Ουκρανική κρίση: Η Δύση αντιδρά στην κλιμάκωση – Ετοιμάζει «αναλογικές» κυρώσεις εις βάρος της Μόσχας

Η αναγνώριση του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ από τον Πούτιν αιφνιδίασε τους δυτικούς ηγέτες — Για ιδεολογική παρεκτροπή μιλά ο Μακρόν, «κακό οιωνό» βλέπει ο Τζόνσον

Οι δύο αποσχισθείσες περιοχές στη νοτιοανατολική Ουκρανία αναγνωρίσθηκαν από τη Μόσχα ως ανεξάρτητα κράτη, δημιουργώντας στην περιοχή ένα δεύτερο διπλωματικό τετελεσμένο μετά την προσάρτηση της Κριμαίας. Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ ήταν από τους πρώτους που έσπευσε να υπογραμμίσει πως το ήδη συμφωνηθέν πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας θα τεθεί στο τραπέζι.

Ως «κατάφωρη παραβίαση του δικαίου, της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και των συμφωνιών του Μινσκ» χαρακτήρισε την αναγνώριση των αποσχισθεισών περιοχών στην Ουκρανία και η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Η ΕΕ και οι εταίροι της θα αντιδράσουν με ενότητα, σταθερότητα και αποφασιστικότητα σε αλληλεγγύη με την Ουκρανία». Στο ίδιο μήκος τόνου και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιβάλει κυρώσεις σε βάρος ρωσικών νομικών και φυσικών προσώπων, που θα είναι «αναλογικές», μετά τις ανακοινώσεις Πούτιν για την ανατολική Ουκρανία, διεμήνυσε η γαλλική προεδρία. «Ο κατάλογος βρίσκεται υπό κατάρτιση, θα βάλουμε στο στόχαστρο έναν ορισμένο αριθμό δραστηριοτήτων στο Ντονμπάς που συνδέονται άμεσα με τα ρωσικά συμφέροντα και θα προσαρμοστούμε στις εξελίξεις της επικαιρότητας», ανακοίνωσε το Παρίσι, διευκρινίζοντας ότι οι κυρώσεις των Βρυξελλών θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από σήμερα.

Ο αμερικανός πρόεδρος επικοινώνησε αμέσως μετά το διάγγελμα με τον ουκρανό ομόλογό του. Η τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των δύο ηγετών είχε διάρκεια περίπου 35 λεπτών. «Συζητήσαμε τις εξελίξεις των τελευταίων ωρών με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών», έγραψε ο Ζελένσκι σε ανάρτησή του στο Twitter λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας της Ουκρανίας. Ο Λευκός Οίκος γνωστοποίησε ότι ο Μπάιντεν υπέγραψε ένα εκτελεστικό διάταγμα, σύμφωνα με το οποίο απαγορεύει τις νέες επενδύσεις, το εμπόριο και τη χρηματοδότηση από τις ΗΠΑ προς, από ή στις αποσχισθείσες περιοχές της Ανατολικής Ουκρανίας. Η εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι ξεκαθάρισε ότι αυτό το Εκτελεστικό Διάταγμα παρέχει επίσης την εξουσία για την επιβολή κυρώσεων σε οποιοδήποτε άτομο αποφασιστεί να δραστηριοποιηθεί σε αυτές τις περιοχές. «Για να είμαστε σαφείς: αυτά τα μέτρα είναι ξεχωριστά και θα ήταν επιπρόσθετα των γρήγορων και αυστηρών οικονομικών μέτρων που προετοιμάσαμε σε συντονισμό με τους Συμμάχους και τους εταίρους σε περίπτωση που η Ρωσία εισβάλει περαιτέρω στην Ουκρανία. Συνεχίζουμε τις στενές διαβουλεύσεις με τους Συμμάχους και τους εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας, για τα επόμενα βήματα και για τη συνεχιζόμενη κλιμάκωση της Ρωσίας κατά μήκος των συνόρων με την Ουκρανία» πρόσθεσε.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κατηγόρησε τη Μόσχα ότι δημιουργεί πρόσχημα για μια νέα εισβολή στο ουκρανικό έδαφος. «Η Μόσχα εξακολουθεί να τροφοδοτεί τη σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία παρέχοντας οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη στους αυτονομιστές. Προσπαθεί επίσης να δημιουργήσει πρόσχημα για να εισβάλει ξανά στην Ουκρανία», δήλωσε.

Ο βρετανός πρωθυπουργός έδωσε συνέντευξη Τύπου, στην οποία χαρακτήρισε τις καταιγιστικές εξελίξεις ως «κακό οιωνό» για την κατάσταση στην Ουκρανία. Η υπουργός Εξωτερικών του Λιζ Τρας είπε ότι «δεν θα επιτρέψουμε να μείνει ατιμώρητη η παραβίαση των διεθνών δεσμεύσεων από την Ρωσία».

Η γαλλική προεδρία χαρακτήρισε ως «ιδεολογική παρεκτροπή» την απόφαση Πούτιν. «Έκανε την ξεκάθαρη επιλογή να αθετήσει τις δεσμεύσεις του και δεν τήρησε τον λόγο που έδωσε στον γάλλο πρόεδρο», ανέφερε το Ελιζέ. Ο Γερμανός Καγκελάριος επικοινώνησε με τον Ρώσο πρόεδρο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνομιλία αυτή πραγματοποιήθηκε σε «ιδιαίτερα βαρύ κλίμα», με τον Σολτς να καταδικάζει τα σχέδια Πούτιν και να ξεκαθαρίζει ότι «αναγνώριση αυτών των περιοχών θα σημαίνει και μονομερή παραβίαση της συνθήκης του Μινσκ με ευθύνη που θα ανήκει αποκλειστικά στη Ρωσία».

Μέσω ξεχωριστής ανακοίνωσης του εκπροσώπου του γερμανού καγκελαρίου έγινε γνωστό ότι οι ηγέτες των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Γερμανίας συμφώνησαν πως πρέπει να απαντήσουν στην απόφαση της Ρωσίας. Απέφυγε, όμως, να διευκρινίσει τι είδους κυρώσεις σκοπεύει να επιβάλει η Δύση. Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ επίσης καταδίκασε την αναγνώριση από τη Μόσχα των «Ανατολικών Δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ και κάλεσε τη Ρωσία «να ανακαλέσει την απόφασή της και να επιστρέψει στον δρόμο της διπλωματικής και πολιτικής διευθέτησης των διενέξεων», προειδοποιώντας ότι η Γερμανία και οι εταίροι «θα αντιδράσουμε σε αυτήν την παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Την ίδια ώρα, μέσω επιστολής στον ΟΗΕ, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιρλανδία και η Αλβανία ζήτησαν να συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού. Εκτός από τις δηλώσεις, υπήρξε και η εκτόξευση των τιμών του πετρελαίου. Πάνω από τα 95 δολάρια/βαρέλι (+2,81%) βρίσκεται η τιμή του βαρελιού για το μπρεντ, ενώ στα 93,5 δολάρια το βαρέλι (+2,68) έφτασε το αμερικανικό αργό.

Τελείως διαφορετικό είναι το κλίμα που επικρατεί στις αποσχισθείσες περιοχές. Εικόνες από αυτές δείχνουν πυροτεχνήματα να φωτίζουν τον ουρανό πάνω από το Ντονέτσκ, εκατοντάδες κόσμου έκανε τη νύχτα μέρα, πανηγυρίζοντας με ρωσικές σημαίες.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: