Ουκρανία: Έκκληση Ζελένσκι σε Μακρόν για βαρέα όπλα – οριακές μάχες στο Ντονμπάς, 100 Ουκρανοί σκοτώνονται κάθε μέρα

Βαριές απώλειες για το Κίεβο αφού οι ρωσικές δυνάμεις «υπερτερούν σε αναλογία 20 προς ένα στο πυροβολικό και 40 προς ένα ως προς τα πολεμοφόδια» — Κρεσέντο «μεγαλοϊδεατισμού» από τον Πούτιν ως «Μεγάλος Πέτρος»

Προσπάθεια να αποκατασταθούν οι σχέσεις τους έκαναν αργά χθες το βράδυ ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι και ο Εμανουέλ Μακρόν μετά από μία περίοδο έντασης μεταξύ τους και ενώ ο Ουκρανός πρόεδρος έχει επικρίνει τον Γάλλο ομόλογό του ότι είναι υποχωρητικός έναντι του Βλαντιμίρ Πούτιν, με αφορμή μία δήλωσή του ότι πρέπει να βρεθεί λύση, που να «μην ταπεινώνει τη Ρωσία». Ο Ζελένσκι ζήτησε από τον Μακρόν να στείλει η Γαλλία βαρέα όπλα για να αντιμετωπίσει τη ρωσική εισβολή, την ώρα που η κατάσταση στο ανατολικό μέτωπο είναι εξαιρετικά δύσκολη για τις ουκρανικές δυνάμεις, οι οποίες χάνουν μέρα, σύμφωνα με έκθεση του υπουργείου άμυνας, 100 στρατιώτες, ενώ άλλοι 500 τραυματίζονται.

Τα στοιχεία αυτά, για τις απώλειες του ουκρανικού στρατού, έδωσε στη δημοσιότητα ο ίδιος ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολέξιι Ρέζνικοφ, σε μία κίνηση, που έχει σκοπό πιθανόν να πιέσει τη Δύση για ταχύτερη αποστολή στρατιωτικής βοήθειας στη χώρα του και ενώ τα αμερικανικά πυραυλικά συστήματα φτάνουν με αργό ρυθμό στο Κίεβο, ενώ και ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, εξακολουθούν να κινούνται μάλλον με φειδώ σε σχέση με τους ρυθμούς και τις ποσότητες που θα ήθελε ο Ζελένσκι.

Η εφημερίδα The Independent αποκαλύπτει έκθεση που συνέταξαν ουκρανικές και δυτικές μυστικές υπηρεσίες, σύμφωνα με την οποία οι ουκρανικές δυνάμεις υφίστανται μαζικές απώλειες, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις υπερτερούν σε αναλογία 20 προς ένα στο πυροβολικό και 40 προς ένα ως προς τα πολεμοφόδια. Επιπλέον το ουκρανικό πυροβολικό έχει περιορισμένη εμβέλεια στα 25 χιλιόμετρα, την ώρα που το ρωσικό μπορεί να επιφέρει πλήγματα σε απόσταση μέχρι 300 χιλιόμετρα. Σύμφωνα πάντα με την έκθεση, ο ουκρανικός στρατός αντιμετωπίζει και αυξανόμενο πρόβλημα με λιποταξίες, με δεδομένη αυτή τη δυσχερή και αποθαρρυντική κατάσταση στο πεδίο.

Τις τελευταίες ημέρες οι μάχες με επίκεντρο το Σεβεροντονέτσκ είναι μάλλον οριακές, καθώς πρόκειται για τη μεγαλύτερη πόλη του Ντονμπάς, που είχαν μέχρι τώρα στα χέρια τους οι Ουκρανοί και οι Ρώσοι έχουν κερδίσει μεγάλο μέρος της. Θεωρείται στρατηγικής σημασίας για την έκβαση συνολικά της σύγκρουσης στο ανατολικό μέτωπο, γι’ αυτό και το Κίεβο επιμένει στην απώθηση των ρωσικών δυνάμεων.

Η συνομιλία Μακρόν – Ζελένσκι

Με ανάρτησή του στο Twitter, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι γνωστοποίησε ότι κατά τη συζήτησή του με τον Εμανουέλ Μακρόν τέθηκε το θέμα της στρατιωτικής βοήθειας από τη Γαλλία στην Ουκρανία, με ειδική αναφορά στην αποστολή βαρέων όπλων.

Συζήτησαν επίσης σχετικά με τη διαδικασία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γα την οποία ο Γάλλος πρόεδρος έχει τηρήσει μία εξαιρετικά επιφυλακτική στάση έναντι του Κιέβου, καθώς θεωρεί ότι πρόκειται για ένα δύσκολο και μακροχρόνιο εγχείρημα. Αντ’ αυτού έχει προτείνει την ένταξη της Ουκρανίας σε μια «ευρωπαϊκή πολιτική κοινότητα», κάτι που έχει απορρίψει ο Ζελένσκι.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας, ο Μακρόν διαβεβαίωσε τον Ζελένσκι για την βούληση του Παρισιού να συνεχίσει τη στήριξη της Ουκρανίας, ακόμα και με βαριά όπλα.

Σιτηρά από το Λουχάνσκ στη Ρωσία

Στο μεταξύ χθες βράδυ έγινε γνωστό ότι οι φιλορωσικές αρχές του Λουχάνσκ, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου ελέγχεται από τον ρωσικό στρατό και τους αυτονομιστές, θα αρχίζουν να αποστέλλουν σιτηρά, που βρίσκονται αποθηκευμένα στην περιοχή, στη Ρωσία.

Η αποστολή θα γίνεται μέσω σιδηροδρόμων και αποτελεί ένα μήνυμα προς το Κίεβο, μετά το «ναυάγιο» των συνομιλιών για το άνοιγμα των λιμανιών στη Μαύρη Θάλασσα, προκειμένου να ξεκινήσουν και πάλι οι εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών, αλλά και σε «αντίποινα» της απόρριψης του αιτήματος της Μόσχας να επιτραπεί η εξαγωγή και ρωσικών προϊόντων, που τώρα λόγω κυρώσεων δεν μπορεί να γίνει.

Όπως ανακοίνωσε ο Γιούρι Πρόνκο, «υπουργός Γεωργίας» της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ μέχρι τώρα η αποστολή σιτηρών στη Ρωσία γίνονταν σε μικρές ποσότητες σιταριού και με φορτηγά, ενώ από σήμερα Παρασκευή θα ξεκινήσουν να τη μεταφορά πενήντα βαγόνια με περισσότερους από 3.000 τόνοι. Συνολικά στο Λουχάνσκ εκτιμάται ότι υπάρχουν αποθηκευμένοι περίπου 300.000 τόνοι σιταριού και 200.000 τόνοι σπόροι ηλίανθου, από προηγούμενες σοδειές.

Ιδεασμός Πούτιν ως «Μεγάλος Πέτρος»

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά στο πεδίο, ο Βλαντιμίρ Πούτιν έφτασε το βράδυ της Πέμπτης στο σημείο να συγκρίνει τον εαυτό του με τον Μεγάλο Πέτρο που πολέμησε τη Σουηδία, τη Φινλανδία, αλλά και την Εσθονία και τη Λετονία, αυξάνοντας τα εδάφη της Ρωσίας.

Επισκεπτόμενος μια έκθεση για τα 350 χρόνια από τη γέννηση του Μεγάλου Πέτρου και μιλώντας σε νέους επιχειρηματίες, ο Πούτιν επιδόθηκε σε ένα κρεσέντο «μεγαλοϊδεατισμού»: «Ο Πέτρος ο Μέγας διεξήγαγε τον Μεγάλο Βόρειο Πόλεμο επί 21 χρόνια. Θα είχε κανείς την εντύπωση πως όταν ήταν σε πόλεμο με τη Σουηδία, πήρε κάτι από αυτούς. Δεν τους πήρε τίποτα, επέστρεψε στη Ρωσία ό,τι ήταν δικό της» ήταν μία από τις χαρακτηριστικές ατάκες του Πούτιν, ο οποίος συνέχισε απτόητος, δίνοντας την αίσθηση ότι βλέπει τον εαυτό του ως σύγχρονη εκδοχή του Μεγάλου Πέτρου: «Όταν ίδρυσε ως νέα πρωτεύουσα την Αγία Πετρούπολη, καμία από τις χώρες της Ευρώπης δεν αναγνώριζε αυτό το έδαφος ως ρωσικό. Όλοι το θεωρούσαν μέρος της Σουηδίας. Όμως εξ αμνημονεύτων χρόνων ζούσαν εκεί Σλάβοι, δίπλα στους Φινοουγγρικούς λαούς. Ξαναπήρε πίσω και ενίσχυσε τα εδάφη αυτά».

Και έστειλε ένα ανατριχιαστικό μήνυμα, που παραπέμπει στο δράμα του πολέμου στην Ουκρανία: «Υπήρξαν εποχές στην ιστορία της χώρας μας που υποχρεωθήκαμε να υποχωρήσουμε, όμως μόνο για να ανασυγκροτήσουμε τις δυνάμεις και να προχωρήσουμε προς τα εμπρός… προφανώς, επαφίεται σε εμάς να ξαναπάρουμε πίσω ό,τι ανήκει στη Ρωσία και να ενισχύσουμε τη χώρα μας».

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: