Οργή στις Βρυξέλλες για το «Sofagate» και την αδράνεια του Σαρλ Μισέλ

Ευρωβουλευτές κατηγορούν τον πρόεδρο του Ευρωπαικού Συμβουλίου ότι δεν αντέδρασε στην απρεπή συμπεριφορά του Ερντογάν απέναντι στην Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν — Θα μπορούσε να της δώσει τη θέση του λένε για το πρωτοφανές περιστατικό που απέκτησε το προσονήμιο «Sofagate»

Χρειάστηκε να περάσει σχεδόν ένα 24ωρο από την επίσκεψη των Ευρωπαίων αξιωματούχων στην Άγκυρα για να αποκαλυφθεί -και να χωνευθεί- η αδιανόητη προσβολή του Τούρκου προέδρου προς την προέδρο της Κομισιόν. Η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν αναγκάστηκε να σταθεί όρθια και αμήχανη, ενώ ο Σαρλ Μισέλ και ο Ταγίπ Ερντογάν κάθισαν στις πολυθρόνες-θρόνους στην αίθουσα συσκέψεων στο προεδρικό μέγαρο, δίχως να έχει προβλεφθεί θέση για εκείνη.

Το βίντεο που αποτυπώνει τη σκηνή, τα λέει όλα και είναι ενδεικτικό της παντελούς έλλειψης διπλωματικής αβρότητας και εν γένει γαϊδουριάς! Πραγματικά, η ανεκδιήγητη σκηνή αυτή θα έπρεπε να συγκαταλέγεται στις πλέον μεγαλύτερες διπλωματικές γκάφες. Δυστυχώς, όμως, δεν πρόκειται για γκάφα, αλλά καψόνι. Ακούγεται ένα μουρμούρισμα, κάτι σαν «χμ», για να βρεθεί μια πρόχειρη λύση. Τελικά, η σιδηρά κυρία της Ευρώπης καταλήγει σε έναν καναπέ, αρκετά απομακρυσμένο. Κάπως σαν τον φτωχό συγγενή.


Ένας καλοπροαίρετος θα συναινούσε ότι πράγματι πρόκειται περί γκάφας. Ο Ερντογάν, ομως, είναι πολλά, αλλά όχι άπειρος. Στις δύο δεκαετίες που ηγείται της Τουρκίας έχει φιλοξενήσει εκατοντάδες ηγέτες. Αν μη τι άλλο γνωρίζει να οργανώσει μία επίσημη επίσκεψη. Μόνο απερισκεψία δεν ήταν αυτό. Αντιθέτως! Πρόκειται για ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Ο Τούρκος πρόεδρος δεν κάθεται με γυναίκες, πόσο μάλλον να συνομιλεί ισότιμα μαζί τους. Τί και αν δεν είναι σε θέση να αποφύγει την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Δεν μπορεί να κάνει αλλιώς. Η Φον ντερ Λάιεν, όμως, ήταν το ιδανικό πρόσωπο για να στείλει ένα μήνυμα και αυτό, επειδή είναι γυναίκα και όχι εκλεγμένη ηγέτης.

Ο Ερντογάν ως νεοσουλτάνος την αντιμετωπίζει ως δεύτερης κατηγορίας υπάλληλο των Βρυξελλών. Αντιμετωπίζει με σεβασμό τον Σαρλ Μισέλ και εκείνη την αφήνει στην άκρη. Ακόμα και όταν βρίσκεται μία θέση για εκείνη, έστω και καθυστερημένη, αυτή είναι μακριά από τους δύο άνδρες. Βολεύεται περίπου 12 μέτρα μακριά από τον Τούρκο πρόεδρο και απέναντι από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος -σύμφωνα με το διπλωματικό πρωτόκολλο- βρίσκεται χαμηλότερα στην ιεραρχία.

Η προσβολή αυτή δεν πέρασε απαρατήρητη από Ευρωβουλευτές που εξέφρασαν την οργή τους στα σόσιαλ μίντια. Μεταξύ αυτών, η Ολλανδέζα ευρωβουλευτής Sophie in ‘t Veld επεσήμανε ότι αυτό είναι κάτι που το κάνει συστηματικά ο Ερντογάν. «Δεν ήταν τυχαίο, ήταν σκόπιμο», έγραψε στο Twitter.

Η κίνηση αυτή έρχεται σε μία ιδιαίτερα ανησυχητική στιγμή για το κίνημα υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών στην Τουρκία. Ο Τούρκος πρόεδρος αποχώρησε από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης. Η Σύμβαση για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών πήρε το όνομά της από την πόλη όπου αυτή υπογράφηκε το 2011. Στόχος της ήταν να αποτρέψει την βία κατά των γυναικών, περιλαμβανομένης της ενδοοικογενειακής βίας, και να θέσει ένα τέλος στην δικαστική ασυλία για τους δράστες.

Η κίνησή του Ερντογάν να αποχωρήσει από αυτήν προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από γυναίκες και όχι μόνο, σε μία στιγμή που τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) δείχνουν ότι το 38% των γυναικών στην Τουρκία υφίστανται κάποια στιγμή στη ζωή τους βία από κάποιον σύντροφό τους. Στην Ευρώπη το αντίστοιχο ποσοστό είναι εμφανώς χαμηλότερο, στο 25% Επιπλέον και τα ποσοστά των γυναικοκτονιών υπολογίζεται ότι έχουν τριπλασιαστεί.

Τί δεν καταλαβαίνει, λοιπόν, η Ευρώπη από τα καμώματα του Ερντογάν και το πώς αντιμετωπίζει τις γυναίκες; Ακόμα και αν υπήρχε η παραμικρή αμφιβολία, η συμπεριφορά του προς την πρόεδρο της Κομισιόν ήταν ενδεικτική. Το περιστατικό απέκτησε το προσονήμιο “Sofagate” και πρωταγωνίστησε στα σόσιαλ μίντια.

Πολλοί χρήστες του διαδικτύου, μεταξύ των οποίων και Ευρωβουλευτές, δεν εξαίρεσαν από την κριτική τους και τον προέδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο οποίος δεν αντέδρασε δεόντως. Πολλοί ήταν εκείνοι που σχολίασαν ότι θα μπορούσε να δώσει τη θέση του στην Φον Ντερ Λάιεν, στέλνοντας και αυτός με τη σειρά του τη δική του απάντηση. Ατόπημα ολικής…

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: