Ουκρανία: Σφοδρή αντίδραση του Κιέβου στις ρωσοτουρκικές συνομιλίες για τα σιτηρά – Tο Ντονμπάς αντέχει, λέει ο Ζελένσκι

Ερήμην και υπό την κατακραυγή της Ουκρανίας, συζητούν σήμερα στην Άγκυρα οι Λαβρόφ και Τσαβούσογλου —  Μόσχα και Άγκυρα παρακάμπτουν το Κίεβο, την ώρα που διατυπώνονται σφοδρές καταγγελίες ότι η Ρωσία κλέβει τα σιτηρά

Ερήμην και υπό την κατακραυγή της Ουκρανίας, συζητούν σήμερα στην Άγκυρα οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου για την επανεκκίνηση των εξαγωγών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας ουκρανικών σιτηρών και άλλων αγροτικών προϊόντων.

Μόσχα και Άγκυρα παρακάμπτουν ουσιαστικά την ουκρανική κυβέρνηση, την ώρα που διατυπώνονται σφοδρές καταγγελίες (κυρίως από Ουάσιγκτον, αλλά και Λονδίνο, πέραν φυσικά του Κιέβου) ότι η Ρωσία κλέβει τα σιτηρά, που λόγω πολέμου μπλοκαρίστηκαν στα λιμάνια και οι ποσότητες των οποίων υπολογίζεται φτάνουν τα 25 εκατομμύρια τόνους αυτή τη στιγμή.

Αλλά πέρα από τα σιτηρά, το ενδιαφέρον στρέφεται και στις συγκρούσεις στο ανατολικό μέτωπο, όπου οι μάχες για τον έλεγχο της στρατηγικής σημασίας πόλης Σεβεροντονέτσκ συνεχίζονται με τους Ρώσους να πιέζουν αφόρητα τις ουκρανικές δυνάμεις αντίστασης και τον πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι να διαψεύδει τις πληροφορίες ότι υπάρχει ρωσική προέλαση στο Ντονμπάς. Ο Ουκρανός πρόεδρος ισχυρίστηκε σε νυχτερινό μήνυμά του ότι ο ρωσικός στρατός έχει χάσει μέχρι τώρα 31.000 άνδρες και εκτίμησε ότι σε λίγο οι απώλειές θα ξεπεράσουν το επιτρεπτό όριο της Μόσχας.

Πάντως ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού ανακοίνωσε χθες ότι ο ρωσικός στρατός πέτυχε να δημιουργήσει έναν ασφαλή χερσαίο διάδρομο, που συνδέει τη Ρωσία με την Κριμαία – ελέγχοντας δηλαδή παράκτιες περιοχές στο νότιο Ντονέτσκ, τη Ζαπορίζια και τη Χερσώνα.

Το Κίεβο καταδικάζει τις συνομιλίες της Άγκυρας για τα σιτηρά

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ έφτασε το βράδυ της Τρίτης στην Άγκυρα με σκοπό μία συμφωνία με την Τουρκία, ώστε να δημιουργηθούν ασφαλείς θαλάσσιοι διάδρομοι και να ξεκινήσουν οι εξαγωγές σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας και της Θάλασσας του Αζόφ. Οι συζητήσεις που θα κάνει σήμερα με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου επικρίνονται από τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών Ντμίτρι Κουλέμπα, ο οποίος κατηγόρησε Ρωσία και Τουρκία ότι δεν υπολογίζουν τη χώρα του, στην οποία ανήκουν άλλωστε τα σιτηρά και τα αγροτικά προϊόντα για τα οποία γίνεται λόγος.

Ο Κουλέμπα δήλωσε ότι οποιεσδήποτε αποφάσεις πρέπει να ληφθούν από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές και πως η Ουκρανία θα απορρίψει οποιαδήποτε συμφωνία επιτευχθεί εάν δεν ληφθούν υπόψη τα συμφέροντά της.

Σημειωτέον ότι οι Ουκρανοί έχουν επιφυλάξεις να άρουν την θαλάσσια άμυνα των λιμανιών που ελέγχουν και έτσι να διευκολυνθεί η μεταφορά των σιτηρών, καθώς φοβούνται ότι οι Ρώσοι θα επιτεθούν σε αυτά και για τούτο ζητούν πρόσθετες εγγυήσεις.

«Όλοι γνωρίζουν με βεβαιότητα ότι δεν πρόκειται να αφήσουμε ρωσικά πλοία στα ουκρανικά λιμάνια, επειδή μας επιτίθενται σε καθημερινή βάση, και όλοι γνωρίζουν ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη να εξάγει όλα (σιτηρά) όσα έχει. Είμαστε έτοιμοι για κανονικές πολιτισμένες συνθήκες, αλλά με ασφαλείς όρους» δήλωσε την Τρίτη ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι και προειδοποίησε ότι ο αποκλεισμός των λιμανιών από τη Ρωσία, που εμποδίζει τις εξαγωγές σιτηρών, «αποτελεί απειλή παγκοσμίου μεγέθους». Και πρόσθεσε ότι «υπάρχει μόνο μια πλευρά αυτής της απειλής… αυτή είναι η Ρωσία. Δεν υπάρχει διάλογος εδώ. Αυτή είναι μια πολύ συγκεκριμένη, απτή απειλή για την Ασία, την Αφρική και ορισμένες χώρες στην Ευρώπη».

Η Μόσχα πάντως δηλώνει ότι έχει ξεκινήσει να εξάγει τα σιτηρά μόνη της και μάλιστα ο διορισμένος από τους Ρώσους επικεφαλής της Ζαπορίζια, Γιεβγέν Μπαλίτσκι, ανακοίνωσε ότι ήδη έφυγε το πρώτο τρένο με σιτηρά από την περιφέρεια αυτή με κατεύθυνση την Κριμαία.

Ο δε υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού δήλωσε ότι τα λιμάνια του Μπερντιάνσκ και της Μαριούπολης, τα οποία έχουν καταλάβει ρωσικές δυνάμεις, έχουν εκκαθαριστεί από νάρκες και είναι έτοιμα να ξεκινήσουν και πάλι τις αποστολές φορτίων σιτηρών. Ωστόσο μετά τις κατηγορίες από το Κίεβο και τις καταγγελίες της Ουάσιγκτον ότι η Ρωσία κλέβει ουκρανικά σιτηρά και η υπουργός Γεωργίας της Βρετανίας Βικτόρια Πρέντις ζήτησε να διεξαχθεί άμεση έρευνα για το θέμα. Η Πρέντις χαρακτήρισε πολύ σοβαρές τις καταγγελίες αυτές.

Μάχες στο Σερεροντονέτσκ – για σύνδεση Ρωσίας με Κριμαία λέει ο Σοϊγκού

Σε νέο διάγγελμά του αργά τη νύχτα της Τρίτης ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι διέψευσε τους ισχυρισμούς της Μόσχας ότι οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν στο Ντονμπάς.

Κατά τον Ουκρανό πρόεδρο τα ρωσικά στρατεύματα δεν σημείωσαν αξιοσημείωτα εδαφικά κέρδη στις μάχες στο ανατολικό μέτωπο και η κατάσταση δεν μεταβλήθηκε σημαντικά τις προηγούμενες 24 ώρες. Ο Ζελένσκι σημείωσε ότι η αντίσταση των ουκρανικών δυνάμεων είναι ισχυρή και οι μάχες συνεχίζονται με επίκεντρο τις πόλεις Σεβεροντονιέτσκ, Λισιτσάνσκ και Ποπάσνα. Τόνισε δε ότι παρά τη συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων στην περιοχή οι απώλειες της Μόσχας είναι τεράστιες, υποστηρίζοντας πως από την έναρξη της εισβολής της 24ης Φεβρουαρίου έχουν σκοτωθεί πάνω από 31.000 Ρώσοι στρατιώτες. «Θα ξημερώσει η μέρα που ο αριθμός των απωλειών θα ξεπεράσει τα όρια του επιτρεπτού ακόμα και για τη Ρωσία» υπογράμμισε ο Ζελένσκι.

Πάντως ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού δήλωσε χθες ότι έχει δημιουργηθεί πλέον ένας χερσαίος διάδρομος που συνδέει τη Ρωσία με την Κριμαία. Ο διάδρομος αυτός επιτρέπει σε πολίτες και αγαθά να περνούν από την ανατολική ουκρανική επικράτεια που βρίσκεται τώρα υπό τον έλεγχό της Ρωσίας, είπε ο Σοϊγκού. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του ο στρατός, σε συνεργασία με τους Ρωσικούς Σιδηροδρόμους, έχει αποκαταστήσει 1.200 χιλιόμετρα σιδηροδρομικών γραμμών και άνοιξε δρόμους για να επιτρέψει την «πλήρη κυκλοφορία» μεταξύ της Ρωσίας και της ανατολικής Ουκρανίας.

Έχουν ήδη αρχίζει να παραδίδονται αγαθά στη Μαριούπολη, το Μπερντιάνσκ και τη Χερσώνα, τόνισε ο Ρώσος υπουργός, προσθέτοντας ότι τα λιμάνια της Μαριούπολης και του Μπερντιάνσκ λειτουργούν κανονικά.

Στο μεταξύ οι βομβαρδισμοί στο Χάρκοβο συνεχίζονται τα τελευταία 24ωρα, ενώ επιθέσεις σημειώθηκαν και στο Μικολάιφ, στα νότια της Ουκρανίας.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: