Ουκρανία: Ένα ατύχημα στη Ζαπορίζια θα πλήξει την ευρύτερη περιοχή

Ενα πυρηνικό ατύχημα στον ουκρανικό πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια που τελεί υπό ρωσική κατοχή, κινδυνεύει να πλήξει όχι μόνο την Ουκρανία, αλλά και τις γειτονικές χώρες, προειδοποιεί η αρχή Πυρηνικής και Ραδιολογικής Ασφάλειας της Ουκρανίας .

Σε περίπτωση ζημιών στην καρδιά του αντιδραστήρα, «θα υπάρξουν συνέπειες όχι μόνο για την Ουκρανία, αλλά επίσης, ξεκάθαρα, συνέπειες πέραν των συνόρων», προειδοποίησε ο Ολεγκ Κορικόφ, ο προσωρινός επικεφαλής της ουκρανικής υπηρεσίας, κατά την διάρκεια online συνέντευξης Τύπου από το Κίεβο, προσθέτοντας ότι το Κίεβο αξιολογεί την επιλογή της διακοπής λειτουργίας του πυρηνικού σταθμού, αν το απαιτήσουν οι συνθήκες, γεγονός που θα έπληττε περαιτέρω την Ουκρανία, που ετοιμάζεται για έναν δύσκολο χειμώνα λόγω των ελλείψεων σε ενέργεια και την εμπόλεμη κατάσταση.

Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια, ο μεγαλύτερος της Ευρώπης, που βρίσκεται στην νότια Ουκρανία, έχει αποσυνδεθεί από το ηλεκτρικό δίκτυο και κινδυνεύει να βρεθεί σε μία κατάσταση κατά την οποία τα συστήματα ασφαλείας θα τροφοδοτούνται από γεννήτριες που λειτουργούν με ντίζελ.

«Ομως, σε καιρό πολέμου, είναι πολύ δύσκολη η αναπλήρωση των αποθεμάτων ντίζελ», εξήγησε ο Ολεγκ Κορικόφ.

«Εν δυνάμει θα βρεθούμε απέναντι στην έλλειψη ντίζελ, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει ατύχημα που θα βλάψει την καρδιά του αντιδραστήρα και, κατά συνέπεια, στην εκπομπή ραδιενεργών στοιχείων στο περιβάλλον», προειδοποίησε.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η διακοπή της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στους αντιδραστήρες θα μπορούσε να προκαλέσει την διακοπή της διαδικασίας ψύξης τους και την σύντηξη της καρδιάς του αντιδραστήρα.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: