Ουάσινγκτον και Σεούλ ξεκινούν μεγάλα στρατιωτικά γuμνάσια παρά τις απειλές του Κιμ Γιονγκ Ουν

Η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ ξεκίνησαν σήμερα τα μεγαλύτερα κοινά στρατιωτικά τους γuμνάσια εδώ και πέντε χρόνια, παρά τις απειλές της Βόρειας Κορέας, η οποία ανακοίνωσε λίγες ώρες νωρίτερα ότι εκτόξευσε δύο στρατηγικούς πυραύλους Κρουζ από ένα υποβρύχιο.

Η Πιονγκγιάνγκ επεσήμανε ότι η εκτόξευση αυτή είχε στόχο να δοκιμάσει «τα μέσα πυρηνικής αποτροπής», επικρίνοντας παράλληλα τα γuμνάσια Freedom Shield, που πρόκειται να διαρκέσουν 11 ημέρες.

Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι «οι δύο στρατηγικοί πύραυλοι Κρουζ έπληξαν με ακρίβεια τον προκαθορισμένο στόχο τους στην ανατολική θάλασσα της Κορέας», αφού διένυσαν 1.500 χιλιόμετρα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο KCNA.

Οι εκτοξεύσεις αυτές είχαν στόχο να αποδείξουν την αποφασιστικότητα της Βόρειας Κορέας να ελέγξει την κατάσταση στην οποία, σύμφωνα με το KCNA, «οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές και οι μαριονέτες τους, οι νοτιοκορεατικές δυνάμεις, προχωρούν με ολοένα και πιο απροκάλυπτο τρόπο τα στρατιωτικά τους γuμνάσια εναντίον της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας».

Εικόνες που μεταδόθηκαν από βορειοκορεατικά μέσα ενημέρωσης δείχνουν ένα υποβρύχιο 8.24 Yongung, έναν πύραυλο να εκτοξεύεται καθώς και λευκό καπνό και φλόγες.

Το γενικό επιτελείο στρατού της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε ότι παρατήρησε την εκτόξευση την Κυριακή τουλάχιστον ενός μη ταυτοποιημένου πυραύλου από βορειοκορεατικό υποβρύχιο.

Αμυντικά γuμνάσια

Τα γuμνάσια Freedom Shield προβλέπουν ασκήσεις «για την απώθηση τυχόν βορειοκορεατικών επιθέσεων και για τη διεξαγωγή επιχείρησης σταθεροποίησης της Βόρειας» Κορέας, εξήγησε ο νοτιοκορετατικός στρατός.

Παράλληλα τόνισε ότι τα γuμνάσια αυτά είναι «αμυντικά και βασίζονται σε ένα κοινό επιχειρησιακό σχέδιο». Αυτού του είδους τα στρατιωτικά γuμνάσια προκαλούν την οργή της Πιονγκγιάνγκ καθώς τα θεωρεί πρόβα για μια εισβολή στο έδαφός της, ενώ προειδοποιεί τακτικά ότι θα λάβει «συντριπτική» δράση για να απαντήσει.

Το 2022 η Βόρεια Κορέα είχε χαρακτηρίσει «μη αναστρέψιμο» το καθεστώς της ως πυρηνική δύναμη και διεξήγαγε αριθμό ρεκόρ βαλλιστικών δοκιμών κατά παράβαση αποφάσεων του ΟΗΕ.

Την Παρασκευή το KCNA μετέδωσε ότι ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν ζήτησε από τον στρατό της χώρας να εντείνει τα γuμνάσιά του ενόψει ενός «πραγματικού πολέμου».

Η Ουάσινγκτον «έχει ουσιαστικά αναγνωρίσει ότι η Βόρεια Κορέα δεν θα απαρνηθεί ποτέ το πυρηνικό της πρόγραμμα», δήλωσε ο Αν Τσαν- ιλ διευθυντής του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Βορειοκορεατικών Σπουδών.

Τα γuμνάσια Freedom Shield θα έχουν «πολύ διαφορετικές επιπτώσεις –τόσο σε ποσοτικό όσο και σε ποιοτικό επίπεδο—από τα προηγούμενα γuμνάσια που έχουν διεξαχθεί τα τελευταία χρόνια», πρόσθεσε.

Είναι πιθανό η Πιονγκγιάνγκ να χρησιμοποιήσει τα γuμνάσια αυτά ως «δικαιολογία» για να επενδύσει περαιτέρω στο πρόγραμμα εξοπλισμού της, σύμφωνα με τον Τσουν Ιν- μπαμ, στρατηγό εν αποστρατεία του νοτιοκορεατικού στρατού.

«Πρέπει να αναμένουμε και άλλες εκτοξεύσεις πυραύλων, διαφόρων τύπων και βεληνεκούς, ακόμη και μια πυρηνική δοκιμή. Άλλες ενέργειες εκφοβισμού από τη Βόρεια Κορέα δεν θα προκαλούσαν έκπληξη», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: