Όταν χωρίζεις από τον πρώτο σου έρωτα: Πώς συνεχίζεις;

Είμαι φοιτήτρια στην Ιταλία και μένω μονή μου. Τα είχα με ένα αγόρι για 1 χρόνο και 7 μήνες. Αυτός έμενε μια ώρα μακριά από εμένα και βλεπόμασταν κάθε Σαββατοκύριακο αλλά με χώρισε γιατί είπε ότι δεν μπορεί να με κάνει ευτυχισμένη.

Μαλώνουμε συνέχεια για τα ίδια πράγματα και ξεσπάω άσχημα ειδικά τους τελευταίους μήνες επειδή συμβαίνουν συνέχεια τα ίδια πράγματα. Τον παρακάλεσα να συνεχίσουμε και μου είπε ότι δεν το αξίζω όλο αυτό. Δεν ξέρω τι να κάνω, πώς να τον ξεχάσω. Νιώθω  απελπισμένη, τον αγαπάω. Ήταν ο πρώτος μου και τον θεωρούσα οικογένεια μου.

Αν αγαπάς κάποιον, δεν τον αφήνεις

Τώρα νιώθω παρά πολύ μόνη. Σκέφτομαι απλά ότι δεν ήθελε να προσπαθήσει πια, ότι κουράστηκε. Ωστόσο, νομίζω ότι είναι αναποφάσιστος επειδή πρόσφατα μου έγραψε ότι έφτασε σε μια πόλη που έπρεπε να πάμε μαζί κανονικά και με ξαναρώτησε την άποψη μου για αυτό που μου είπε,  για τον χωρισμό.

Από την άλλη μου είπε ότι τα έχει δοκιμάσει όλα και δεν λειτουργεί μα εμένα δεν μου φαίνεται να τα έχει δοκιμάσει και να έχει προσπαθήσει όσο λέει. Γιατί αν αγαπάς κάποιον και σε αγαπάει και εκείνος, δεν τον αφήνεις… Δεν ξέρω τι να κάνω, κλαίω συνέχεια και δεν μπορώ να συγκεντρωθώ και στο διάβασμά μου.

Στο ερώτημά σας απαντά ο Ψυχολόγος Κωνσταντίνος Γερακίτης

Γεια σου αγαπητή φίλη,

Εύχομαι ήδη να αισθάνεσαι καλύτερα. Τα λόγια που χρησιμοποιείς φανερώνουν σε μεγάλο βαθμό την έντονη συναισθηματική κατάσταση την οποία βιώνεις αυτή τη περίοδο. Ωστόσο όπως και αν διαμορφώνονται τα πράγματα με το θέμα αυτό, σημασία έχει να επανέλθει η συναισθηματική σου ισορροπία.

Πιστεύω πως κατά βάθος αυτό ενδιαφέρει και σένα, το πώς δηλαδή θα καταφέρεις να νιώσεις καλύτερα και να συγκεντρωθείς ξανά και στα υπόλοιπα ενδιαφέροντά σου τα οποία μη ξεχνάς πως επίσης αγαπάς και γι’ αυτό ασχολείσαι μαζί τους. Όπως αναφέρεις λοιπόν, αυτή είναι η πρώτη σου ολοκληρωμένη σχέση η οποία κατά τους τελευταίους μήνες αποτελεί πεδίο συγκρούσεων και αρνητικών συναισθηματικών αντιδράσεων.

Είσαι ευτυχισμένη ή όχι;

Επιπλέον ανέφερες ότι πρόκειται για σχέση εξ αποστάσεως, γεγονός το οποίο αποτελεί αρκετές φορές ερέθισμα πυροδότησης των συγκρούσεων αυτών. Μέσα από το μήνυμά σου, παρουσιάζεις δύο πλευρές, τη δική σου που λέει ότι δεν είναι τρυφερός μαζί σου και τη δική του που παραδέχεται ότι δεν μπορεί να σε κάνει ευτυχισμένη. Από τα παραπάνω μπορεί να είναι όλα ή κάποια σωστά/λάθος.

Μπορεί δηλαδή πράγματι εσύ να μην είσαι ευτυχισμένη μαζί του και εκείνος να το αντιλαμβάνεται αυτό και να στο λέει. Ακόμα και σε ότι αφορά στην προσπάθεια που εκείνος λέει ότι κάνει αλλά εσύ δεν βλέπεις, μπορεί πράγματι η προσπάθεια αυτή να μην καλύπτει τις δικές σου συναισθηματικές ανάγκες, όντας κατώτερη. Αυτό ωστόσο, δεν συνεπάγεται απαραίτητα έλλειψη προσπάθειας από τη πλευρά του.

Σε ότι αφορά τώρα στα λεγόμενά σου περί αναποφάσιστου και ότι όταν υπάρχει αμοιβαία αγάπη δεν αφήνεις κάποιον, ας κάνουμε εδώ ένα μικρό διαχωρισμό. Μπορεί πράγματι ούτε εκείνος να είναι έτοιμος να χωρίσετε ιδιαίτερα εφόσον υπάρχουν αμοιβαία συναισθήματα. Από την άλλη βέβαια μπορεί να μην αντέχει το γεγονός ότι πράγματι εσύ δεν είσαι ευτυχισμένη μαζί του, όπως φαίνεται μέσα από τους καβγάδες και τα ξεσπάσματα.

Η αμοιβαία αγάπη

Σχετικά με την αμοιβαία αγάπη τώρα, είναι χρήσιμο να θυμόμαστε ότι αγάπη δεν σημαίνει μόνο έντονα συναισθήματα. Σημαίνει επίσης εκτίμηση, υπομονή, αποδοχή του άλλου και των αδυναμιών του και πολλές φορές να βάζουμε το καλό του άλλου πάνω από τυχόν εγωιστικά μας θέλω (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι κακό να έχουμε τα θέλω μας). Συνοπτικά όπως αναφέρθηκε και στην αρχή, το πιο σημαντικό από όλα είναι να ισορροπήσεις συναισθηματικά και να αισθανθείς ξανά καλά μέσα σου.

Αν θεωρείς ότι η προσπάθειά του δεν είναι αρκετή για εσένα, τότε ίσως και να μην είναι τελικά. Προτού όμως σιγουρευτείς για αυτό, σκέψου και όσα γράφτηκαν παραπάνω. Σε περίπτωση που αισθάνεσαι ότι δεν μπορείς να ελέγξεις συναισθηματικά τον εαυτό σου, θα ήταν πολύ χρήσιμο για σένα να επισκεφτείς ή να συμβουλευτείς έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας. Για ό,τι χρειαστείς στη διάθεσή σου!

Κωνσταντίνος Γερακίτης
Ψυχολόγος
Σύμβουλος διατροφής
6906824917
konstantinosgera@yahoo.com

Η επόμενη σχέση μετά από τον χωρισμό: Πόσο εύκολο είναι;

Μια προσωπική ιστορία: Δεν έχω κάνει ποτέ σχέση στη ζωή μου

sxeseis-teen

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: