Όταν η Μπριζίτ είπε στον Μακρόν «Βγάλε τον σκασμό»

Το βιβλίο της Γκαέλ Τσακαλόφ βγάζει στη φόρα τα μυστικά της σχέσης του Γάλλου προέδρου με την κατά 25 χρόνια μεγαλύτερη σύζυγό του — Ο έρωτας, η εξάρτηση, η σeξουαλικότητα και η σχέση νύφης και πεθεράς

«Σε ηλικία 17 ετών ο Εμανουέλ μού είπε: Ο,τι και να κάνεις, εγώ μια μέρα θα σε παντρευτώ». Οχι, δεν πρόκειται για ατάκα ρομαντικής νουβέλας, αλλά για την αρχή μιας ερωτικής ιστορίας που κατέπληξε τη Γαλλία, αλλά και σηματοδότησε τη δημιουργία ενός πολιτικού διδύμου που κατέκτησε την προεδρία της χώρας.

Οι Γάλλοι, και όχι μόνο, δεν χορταίνουν την κατάδυσή τους στα άδυτα του ζεύγους Μακρόν. Ενδεικτικό το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε για το νέο βιβλίο το οποίο μόλις κυκλοφόρησε υπό τον τίτλο «Αρκεί να είμαστε οι δυο μας» και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μαρτυρίες ατόμων του στενού περιβάλλοντος του προεδρικού ζεύγους.

Συγγραφέας είναι η πρώην φίλη της Μπριζίτ Μακρόν, Γκαέλ Τσακαλόφ, η οποία επιχειρεί να σκιαγραφήσει και συνάμα να ψυχογραφήσει τον δεσμό και την καθημερινότητα του ζεύγους. Η ίδια είχε πρόσβαση σε αυτούς αρκετά χρόνια πριν από την εκλογή του Εμανουέλ Μακρόν, αλλά και μετά τη μετακόμισή του στο Μέγαρο Ελιζέ. Το τελευταίο της συγγραφικό πόνημα, όμως, έβαλε τέλος στη φιλία αυτή, με τους Μακρόν να βγάζουν μια σκληρή ανακοίνωση μετά την αποτυχημένη προσπάθειά τους να εμποδίσουν την έκδοσή του.


Το ασυνήθιστο ζευγάρι

Το ζεύγος Μακρόν, από τα παρασκήνια ακόμα, προτού καν εισέλθουν δηλαδή στην πολιτική σκηνή, παρέκκλινε από τα τετριμμένα αυτού που θα χαρακτήριζε κανείς «εύπεπτο πολιτικό ζεύγος». Τα 25 χρόνια διαφοράς και το γεγονός ότι εκείνη ήταν παντρεμένη, καθηγήτριά του και μητέρα τριών ενήλικων παιδιών προτού καν επισημοποιηθεί η σχέση τους καθιστούσαν το ζευγάρι τουλάχιστον ασυνήθιστο, πόσο μάλλον κατάλληλο για να διεκδικήσει την προεδρία της Γαλλίας.

Με κάποιον μαγικό τρόπο, όμως, ο Εμανουέλ και η Μπριζίτ μετέτρεψαν κάθε μειονέκτημά τους στα μάτια του άγραφου πολιτικού πρωτοκόλλου σε πλεονέκτημα. Πήραν τα ηνία της ιστορίας τους και την αφηγήθηκαν οι ίδιοι στο κοινό, δίχως να κρύψουν κάτι (;) κάτω από το χαλί. Εξάλλου, μετά τη φαινομενική τελειότητα, τίποτε άλλο δεν είναι πιο ελκυστικό από την εξανθρωπισμένη ατέλεια. Ακόμα κι αν αυτή αποτυπώνεται στον παράφορο έρωτα ενός ανήλικου αγοριού με την παντρεμένη δασκάλα του και τη σταδιακή εξέλιξη αυτού του έρωτα σε εξάρτηση και εμμονή καθ’ όλη τη διάρκεια της ενήλικης ζωής του.

Ενας από τους κορυφαίους επικοινωνιολόγους που προσέλαβαν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας εντόπισε εξαρχής τη δυναμική του ζευγαριού. «Θα πουλήσετε εσάς, τους εαυτούς σας, συμπεριλαμβανομένου και του έρωτά σας». Και αυτό ακριβώς έκαναν. Η ευφυής, διακριτική και με χιούμορ σύζυγος του Γάλλου προέδρου Μπριζίτ καταρρίπτει το στερεότυπο της γυναίκας-τρόπαιου που συνοδεύει συχνά τους ισχυρούς άνδρες. Αυτό ιντρίγκαρε τη γαλλική κοινωνία και ειδικά τις γυναίκες, στις οποίες είναι εντυπωσιακά δημοφιλής.

Η χοντρόπετση Μπριζίτ

Σύμφωνα με το βιβλίο, η μέχρι πρότινος άπειρη στην πολιτική Μπριζίτ είναι ιδιαίτερα χοντρόπετση. Δεν πτοείται από τα κακόβουλα σχόλια και πολύ συχνά παρηγορεί τον σύζυγό της όταν εκείνος δυσκολεύεται να διαχειριστεί κάποιο απρεπές δημοσίευμα σε σχέση με εκείνη. Φίλοι και αντίπαλοι συμφωνούν στο ότι ο Γάλλος πρόεδρος μπορεί να αλλάξει γνώμη για τα πάντα σε χρόνο ρεκόρ. Εγκρίνει την ιδέα ενός συμβούλου του και την αποδομεί αμέσως μόλις εκείνος εγκαταλείψει το γραφείο του. Ενα μόνο πράγμα στη ζωή του παραμένει μη διαπραγματεύσιμο: η αφοσίωσή του στην Μπριζίτ.

Αν και δεν είναι μυστικό ότι πολλοί τον κατηγορούν για ναπολεόντειο σύνδρομο και ναρκισσιστική συμπεριφορά, το εγώ του θρυμματίζεται σε ό,τι έχει να κάνει με τη σύντροφό του. Τον μοναδικό άνθρωπο που μπορεί να του πει στα μούτρα «βγάλε τον σκασμό!» — σύμφωνα μάλιστα με το βιβλίο, του το έχει πει.

Από τις ελάχιστες φορές που την παράκουσε ήταν για το ζήτημα της επανεκλογής του. Η Μπριζίτ επιθυμούσε να εγκαταλείψει την πολιτική σκηνή μετά από μία θητεία. Εκείνος αντιστάθηκε και μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις στην ιδιωτικότητα της κρεβατοκάμαράς τους εξασφάλισε τη στήριξή της. Εξάλλου, χωρίς αυτή δεν κάνει βήμα.

Οταν σε συναντήσεις με άλλους ηγέτες εκείνος είναι απότομος, τραχύς ή απλώς χάνει τον έλεγχο της συζήτησης, έχουν καθιερώσει έναν μυστικό κώδικα επικοινωνίας. Μέσω αυτού, παίρνει τα ηνία της συζήτησης η Μπριζίτ υιοθετώντας ένα ζωηρό, έξυπνο, ακαταπόνητο και σχεδόν ακαταμάχητο στους γηραιούς ηγέτες στυλ. Αυτό ισχύει και για τις κοινωνικές τους σχέσεις και εκδηλώσεις. Οταν ο Εμανουέλ βαριέται ή κουράζεται, αρκεί ένα σινιάλο ώστε να σώσει την κατάσταση η σύζυγός του. Η σύνδεση και η συνεργασία τους δεν τελειώνουν εκεί. Καθημερινά ανελλιπώς, περίπου στις 2 το μεσημέρι, οι δυο τους κλείνονται στο γραφείο του προέδρου για να συζητήσουν το πώς έχει εξελιχθεί η μέρα τους με ένα ποτήρι κρασί. Εχουν προηγηθεί δεκάδες συναντήσεις στους διαδρόμους και ακόμα περισσότερα τηλεφωνήματα. Η μόνιμη παρουσία της Μπριζίτ έχει απομακρύνει αρκετούς συνεργάτες του, οι οποίοι στην πορεία δεν δέχτηκαν την εμπλοκή της. Η μοίρα τους ήταν κοινή: είδαν την πόρτα της εξόδου.

Οσοι παραμένουν τα έχουν καλά μαζί της. Η τακτική αυτή αποτελεί μονόδρομο για την επιβίωση κάποιου στο Προεδρικό Μέγαρο. Εξάλλου, ο Μακρόν μονίμως δηλώνει: «Κανείς δεν καταλαβαίνει καλύτερα την κοινή γνώμη από την Μπριζίτ. Αυτή είναι η γέφυρά μου με τον κόσμο».

Τελετουργικά

Σ ε αντίθεση με τον Μακρόν που φοβάται για την ασφάλειά του, η σύζυγός του ξεγλιστράει συχνά απολαμβάνοντας βραδινές βόλτες στο Παρίσι. Φοράει τζιν, αθλητικά παπούτσια και καπέλο για να μην αναγνωρίζεται. Συχνά συνοδεύεται από συνεργάτες της. Προσπαθεί επίσης να διατηρήσει μια σχετική κανονικότητα βλέποντας φίλες και απολαμβάνοντας φαγητό και ποτό μαζί τους.

Οι δυο τους έχουν πολλά τελετουργικά. Φορούν από δύο βέρες. Η πρώτη κυρία της Γαλλίας δεν αποχωρίζεται τη διαμαντένια βέρα του γάμου της που τελέστηκε το 2007. Φοράει, όμως, και το δαχτυλίδι της κατά πολύ μεγαλύτερης αδελφής της, η οποία έφυγε από τη ζωή σε τροχαίο. Τότε η Μπριζίτ ήταν μόλις 8 ετών. Παραμένει μέχρι και σήμερα η μεγαλύτερη απώλεια της ζωής της: τη στιγμάτισε και την ανάγκασε να ωριμάσει. Από την άλλη, της καλλιέργησε μια εκ φύσεως ανθεκτικότητα, η οποία τη χαρακτηρίζει μέχρι και σήμερα.

Ο Εμανουέλ όταν τη γνώρισε ως 15χρονος μαθητής παρατήρησε το δαχτυλίδι και η ίδια του περιέγραψε ότι με τον τρόπο αυτό νιώθει ότι κουβαλάει μαζί της την αδελφή της. Στην αρχή της σχέσης τους της είχε εξομολογηθεί ότι μέχρι να παντρευτούν θέλει και εκείνος να φοράει ένα δαχτυλίδι δικό της «για να τον συνοδεύει παντού».

Ενθυμούμενη τα λόγια του, του δώρισε μία βέρα, όταν εκείνος έγινε δεκτός στο πανεπιστήμιο. Του την έδωσε τη μέρα που θα αποχωρίζονταν για έξι ολόκληρους μήνες. Ο νεαρός Μακρόν, όμως, δεν έβγαλε ποτέ το δαχτυλίδι αυτό, το οποίο φοράει ακόμα και σήμερα.

Η οικογένειά του είχε φρόντισε να τον απομακρύνει από την Μπριζίτ προτού ακόμα αποφοιτήσει από το σχολείο στέλνοντάς τον στο Παρίσι. Ηλπιζαν ότι θα ερωτευόταν καμιά συμφοιτήτριά του. Η μητέρα του, αφού απέτυχε να λογικέψει τον γιο της, στράφηκε στην κυρία Τρινιέ. «Εσύ έζησες τη ζωή σου. Εκείνος όμως δεν θα μπορέσει να αποκτήσει παιδιά μαζί σου», της είπε.

Νύφη και πεθερά

Π αρά την επιρροή της Μπριζίτ, ο Μακρόν παραμένει «μαμάκιας». Μιλάει καθημερινά με τη μητέρα του, η οποία του έχει παθολογική αδυναμία. Εκείνη ανησυχεί διαρκώς για τον γιο της, φοβούμενη ότι θα πέσει θύμα επίθεσης. Μετά από πολλές δυσκολίες πεθερά και νύφη απολαμβάνουν μια καλή σχέση. Και οι δύο συμφωνούν ότι η πολιτική δεν είναι η πραγματική κλίση του Εμανουέλ, η οποία θα διαφανεί μετά τη θητεία του.

Και οι δύο τον ενθαρρύνουν να στραφεί στη συγγραφή. Ο Εμανουέλ λατρεύει το γράψιμο. Οταν ήταν, μάλιστα, νέος είχε γράψει μια ερωτική νουβέλα, αφιερωμένη και απολύτως εμπνευσμένη από την Μπριζίτ. Την έχουν διαβάσει ελάχιστοι πιστοί φίλοι του ζευγαριού και δύσκολα θα έβλεπε ποτέ το φως της δημοσιότητας. Εξάλλου, το ζευγάρι διατηρεί εδώ και χρόνια τους ίδιους πιστούς φίλους, οι οποίοι είναι αυτοί που υποστήριξαν τον δεσμό τους σε χαλεπούς καιρούς.

Η αποκάλυψη της σχέσης τους συγκλόνισε τον περίγυρό τους. Ειδικά η Μπριζίτ, αν και ήταν μια ιδιαίτερα κοινωνική γυναίκα της τοπικής ελίτ, εξοστρακίστηκε. Η ίδια, πάντως, αποδείχθηκε επιεικής με αυτούς που μετέπειτα εξέφρασαν τη μεταμέλειά τους, σε αντίθεση με τον Εμανουέλ που είναι πιο εκδικητικός.

Η συχνότητα της καθημερινής επικοινωνίας τους από το δημόσιο τηλέφωνο του πανεπιστημίου δεν έχει καταλαγιάσει ούτε και τώρα. Σύμφωνα με μαρτυρίες συνεργατών του, αποπροσανατολίζεται όταν δεν τη βρίσκει στο τηλέφωνο. Η παρουσία της λειτουργεί καταπραϋντικά για εκείνον. Τον μαλώνει όταν τρώει τα νύχια του, τον προστατεύει πολλές φορές και από τον ίδιο του τον εαυτό και τον νουθετεί όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο. Ακόμα και οι στενοί του συνεργάτες την αποκαλούν «προσωπική του γιατρό».

Αν, όμως, κανείς υπέθετε ότι η Μπριζίτ έχει υιοθετήσει τον ρόλο της μαμάς στη σχέση, θα έκανε λάθος. Παρά τη διαφορά ηλικίας που έχουν, η Μπριζίτ είναι η μικρότερη από έξι αδέλφια. Τη χωρίζουν 20 χρόνια από τον μεγαλύτερο αδελφό της. Ως αποτέλεσμα ήταν να απολάμβανε ιδιαίτερη προσοχή και τρυφερότητα, κάτι που λαμβάνει και από τον σύντροφό της. Ενδεικτικό είναι ότι ο Εμανουέλ έχει διακόψει συνομιλίες για να τσεκάρει αν εκείνη έφαγε, αν της πέρασε κάποια αδιαθεσία ή αν απόλαυσε τη βόλτα της.

Παρά τον κυνισμό που του προσάπτουν οι αντίπαλοί του, σύμφωνα με τη συγγραφέα του βιβλίου, έχει μια αθεράπευτα ρομαντική πλευρά. Λατρεύει την ποίηση, τα μυθιστορήματα και συχνά στις κουβέντες τους οι δύο παραθέτουν αποσπάσματα ή στίχους. O ρομαντισμός αυτός ήταν που τον οδήγησε να ζητήσει το χέρι της από τα τρία της παιδιά, τα οποία περιέργως αποδέχτηκαν εξαρχής τη σχέση.

Και αυτό παρότι μία από τις κόρες της Μπριζίτ ήταν συμμαθήτρια του Μακρόν στο σχολείο. Πλέον τα επτά εγγόνια της τον αποκαλούν χαϊδευτικά «μπαμπά» και όταν θίγεται το ζήτημα του παιδιού που δεν απέκτησε ποτέ, εκείνος δηλώνει γεμάτος: «Τα παιδιά της Μπριζίτ είναι και δικά μου, τα εγγόνια της το ίδιο».

Σύμφωνα με το βιβλίο, οι φήμες για τη σeξουαλικότητά του δεν πτοούν ιδιαίτερα τον Μακρόν, ο οποίος έχει πολλάκις παρηγορήσει τη μητέρα του που τον προτρέπει να τις διαψεύσει. Αν κερδίσει την επανεκλογή του, πάντως, αυτός είναι που θα γελάσει τελευταίος έχοντας πάντα στο πλευρό του την Μπριζίτ. Αυτή, μεταξύ αστείου και σοβαρού, έχει προειδοποιήσει ότι θα προβεί σε ολικό λίφτινγκ αν είναι να αντέξει τέσσερα ακόμα χρόνια στην προεδρία…

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: