Οργή στη Βενεζουέλα για την έκθεση του ΟΗΕ για την κατάσταση στη χώρα

Το Καράκας καταδίκασε τις «αμέτρητες ανακρίβειες» και τα «λάθη» της έκθεσης της Ύπατης Αρμοστού των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η οποία έκανε λόγο για έναν «εξαιρετικά υψηλό» αριθμό εξωδικαστικών εκτελέσεων στη Βενεζουέλα, καλώντας την κυβέρνηση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο να διαλύσει τις ειδικές δυνάμεις ασφαλείας της (FAES).

Νωρίτερα σήμερα, η Ύπατη Αρμοστής Μισέλ Μπατσελέτ, η οποία επισκέφθηκε τη Βενεζουέλα από τις 19 έως τις 21 Ιουνίου, δήλωσε ότι τα τελευταία χρόνια -και ιδιαίτερα μετά από το 2016- η κυβέρνηση Μαδούρο και τα θεσμικά της όργανα έχουν εφαρμόσει μια στρατηγική «εξουδετέρωσης, καταστολής και ενοχοποίησης πολιτικών αντιπάλων και επικριτών της κυβέρνησης».

«Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας αρνείται για ακόμη μια φορά την μεθοδολογία» που χρησιμοποίησε η Μισέλ Μπατσελέτ για τη σύνταξη αυτής της έκθεσης για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βενεζουέλα», ανέφερε το Καράκας.

«Οι ανακρίβειες, τα λάθη, η τοποθέτηση εκτός πλαισίου, οι ψευδείς ισχυρισμοί που προβαίνει η Ύπατη Αρμοστεία είναι αμέτρητοι» τόνισε η κυβέρνηση Μαδούρο. Το κείμενο «υιοθετεί μια επιλεκτική και μεροληπτική οπτική», προσθέτει.

Στην έκθεση του ΟΗΕ αναφέρεται ότι οι FAES στέλνουν τάγματα θανάτου για να εκτελέσουν νέους άνδρες, σκηνοθετώντας το σκηνικό ώστε να φαίνεται ότι τα θύματα αντιστάθηκαν στη σύλληψή τους. Στοιχεία της βενεζουελανής κυβέρνησης δείχνουν ότι οι θάνατοι που αποδόθηκαν σε εγκληματίες που προέβαλαν αντίσταση στη σύλληψή τους, αριθμούσαν σε 5.287 το 2018 και 1.569 έως τον Μάιο του τρέχοντος έτους. Σύμφωνα με την έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας, πολλά από αυτά τα θύματα φαίνεται ότι ήταν αποτέλεσμα εξωδικαστικών εκτελέσεων.

Στην επιχειρηματολογία της, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας δήλωσε ότι «το Γραφείο του Εισαγγελέα έχει επίγνωση των 292 υποθέσεων που σημειώθηκαν μεταξύ 2017 και 2019 στις οποίες 388 μέλη της FAES έχουν εμπλακεί σε ανθρωποκτονίες, απάνθρωπη μεταχείριση και για παράνομη είσοδος σε οικίες» .

Στο τέλος της επίσκεψής της στο Καράκας, τον Ιούνιο, η Μπατσελέτ ζήτησε την «απελευθέρωση» των αντιπάλων της κυβέρνησης που τελούν υπό κράτηση και ανακοίνωσε ότι θα ορίσει εκπροσώπους για την παρακολούθηση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βενεζουέλα. Ο Μαδούρο τότε διαβεβαίωσε ότι θα εξετάσει «σοβαρά» τις συστάσεις της Ύπατου Αρμοστού.

(?)

Πηγή: diethnh

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: