Ουκρανία – Ζαχάροβα: Να αναγνωρίσουν Κίεβο και Δύση τις εδαφικές πραγματικότητες σε Κριμαία, Ντονέτσκ και Λουχάνσκ

«Εάν η Φινλανδία και η Σουηδία ενταχθούν στη Συμμαχία, θα μετατραπούν σε πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ του βορειοατλαντικού μπλοκ και της Ρωσίας — Αυτό θέλουν οι λαοί τους;»  ανέφερε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών

Η επανένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία και η ανεξαρτησία των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ είναι εδραιωμένες εδαφικές πραγματικότητες που το Κίεβο και οι αρχές άλλων χωρών πρέπει να αναγνωρίσουν, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, σε συνέντευξή της στην ισπανική εφημερίδα ABC κι απαντώντας στην ερώτηση αν οι «εδαφικές απαιτήσεις για την Ουκρανία» δυσχεραίνουν την επίτευξη συμφωνίας.

«Πρόκειται για ήδη καθιερωμένες εδαφικές πραγματικότητες που το Κίεβο και οι άλλες χώρες πρέπει να αναγνωρίσουν. Προέκυψαν εξαιτίας της πολιτικής των ίδιων των αρχών του Κιέβου, οι οποίες ήρθαν στην εξουσία μέσω ενός νεοναζιστικού πραξικοπήματος το 2014. Η Κριμαία επέστρεψε στη Ρωσία, οι Λαϊκές Δημκρατίας Ντονέτσκ και Λουχάνσκ έγιναν ανεξάρτητες οντότητες. Πρέπει να σεβαστούμε τη νόμιμη και τεκμηριωμένη επιλογή των λαών και το δικαίωμα των εθνών στην αυτοδιάθεση, όπως κατοχυρώνεται στον Χάρτη του ΟΗΕ», δήλωσε η Ζαχάροβα.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών μίλησε και για την πιθανότητα ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, επισημαίνοντας πως αν το πράξουν, θα μετατραπούν σε πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ της Συμμαχίας και της Ρωσίας.

«Εάν η Φινλανδία και η Σουηδία ενταχθούν στη Συμμαχία, θα μετατραπούν σε πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ του βορειοατλαντικού μπλοκ και της Ρωσίας, με όλες τις επακόλουθες συνέπειες και για τις διαχρονικά δοκιμασμένες σχέσεις καλής γειτονίας μας. Αυτό επιδιώκουν οι λαοί της Σουηδίας και της Φινλανδίας;» — ανέφερε η Ζαχάροβα.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: