Omicron… 2: Η υποπαραλλαγή που ανησυχεί τους επιστήμονες και πού έχει εντοπιστεί

«Δεν έχουμε δεδομένα που να αναφέρουν ότι η υποπαραλλαγή είναι πιο μεταδοτική ή προκαλεί μεγαλύτερη νοσηρότητα» δήλωσε ο Γκίκας Μαγιορκίνης — Δεν έχει καταγραφεί στην Ελλάδα

Αγωνία επικρατεί για την υποπαραλλαγή της Omicron ή παραλλαγή Omicron 2 που έχει εκδηλωθεί στον πλανήτη, το ζήτημα όμως είναι ο βαθμός μεταδοτικότητάς της και οι συνέπειες που προκαλεί.  Απαντήσεις έδωσε ο Γκίκας Μαγιορκίνης στην καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.

Όπως δήλωσε, από τις αρχές Δεκεμβρίου έχει αναφερθεί ότι η παραλλαγή Omicron έχει δύο κλάδους. Ο ένας από τους δύο κλάδους ονομάστηκε «κρυφός» γιατί έχει μία μετάλλαξη στη θέση 67 που τον κάνει μη ανιχνεύσιμο από την κλασική μέθοδο.

Φαίνεται ότι έχει επεκταθεί στη Νορβηγία και ίσως και σε κάποιες άλλες χώρες.

Δεν είναι γνωστό, όμως, ακόμη κατά πόσο αυτός ο ιός είναι πιο μεταδοτικός, καθώς δεν υπάρχουν ακόμα αναφορές από άλλες χώρες.

Μέχρι στιγμής στην Ελλάδα δεν έχει υπάρξει καταγραφή του, ανέφερε ο κ.Μαγιορκίνης.

«Τα χαρακτηριστικά της υποπαραλλαγής δεν είναι ακόμα σαφή και δεν έχουμε δεδομένα που να αναφέρουν ότι είναι πιο μεταδοτική ή προκαλεί μεγαλύτερη νοσηρότητα», ανέφερε.

Το κύμα της Omicron έχει μπει σε τροχιά συρρίκνωσης και αυτό αναμένουμε να φανεί και στους σκληρούς δείκτες τις επόμενες εβδομάδες ανέφεραν σήμερα οι ειδικοί στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου στο Υπουργείο Υγείας.

«Περιμένουμε μια κάμψη στην πίεση του Συστήματος Υγείας» τις επόμενες εβδομάδες ανέφερε χαρακτηριστικά  ο κ.Μαγιορκίνης.

Σημείωσε επίσης ότι πλέον παρατηρείται μείωση κατά -31% στη διασπορά των κρουσμάτων αλλά η πίεση στο ΕΣΥ παραμένει καθώς αυξήθηκαν κατά +24% οι θάνατοι. 

.

Πηγή: Protothema.gr

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: