Ολοκληρώθηκαν οι εργασίας του πολιτικού γραφείου της CPRM στην Αλεξανδρούπολη!

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίας του πολιτικού γραφείου της CPRM στην Αλεξανδρούπολη!
Ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή, 1η Μαρτίου 2013, οι εργασίες του Πολιτικού Γραφείου της CPMR [Conference of Peripheral Maritime Regions of Europe – Διάσκεψη (Οργανισμός) των Παράκτιων Περιφερειών Ευρώπης], που πραγματοποιήθηκε στην με τη φιλοξενία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. 
Στη συνδιάσκεψη προεδρεύοντος του Υπουργού Άμυνας της Γαλλικής Δημοκρατίας Jean Yves Le Drian συμμετείχαν περισσότεροι από 60 εκπρόσωποι περιφερειών από χώρες της Ε.Ε., ο Ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πρασίνων Νίκος Χρυσόγελος, ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Άρης Γιαννακίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Παύλος Δαμιανίδης, η Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Γεωργία Νικολάου, καθώς και εκπρόσωποι από τις περιφέρειες Κρήτης, Νοτίου Αιγαίου, Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων.
Θέματα που απασχόλησαν τη συνδιάσκεψη σύμφωνα με τις δηλώσεις του Προέδρου της CPMR, Υπουργού Άμυνας της Γαλλικής Δημοκρατίας και Περιφερειακού Συμβούλου της Περιφέρειας της Βρετάνης, Jean-Yves Le Drian, ήταν η πολιτική της συνοχής, ο προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020, η πολιτική της θάλασσας και των μεταφορών. 
«Η CPMR είναι η οργάνωση που εκπροσωπεί περίπου 150 Περιφέρειες σε όλη την Ευρώπη, και είναι κυρίως Περιφέρειες παραθαλάσσιες, με τα προβλήματα των συγκεκριμένων Περιφερειών. Είμαστε σε αυτή την πόλη για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στην Ελλάδα και στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. συνεδριάζει το Πολιτικό Γραφείο του Οργανισμού που εκπροσωπεί όλες τις Περιφέρειές μας, με εκπροσώπους δύο Περιφερειών ανά -μέλος. 
Τα κυριότερα ζητήματα τα οποία μας απασχολούν στην ουσία είναι αυτή τη στιγμή η πολιτική της συνοχής, ο προϋπολογισμός της Ευρώπης, ο οποίος ψηφίστηκε, όπως ξέρετε, στο Συμβούλιο του Φεβρουαρίου, και αυτή τη στιγμή διαπραγματεύεται με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Εμείς, λοιπόν, παίρνουμε ενεργή θέση σε αυτόν τον Οργανισμό για την προάσπιση των συμφερόντων των Περιφερειών σε αυτή τη διαπραγμάτευση του προϋπολογισμού της Ευρώπης. 
Ολοκληρώθηκαν οι εργασίας του πολιτικού γραφείου της CPRM στην Αλεξανδρούπολη!
Τα ζητήματα που μας απασχολούν, επίσης, εκτός από την πολιτική της συνοχής που έχω ήδη αναφέρει, είναι και δυο άλλες πολιτικές πολύ ενδιαφέρουσες για τις δικές μας Περιφέρειες που είναι παραθαλάσσιες, και βέβαια είναι η πολιτική της θάλασσας. Όταν λέμε πολιτική της θάλασσας εννοούμε όλη την οικονομική ανάπτυξη που προέρχεται από τη , και όλες τις πράξεις και τις πολιτικές που οι Περιφέρειες οι δικές μας μπορούν να βάλουν σε εφαρμογή και να προωθήσουν αυτή την οικονομική ανάπτυξη μέσα από τη . Το τρίτο ζήτημα που μας απασχολεί και έχει σχέση με τις παραμεθόριες περιοχές που εκπροσωπούμε, είναι τα μεταφορικά μέσα ή με ποιον τρόπο θα μπορέσουν οι λαοί να έρθουν σε επαφή μεταξύ τους. Εκπροσωπούμε Περιφέρειες που είναι πολύ απομακρυσμένες, όπως η δικιά σας εδώ, από το κέντρο των αποφάσεων, και αυτές οι πολιτικές των μεταφορών είναι πολύ-πολύ απαραίτητες για τη δικιά σας περιφέρεια και τις άλλες περιφέρειες που εκπροσωπούμε», δήλωσε ο κ. Le Drian. 
Ο Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης εκπροσωπήθηκε από την Μαρία Παπακωνσταντίνου, η οποία μετέφερε τον χαιρετισμό του. «Η παρουσία του Γάλλου Υπουργού Άμυνας και Προέδρου των Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης Jean-Yves Le Drian, καθώς και η τόσο αυξημένη συμμετοχή των περιφερειών σε όλα τα επίπεδα, αποτελεί ιστορικό γεγονός που υπογραμμίζει το νέο ρόλο της περιοχής.
Η περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης αποτελεί εναλλακτικής μορφής ανάπτυξης και ανοικτής δημοκρατικής κοινωνίας που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα αποτελώντας παράδειγμα προς μίμηση. Είναι ιδιαίτερης γεωστρατηγικής σημασίας, με τις δε υποδομές που αναπτύσσονται μετεξελίσσεται σε σημαντικό ενεργειακό κόμβο και διευρωπαϊκό κόμβο διαμετακομιστικού εμπορίου».
Ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Άρης Γιαννακίδης κατά τον χαιρετισμό του, αφού εξήρε τα φυσικά, πολιτιστικά, αναπτυξιακά πλεονεκτήματα της περιοχής, αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της συνεδρίασης του Πολιτικού Γραφείου της CPMR. Συγκεκριμένα είπε: «Θεωρώ ότι είναι εξαιρετική για την Περιφέρειά μας, για την Αλεξανδρούπολη, το ότι συνεδριάζει στην πόλη μας το Πολιτικό Γραφείο του Δικτύου Παράκτιων Περιφερειών ολόκληρης της Ευρώπης, με την παρουσία μάλιστα του Προέδρου της, ο οποίος αυτή τη στιγμή είναι και ο Υπουργός Άμυνας της Γαλλίας. 
Έχει ξεκινήσει μια πολύ σοβαρή διαβούλευση με θέματα που έχουν σχέση με τα διευρωπαϊκά δίκτυα, τις θαλάσσιες μεταφορές και τη της αλιείας στην επόμενη προγραμματική περίοδο.
Η δε τηλεδιάσκεψη με τον Γενικό Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αποδεικνύει τη σημαντικότητα και το επίπεδο αυτού του Δικτύου, το ρόλο που μπορεί να παίξει στη διαμόρφωση σημαντικών αποφάσεων των Ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων υπέρ των Περιφερειών. Η συμμετοχή της Περιφέρειας ΑΜ-Θ στο Δίκτυο είναι αδιάλειπτη κι έχει εκθειαστεί από όλα τα μέλη».
Ολοκληρώθηκαν οι εργασίας του πολιτικού γραφείου της CPRM στην Αλεξανδρούπολη!
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Επιτροπής Βαλκανίων και Μαύρης Θάλασσας της CPMR, Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Παύλος Δαμιανίδης, που είχε και την οργανωτική ευθύνη, δήλωσε: «Σήμερα είναι ιδιαίτερη χαρά και ιδιαίτερη τιμή για την Περιφέρεια και την πόλη της Αλεξανδρούπολης να φιλοξενούμε τη συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου της Ένωσης Παράκτιων Περιφερειών Ευρώπης. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο οργανισμό Περιφερειών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με συμμετοχή Περιφερειών από όλες σχεδόν τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και από χώρες που είναι σε διαδικασία ένταξης.
Το Πολιτικό Γραφείο είναι στην ουσία το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού, συνεδριάζει κάθε έξι μήνες και χαράζει την πολιτική. Αυτό που σήμερα θα γίνει είναι να παρθούν αποφάσεις πάνω σε βασικά ζητήματα της τρέχουσας επικαιρότητας στην Ε.Ε., όπως είναι ο προϋπολογισμός, η πολιτική συνοχής, η περιφερειακή πολιτική, και διάφορα άλλα θέματα που αφορούν τις Περιφέρειες. Θεωρώ ότι είναι εξαιρετική τιμή η παρουσία σήμερα Περιφερειαρχών από όλη την Ευρώπη στην Αλεξανδρούπολη, και κυρίως του Γάλλου Υπουργού Άμυνας, ο οποίος είναι και Πρόεδρος του Οργανισμού».

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίας του πολιτικού γραφείου της CPRM στην Αλεξανδρούπολη!

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: