Ουκρανία: «Ρώσοι στρατιώτες με βίασαν και σκότωσαν τον άντρα μου» – Η συγκλονιστική ιστορία της Άννας

Πληθαίνουν οι καταγγελίες για βιασμούς γυναικών από Ρώσους στρατιώτες – Μια 15χρονη φέρεται να κρατήθηκε 10 ημέρες από Ρώσους στρατιώτες — Ο ΟΗΕ διαμηνύει ότι ο βι@σμός ως όπλο αποτελεί έγκλημα πολέμου 

Εικόνες φρίκης και καταγγελίες για συστηματικούς βιασμούς από Ρώσους στρατιώτες έρχονται μετά την αποχώρηση των Ρώσων από τα περίχωρα του Κιέβου.

Μια συγκλονιστική ιστορία είναι αυτή μιας 50χρονης γυναίκας από την Ουκρανία, που μίλησε στο BBC και κατήγγειλε ότι οι Ρώσοι στρατιώτες τη βίασαν και σκότωσαν τον άντρα της.

Η γυναίκα δεν θέλησε να αποκαλύψει την ταυτότητά της. Για τις ανάγκες του ρεπορτάζ ονομάζεται Άννα και ζει σε μια μικρή πόλη στην περιφέρεια του Κιέβου, περίπου 70 χλμ δυτικά της πρωτεύουσας.

Η γυναίκα ανέφερε ότι στις 7 Μαρτίου ήταν με τον σύζυγό της, όταν ένας ξένος στρατιώτης μπήκε στο σπίτι τους. «Με έσυρε σε ένα διπλανό σπίτι, ενώ με σημάδευε με το όπλο του. Με διέταξε να βγάλω τα ρούχα μου, φωνάζοντας “βγάλε τα ρούχα σου αλλιώς θα πυροβολήσω”. Συνέχιζε να με απειλεί ότι θα με σκοτώσει αν δεν έκανα όσα μου έλεγε. Μετά άρχισε να με βιάζει» λέει. Σύμφωνα με τη γυναίκα ο βιαστής ήταν ένας νεαρός, λεπτός Τσετσένος που βρίσκεται στο πλευρό των ρωσικών δυνάμεων, με τις οποίες πολεμά.

«Την ώρα που με βίαζε, μπήκαν μέσα στο σπίτι άλλοι τέσσερις στρατιώτες. Σκέφτηκα ότι είχα τελειώσει. Εκείνοι όμως τον απομάκρυναν. Δεν τον είδα ξανά» είπε στο BBC, εκτιμώντας ότι την έσωσαν στρατιώτες Ρώσοι που ανήκαν σε διαφορετικό τάγμα.

Μετά τη φρίκη του βιασμού, η γυναίκα επέστρεψε στο σπίτι της, βιώνοντας μια νέα τραγωδία, καθώς οι στρατιώτες πυροβόλησαν τον άντρα της στην κοιλιακή χώρα. «Ο άντρας μου είχε προσπαθήσει να τρέξει πίσω μου για να με βοηθήσει αλλά δέχθηκε πυροβολισμούς», λέει η Άννα. Οι δυο τους αναζήτησαν καταφύγιο σε γειτονικό σπίτι. Ωστόσο ήταν αδύνατον να τον μεταφέρουν στο νοσοκομείο, λόγω των μαχών. Δύο ημέρες μετά, έχασε τη ζωή του. Η ταφή του έγινε σε έναν αυτοσχέδιο τάφο, με τη βοήθεια των γειτόνων.

Η εισαγγελία συγκεντρώνει καταγγελίες για βιασμούς

Μια άλλη Ουκρανή που κατοικεί σε προάστιο του Κιέβου, πριν λίγες ημέρες κατήγγειλε ότι έπεσε θύμα βιασμού κατ’ εξακολούθηση από Ρώσο στρατιώτη, μπροστά στο παιδί της.

Η γυναίκα κατήγγειλε ότι Ρώσοι στρατιώτες μπήκαν στο σπίτι, στα ανατολικά του Κιέβου, σκότωσαν τον άντρα της κι ένας από αυτούς, που ήταν μεθυσμένος, τη βίασε πολλές φορές. Η καταγγελία έγινε γνωστή από την Ουκρανή βουλευτή Μαρία Μεζέντσεβα, που είχε μιλήσει για πολλές περιπτώσεις βιασμών που έχουν διαπράξει Ρώσοι στρατιώτες.

Βίαζαν μια 15χρονη

Μια άλλη καταγγελία αφορά μια 15χρονη, που φέρεται να κρατήθηκε κοντά στο Ιρπίν από Ρώσους στρατιώτες, που την κράτησαν όμηρο και τη βίασαν. Σύμφωνα με το ITV News, η κοπέλα κρατήθηκε ως όμηρος για δέκα ημέρες.

Το ITV News είχε εντοπίσει τον Κονσταντίν Γκουνάουσκας, εθελοντή που έσωσε τη 15χρονη και μίλησε για τα όσα συνέβησαν. Η κατάθεσή του μεταβιβάζεται στους ανακριτές εγκλημάτων πολέμου.

Ήδη, έχει ανοίξει δικαστική έρευνα, με την γενική εισαγγελέα Ιρίνα Βενεντίκτοβα να έχει δεχθεί σειρά καταγγελιών για βιασμούς.


ΟΗΕ: Οι βιασμοί είναι έγκλημα πολέμου

Παρέμβαση έκανε και ο ΟΗΕ, που καταδίκασε τους βιασμούς ως «όπλο πολέμου στην Ουκρανία» υπενθυμίζοντας ότι στο πλαίσιο ενός πολέμου όταν οι δράστες είναι στρατιώτες αναγνωρίζονται ως έγκλημα πολέμου.

Οι αναφορές για αυξημένα περιστατικά βιασμού και σeξουαλικής βίας συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τη Δευτέρα. Η επικεφαλής της αρμόδιας επιτροπής του ΟΗΕ για τις γυναίκες εξέφρασε ανησυχίες αφού η Κατερίνα Τσερεπάκα , πρόεδρος της οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων «La Strada Ukraine», δήλωσε στο συμβούλιο ότι «η βία και ο βι@σμός χρησιμοποιούνται τώρα ως πολεμικό όπλο από τους Ρώσους εισβολείς στην Ουκρανία».

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: