Ουγγαρία: Επιβεβαιώνει ότι θα χρησιμοποιήσει το σύστημα πληρωμών ενέργειας της Ρωσίας

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν εναλλακτικές πηγές ή διαδρομές που να τους επιτρέπουν να σταματήσουν να εισάγουν ρωσική ενέργεια τα επόμενα χρόνια

Ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι η χώρα του θα χρησιμοποιήσει το σύστημα πληρωμών που έχει θέσει σε εφαρμογή η Μόσχα για να πληρώσει για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της.

Ο Πέτερ Σιγιάρτο υπερασπίστηκε την απόφαση της κυβέρνησης Όρμπαν δηλώνοντας σε συνεντευξή του στο CNN ότι «το 85% της προμήθειας φυσικού αερίου μας και το 65% της προμήθειας πετρελαίου μας προέρχεται από τη Ρωσία. Γιατί; Γιατί αυτό καθορίζεται από τις υποδομές. Αυτό δεν είναι για πλάκα, δεν επιλέξαμε την κατάσταση», ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχουν εναλλακτικές πηγές ή διαδρομές που να τους επιτρέπουν να σταματήσουν να εισάγουν ρωσική ενέργεια τα επόμενα χρόνια.

Στο πλαίσιο του ρωσικού συστήματος πληρωμών, οι εισαγωγείς ενέργειας έπρεπε να ανοίξουν δύο τραπεζικούς λογαριασμούς στην Gazprombank — έναν λογαριασμό σε ξένο νόμισμα και έναν λογαριασμό σε ρούβλια. Τα έσοδα από τις πωλήσεις καταβάλλονται σε ξένο νόμισμα (δολάρια ή ευρώ) το οποίο στη συνέχεια μετατρέπεται από την Gazprombank στον λογαριασμό σε ρούβλια.

Πολλές άλλες χώρες φέρεται να χρησιμοποιούν το σύστημα. Ένα έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα ενημέρωσε ότι «φαίνεται δυνατό» να συμμορφωθεί κανείς με τους νέους ρωσικούς κανόνες χωρίς να έρθει σε σύγκρουση με το δίκαιο της ΕΕ.

Ειδικοί σε θέματα κυρώσεων λένε ότι το ρωσικό σύστημα πληρωμών επιτρέπει στη Μόσχα πρόσβαση σε ενεργειακά έσοδα, ανεξάρτητα από τις κυρώσεις που επιβάλλονται σε ξένα νομίσματα.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: