Ουκρανία: Υποσχέσεις για τα τρόφιμα και απειλές για τα δυτικά όπλα από Πούτιν

Θετικό μήνυμα για την επισιτιστική κρίση και δυσάρεστο για το ενδεχόμενο κλιμάκωσης  των συγκρούσεων από τη χθεσινή τηλεφωνική διάσκεψη ανάμεσα σε Πούτιν, Μακρόν και Σολτς — Σκληρές μάχες στο ανατολικό και το νότιο μέτωπο της Ουκρανίας

Ένα θετικό για την επισιτιστική κρίση και ένα δυσάρεστο για το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των συγκρούσεων, μήνυμα έβγαλε η χθεσινή τηλεφωνική διάσκεψη ανάμεσα στο Βλαντιμίρ Πούτιν, τον Εμανουέλ Μακρόν και τον Όλαφ Σολτς, την ώρα που οι μάχες συνεχίζονται με σφοδρότητα στο ανατολικό μέτωπο, όπου η Ρωσία σημειώνει κάποια εδαφικά κέρδη, αλλά και τα νότια της Ουκρανίας, με το Κίεβο πάντως να αποκλείει οποιαδήποτε ειρηνευτική διαδικασία, εάν οι ρωσικές δυνάμεις δεν αποχωρήσουν από τη χώρα.

Η καμπή του πολέμου, μετά από σχεδόν 100 μέρες από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι κρίσιμη και πολλοί είδαν την επαφή ανάμεσα στους ηγέτες της Ρωσίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας με την ελπίδα ότι μπορεί να ξεκινήσει μία πραγματική συνεννόηση για την εξεύρεση μίας λύσης.

Το θετικό από την 80λεπτη συζήτηση είναι ότι ο Πούτιν δεσμεύτηκε να επιτρέψει την εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία, μέσω των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας, όπου παραμένουν μπλοκαρισμένοι 22 με 25 εκατομμύρια τόνοι τέτοιων προϊόντων. Όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο αμέσως μετά τη συνομιλία «η Ρωσία είναι έτοιμη να βοηθήσει στην εξεύρεση επιλογών για τις απρόσκοπτες εξαγωγές σιτηρών, συμπεριλαμβανομένων των ουκρανικών σιτηρών από λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας». Ταυτόχρονα ο Πούτιν επισήμανε στους Μακρόν και Σολτς ότι τα προβλήματα στην επισιτιστική αλυσίδα, που απειλούν με τεράστια κρίση χώρες του τρίτου κόσμου και όχι μόνο, προκλήθηκαν από «μια λανθασμένη οικονομική και χρηματοπιστωτική πολιτική των δυτικών χωρών, καθώς και από τις αντιρωσικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν από αυτές τις χώρες». Ωστόσο, αν και συνέδεσε τα δύο θέματα (εξαγωγές σιτηρών – κυρώσεις), δεν επανέλαβε την προ ημερών αξίωση της Μόσχας για άρση των μέτρων κατά της χώρας του προκειμένου να άρει και κείνος τον αποκλεισμό των λιμανιών. Ή τουλάχιστον φαίνεται αυτή την ώρα ότι δεν υπήρξε κάποιο αντάλλαγμα από μέρους του Παρισιού και του Βερολίνου γι’ αυτή την κίνηση της Μόσχας.

Το δυσάρεστο στη συνομιλία των Πούτιν – Μακρόν – Σολτς αφορούσε στη σαφή προειδοποίηση, εν είδει και ευθείας απειλής από τον Ρώσο πρόεδρο για τις παραδόσεις όπλων από δυτικές χώρες στην Ουκρανία.

Ο Πούτιν χαρακτήρισε επικίνδυνο το γεγονός ότι το Κίεβο εξοπλίζεται διαρκώς από τη Δύση, διαμηνύοντας υπάρχει έτσι το ενδεχόμενο για περαιτέρω αποσταθεροποίηση της κατάστασης και επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Η Μόσχα ανησυχεί για το ότι η Ουκρανία προμηθεύεται πλέον όπλα μεγάλου βεληνεκούς, που μπορούν να χτυπήσουν ρωσικά εδάφη. Να σημειωθεί ότι τις τελευταίες ημέρες η Ουάσιγκτον δεν κρύβει πως υπολογίζει τι επιπτώσεις μπορεί να έχει αυτό, ακόμα και τους κινδύνους κλιμάκωσης, αλλά Αμερικανοί αξιωματούχοι διευκρινίζουν ότι δεν πρόκειται να θέσουν γεωγραφικούς περιορισμούς στη χρήση αυτών των όπλων από τους Ουκρανούς.

Διάθεση για ειρηνευτικές συνομιλίες, αλλά στην πράξη αδιέξοδο

Στη συνομιλία που είχαν οι Μακρόν και Σολτς με τον Πούτιν, ζήτησαν την άμεση κατάπαυση του πυρός και την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε η Γερμανική καγκελαρία. Και κάλεσαν τον Ρώσο πρόεδρο να κάνει απευθείας διαπραγματεύσεις με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι για την εξεύρεση μίας διπλωματικής λύσης. Ο Πούτιν ισχυρίστηκε ότι είναι υπέρ της επανάληψη του διαλόγου με το Κίεβο.

Η συζήτηση απ’ αυτού δεν είχε κάποια άλλη συνέχεια, τουλάχιστον σύμφωνα με τις επίσημες πηγές, αλλά μερικές ώρες αργότερα φάνηκε ότι οποιαδήποτε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση δεν μπορεί να φέρει αποτέλεσμα, όσο συνεχίζονται οι επιθέσεις στην Ουκρανία, αφού το Κίεβο θέτει ως προϋπόθεση την αποχώρηση των Ρώσων από τη χώρα για να ξεκινήσει οποιοσδήποτε διάλογος.

Σε ανάρτησή του στο twitter ο σύμβουλος του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Μιχαΐλο Ποντολιάκ, έγραψε πως είναι ψέμα της Μόσχας ότι η Ουκρανία αρνείται να διαπραγματευτεί, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι «πραγματικές διαπραγματεύσεις είναι πιθανές αν η Ρωσία αποκηρύξει την υποκρισία, αποχωρήσει από το νότιο τμήμα της χώρας και αποσύρει τα στρατεύματά της. Μέχρι τότε, μια διαφορετική “αντιπροσωπεία”… διαπραγματεύεται στην πρώτη γραμμή του μετώπου». Νωρίτερα ο ίδιο είχε δηλώσει ότι δεν μπορεί να υπάρξει εμπιστοσύνη στην όποια συμφωνία με τη Ρωσία και ότι η εισβολή της Μόσχας μπορεί να σταματήσει μόνο με τη βία.

Σφοδρές μάχες στο Ντονμπάς, βομβαρδισμοί στο Μικολάιφ

Στο μεταξύ στο πεδίο, οι ρωσικές δυνάμεις επιτίθενται κατά κύματα σε καίρια σημεία του ανατολικού μετώπου, με στόχο να ελέγξουν το συντομότερο τις μεγάλες πόλεις Σλοβιάνσκ και Κραματόρσκ, στο βορειοδυτικό Ντονέτσκ, μία περιοχή καίριας σημασίας για την έκβαση της αναμέτρησης στο Ντονμπάς.

Το Σάββατο η Μόσχα επιβεβαίωσε ότι μία πόλη βορειότερα αυτών των δύο, η Lyman, τέθηκε υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών και έτσι ανοίγει ο δρόμος για πιο σφοδρές επιθέσεις σε Σλοβιάνσκ και Κραματόρσκ.

Η Lyman φαίνεται ότι έχει στρατηγική θέση και για τις επιθέσεις στο γειτονικό Σεβεροντονέτσκ, μία πόλη στα νοτιοδυτικά του περιφέρειας του Λουχάνσκ, με τους Ουκρανούς πάντως να προειδοποιούν ότι η αντίσταση σε αυτά τα μέτωπα θα είναι σκληρή. Οι βομβαρδισμοί στο Σεβεροντονέτσκ έχουν αρχίσει εδώ και καιρό, αλλά χθες υπήρξε ιδιαίτερη σφοδρότητα. Οι αυτονομιστές ισχυρίζονται ότι έχουν περικυκλώσει το Σεβεροντονέτσκ, αλλά οι Ουκρανοί αντιτείνουν ότι οι δυνάμεις τους δεν αποκοπεί και συνεχίζουν να αντιστέκονται υπερασπίζοντας την πόλη.

Σε μήνυμά του ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι παραδέχτηκε ότι σε αυτή την περιοχή του Ντονμπάς (στο οποίο ανήκουν οι περιφέρειες Ντονέτσκ και Λουχάνσκ) η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη.

Ωστόσο οι διαθέσεις των Ρώσων για τον έλεγχο και του νότιου μετώπου παραμένουν, παρά την αποκλιμάκωση των επιθέσεων το τελευταίο διάστημα. Τη νύχτα, σημειώθηκαν νέοι βομβαρδισμοί στο Μικολάεφ, μία μεγάλη πόλη πάνω από τη Χερσώνα και δυτικά προς την Οδησσό.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: