Όλοι οι νέοι φόροι: Η λίστα με τα 11 μέτρα – φωτιά!

Όλοι οι νέοι φόροι: Η λίστα με τα 11 μέτρα   φωτιά!

Σημαντικές επιβαρύνσεις για τα μεσαία και τα μεγάλα εισοδήματα φέρνει η φοροκαταιγίδα, η οποία θα αποτυπωθεί στα «ραβασάκια» της Εφορίας που θα έρθουν για το 2016.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής και ενώ το νέο φορολογικό και ο προϋπολογισμός σύντομα θα αποτελεί νόμο του κράτους, με επιπλέον φόρους ύψους 2,5 δισ. θα επιβαρυνθούν συνολικά τον επόμενο χρόνο φυσικά και νομικά πρόσωπα με τον νέο προϋπολογισμό. Τις μεγαλύτερες πρόσθετες επιβαρύνσεις θα υποστούν οι φορολογούμενοι ου ασκούν ατομικά επιχειρηματικές δραστηριότητες, ανάμεσά τους οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αγρότες και οι ιδιοκτήτες ακινήτων.

Όλοι οι φορολογούμενοι θα επιβαρυνθούν με τις ανατιμήσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες που προκαλούν οι αυξήσεις των συντελεστών του οι οποίοι τέθηκαν σε ισχύ από τον Ιούλιο.

Αναλυτικά, η λίστα των 11 μέτρων:

1. Η αύξηση των συντελεστών ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για ετήσια εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ.

- Στο 2% από 1,4% για εισοδήματα από 30.001 έως 50.000 ευρώ

- Σε 6% από 2,8% για εισοδήματα από 50.0001 έως 100.000 ευρώ

- Σε 6% από 2,8% για εισοδήματα από 100.001 έως 500.000 ευρώ

- Στο 8% από 2,8% για εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ.

2. Η αύξηση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος των νομικών προσώπων από 26% σε 29% για τη χρήση του 2015.

3. Η αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος για όλες τις ατομικές επιχειρήσεις, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις προσωπικές εταιρείες από 55% σε 75% του κύριου φόρου εισοδήματος για τη χρήση του 2015.

4. Η αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος για τους αγρότες από 55% σε 75%.

5. Η αύξηση των συντελεστών φορολόγησης των εισοδημάτων από ενοίκια από 11% σε 15% εφόσον δεν υπερβαίνουν ετησίως τις 12.000 ευρώ. Για τα ενοίκια που υπερβαίνουν τις 12.000 ευρώ ο φόρος θα αυξηθεί από το 33% στο 35%.

6. Η κατάργηση της έκπτωσης 2% σε περίπτωση εξόφλησης του φόρου εισοδήματος.

7. Η αύξηση των συντελεστών του φόρου επί των ασφαλίστρων.

8. Η σημαντική μείωση και στη συνέχεια πλήρης κατάργηση της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου στους αγρότες.

9. Η αντιμετώπιση της αποχής εκατομμυρίων κατόχων οχημάτων από τον έλεγχο στα ΚΤΕΟ. Όσοι δεν έχουν περάσει από ΚΤΕΟ τα οχήματά τους για διάστημα άνω των 6 μηνών μετά τη λήξη προθεσμίας επιβάλλεται επιπλέον πρόστιμο 150 ευρώ.

10. Η εφαρμογή αυξημένων συντελεστών ΦΠΑ σε εκατοντάδες προϊόντα και υπηρεσίες.

11. Οι αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων. Αυξάνεται το επιτόκιο για τις βασικές οφειλές άνω των 5.000 ευρώ από 3% σε 5,05%.

 

Οι αλλαγές στον

Σχέδιο για αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ του 2016 επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, σύμφωνα με το οποίο εξετάζεται η θέσπιση αφορολόγητου ορίου σε συνδυασμό με την ένταξη στα σχέδια πόλεων εκτάσεων της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας όπου υπάρχουν πολυτελείς κατοικίες και σήμερα πληρώνουν ελάχιστο φόρο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες σχεδιάζεται αφορολόγητο όριο το οποίο δεν θα ξεπερνά τις 20.000-30.000 ευρώ, ενώ οι αρχικές σκέψεις έκαναν λόγο για όριο στις 50.000 ευρώ και θα αφορά την πρώτη , με την προϋπόθεση όμως ότι η αντικειμενική της δεν θα ξεπερνά για παράδειγμα τα 100.000 ή τα 150.000 ευρώ.

Ωστόσο, το σενάριο για αφορολόγητο στα 50.000 ευρώ φαίνεται να εγκαταλείπεται καθώς σε αυτή την περίπτωση το 41,7% των ιδιοκτητών ακινήτων δεν θα πληρώσει φόρο και μοιάζει δυσπρόσιτος ο δεδομένος στόχος των 2,65 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα περισσότεροι από 2,7 εκατομμύρια φορολογούμενοι έχουν στην κατοχή τους ακίνητα των οποίων η αξία με βάση τις αντικειμενικές αξίες που ισχύουν σήμερα δεν υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ.

Για τα ακίνητα που έχουν μεγαλύτερη αξία από το όριο που θα τεθεί πάντως, η πρώτη κατοικία θα φορολογείται από το πρώτο ευρώ, με νέους ελαφρώς τροποποιημένους συντελεστές και νέα κλιμάκια τιμών ζώνης. Παράλληλα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, το σχέδιο προβλέπει αύξηση των συντελεστών συμπληρωματικού φόρου για ακίνητη περιουσία άνω των 300.000 ευρώ και κατάργηση των εκπτώσεων που ισχύουν, ώστε να μη μειωθεί ο συνολικός στόχος εσόδων από τον ΕΝΦΙΑ.

Τους τρόπους με τους οποίους θα φορολογηθούν τα ακίνητα Ελλήνων φορολογουμένων στο εξωτερικό αναζητούν παράλληλα στο οικονομικό επιτελείο. Ήδη από την την Τετάρτη σε συνέδριο για την αγορά ακινήτων, ο υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης προανήγγειλε ΕΝΦΙΑ και για τα ακίνητα που έχουν οι στο εξωτερικό. Ο υπουργός ανέφερε ότι θα αξιοποιηθούν τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών και δείχνουν ότι σε ανήκουν 3.200 ακίνητα στο . Στη συνέχεια πάντως, πληροφορίες αναφέρουν ότι το μέτρο θα επεκταθεί και στην ακίνητη ιδιοκτησία και σε άλλες χώρες, για τις οποίες ωστόσο οι ιδιοκτήτες θα απαιτηθεί να δηλώσουν τα ακίνητα που έχουν σε άλλες χώρες σε ειδικό έντυπο. Παράλληλα, οι αρμόδιες ελληνικές Αρχές για να μπορέσουν να διασταυρώσουν τα στοιχεία, θα ζητήσουν και αντίστοιχα στοιχεία από τρίτες χώρες, στα πρότυπα αντίστοιχων αιτημάτων ανταλλαγής πληροφοριών όπως π.χ. για τις καταθέσεις στην Ελβετία.

Επικαλούμενος το παράδειγμα Μόντι στην Ιταλία με τη φορολόγηση ιδιοκτησιών Ιταλών στο εξωτερικό, ο κ. Αλεξιάδης  είπε ότι είναι λάθος να πληρώνει ο κάτοικος Ελλάδας ΕΝΦΙΑ , και ούτε ένα ευρώ φόρο ο ιδιοκτήτης ακινήτου στο εξωτερικό.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι ο κ. Αλεξιάδης είχε προαναγγείλει το μέτρο για ΕΝΦΙΑ εξωτερικού από την προεκλογική περίοδο, ως ένα μέτρο ενταγμένο στον προσανατολισμό της κυβέρνησης να φέρει προ των ευθυνών και του χρέους τους τους έχοντες.

Πηγή:News.gr

Tags: , , , , , , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: