Ονδούρα: Οι αρχές ανακοινώνουν «ιστορική» κατάσχεση δενδρυλλίων κόκας

Οι αρχές της Ονδούρας ανακοίνωσαν χθες Δευτέρα ότι προχώρησαν στην κατάσχεση 1,6 εκατ. και πλέον φυτών κόκας, της μεγαλύτερης ποσότητας που έχει βρεθεί ποτέ, καθώς η μικρή χώρα της κεντρικής Αμερικής πασχίζει να καταπολεμήσει την παραγωγή ναρκωτικών.

Πρόκειται «για ιστορική κατάσχεση», με την οποία «καταφέραμε βαρύ χτύπημα στις οργανώσεις κακοποιών που διακινούν ναρκωτικά», συνόψισε ο εκπρόσωπος των ένοπλων δυνάμεων, ο υπολοχαγός Χοσέ Κοέγιο.

Αξιωματούχοι εξήγησαν ότι τα φυτά — τα φύλλα των οποίων είναι η πρώτη ύλη για την παραγωγή κοκαΐνης — εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια τριήμερης επιχείρησης η οποία διεξήχθη από την Παρασκευή ως την Κυριακή. Βρίσκονταν σε τομείς τεσσάρων φυτειών σε ορεινές περιοχές της παραθαλάσσιας επαρχίας Κολόν.

Η κατάσχεση αύξησε τη συνολική ποσότητα των δενδρυλλίων που έχουν πέσει στα χέρια των αρχών φέτος στα 2,62 εκατομμύρια, που είναι θεαματικά υψηλότερη από τα 424.900 που είχαν εντοπιστεί το 2020 και τα 531.826 το 2021, σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές των δυνάμεων ασφαλείας.

«Όλη η δομή ασφάλειας και άμυνας της χώρας εργάζεται για να αποτραπεί ο κίνδυνος να μετατραπούμε σε χώρα παραγωγής κοκαΐνης», διαβεβαίωσε ο υφυπουργός Άμυνας συνταγματάρχης Ελίας Μελγάρ στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από την κυβέρνηση.

Για πάνω από δύο δεκαετίες, η Ονδούρα θεωρείτο κράτος από το οποίο απλά διερχόταν κοκαΐνη από τη νότια Αμερική προς το Μεξικό και τις ΗΠΑ, τη χώρα όπου καταναλώνεται η μεγαλύτερη ποσότητα αυτού του ναρκωτικού στον κόσμο.

Τον Απρίλιο, ο πρώην πρόεδρος της Ονδούρας Χουάν Ορλάντο Ερνάντες εκδόθηκε στις ΗΠΑ προκειμένου να προσαχθεί σε δίκη για διακίνηση ναρκωτικών.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: