Ουκρανία: Ζητά από τη Δύση να επιταχύνει τις παραδόσεις όπλων για να «απελευθερώσει όλα τα κατεχόμενα εδάφη»

Η Ουκρανία δήλωσε σήμερα ότι έχει στόχο να απελευθερώσει όλα τα εδάφη της αφού απώθησε τις ρωσικές δυνάμεις από τις βορειοανατολικές περιοχές της χώρας με μια ταχεία αντεπίθεση, αλλά κάλεσε τη Δύση να επιταχύνει τις παραδόσεις οπλικών συστημάτων για να υποστηρίξει την προώθηση των ουκρανικών δυνάμεων.

Αφού η Μόσχα εγκατέλειψε το Σάββατο το κύριο προπύργιό της στη βορειοανατολική Ουκρανία, σηματοδοτώντας τη χειρότερη ήττα της από τις πρώτες ημέρες του πολέμου, ουκρανικά στρατεύματα έχουν ανακαταλάβει δεκάδες πόλεις σε μια εντυπωσιακή αλλαγή της κατάστασης επί του πεδίου.

Οι μάχες εξακολουθούν να μαίνονται στη βορειοανατολική περιφέρεια του Χαρκόβου, δήλωσε σήμερα η υφυπουργός Άμυνας Χάνα Μαλιάρ, προσθέτοντας πως οι δυνάμεις της Ουκρανίας σημειώνουν πρόοδο επειδή τα κίνητρά τους είναι υψηλά και η επιχείρησή τους καλά σχεδιασμένη.

«Ο στόχος είναι να απελευθερώσουν την περιφέρεια του Χαρκόβου και πέραν αυτής — όλα τα εδάφη που κατέχει η Ρωσική Ομοσπονδία», δήλωσε η Μαλιάρ καθ’ οδόν προς την Μπαλακλίια, έναν κρίσιμης σημασίας κόμβο στρατιωτικού ανεφοδιασμού που ανακατελήφθη στα τέλη της περασμένης εβδομάδας από τις ουκρανικές δυνάμεις και βρίσκεται σε απόσταση 74 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά του Χαρκόβου, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας.

Σε βιντεοσκοπημένη ομιλία του αργά χθες, Δευτέρα, το βράδυ, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε πως η Δύση πρέπει να επιταχύνει τις παραδόσεις οπλικών συστημάτων και κάλεσε τους συμμάχους της Ουκρανίας να «ενισχύσουν τη συνεργασία για να νικήσουμε την ρωσική τρομοκρατία».

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις δεν ανέφεραν σήμερα νέες προόδους, λέγοντας πως ρωσικές δυνάμεις βομβαρδίζουν τμήματα της περιφέρειας του Χαρκόβου, τα οποία ανακαταλήφθηκαν από την Ουκρανία, και επιτίθενται νοτιότερα στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, την οποία προσπαθεί να καταλάβει η Μόσχα.

Η Ουκρανία απέκρουσε τις επιθέσεις στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, ανακοίνωσε το γενικό επιτελείο της, ενώ ο Ντένις Πουσίλιν, επικεφαλής της αυτονομιστικής Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, δήλωσε πως οι δυνάμεις του απωθούν ουκρανικές επιθέσεις και πως πιστεύει ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: