Όλο το παρασκήνιο στην οριακή διαπραγμάτευση για το Eurogroup

Όλο το παρασκήνιο στην οριακή διαπραγμάτευση για το

Όλο το παρασκήνιο στην οριακή διαπραγμάτευση για το Eurogroup Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται παρασκηνιακές κινήσεις για συμβιβαστικό σχέδιο πάνω στο οποίο επρόκειτο να κινηθεί η συζήτηση στο κρίσιμο Eurogroup της Τετάρτης.
Μάλιστα μετά το non paper του Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, πάνω στο οποίο εργάζεται η Αθήνα, έγινε γνωστό ότι ο Αλέκης θα έχει τηλεφωνική στις 15:30 το μεσημέρι με τον Πρόεδρο της Κομισιόν.

Η ελληνική πρόταση έχει σχεδόν ολοκληρωθεί από την ελληνική πλευρά, ωστόσο, όπως γίνεται συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες.

Ορισμένες πληροφορίες λένε ότι, αύριο, οι Ευρωπαίοι στο Eurogroup θα πιέσουν την Ελλάδα να ζητήσει εξάμηνη παράταση, κάτι που η ελληνική πλευρά έχει απορρίψει και για αυτό έχει ετοιμάσει εναλλακτικό σχέδιο.

της Κομισιόν υπήρξε επιφυλακτική ως προς το εάν θα προκύψει συμφωνία αυτή την εβδομάδα και έδειξε το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας ως την πιθανότερη ημερομηνία για τη λήψη αποφάσεων.

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται από χθες ο επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργος Χουλιαράκης προκειμένου να προετοιμάσει το έδαφος για το αυριανό έκτακτο Eurogroup.

Η βασική πρόταση της Ελλάδας για τη συμφωνία – γέφυρα προβλέπει πως αυτή θα διαρκέσει έως τα τέλη του Αυγούστου 2015, ώστε την 1η Σεπτεμβρίου να ισχύσει το νέο συμβόλαιο της Ελλάδας με τους δανειστές της.

Στη βάση αυτή το ισχύον πρόγραμμα θα αλλάξει όνομα και η Ελλάδα θα έχει πρόσβαση τόσο στα 7,2 δισ. της εκκρεμούσας δόσης των ΔΝΤ και EFSF, αλλά και θα διατηρήσει το αποθεματικό των 11 δισ. του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Βεβαίως για να λάβει το πρόγραμμα γέφυρα η νέα θα πρέπει να συμφωνήσει σε ένα κείμενο μεταρρυθμίσεων.

Χαμηλές είναι οι προσδοκίες για επίτευξη συμφωνίας στο αυριανό Eurogroup, σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα. Τόνισε ότι η Επιτροπή εργάζεται για να επιτευχθεί συμφωνία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχει περιθώριο να συμβεί κάτι τέτοιο ως τις 16 Φεβρουαρίου που θα συγκληθεί και πάλι το Eurogroup.

Είναι περιορισμένες οι προσδοκίες για επίτευξη συμφωνίας στο αυριανό Eurogroup και στη Σύνοδο Κορυφής δήλωσε η κ. Αντρέεβα.

Εξάλλου, ερωτηθείσα για την ύπαρξη σχεδίου της Επιτροπής, δέκα σημείων, το οποίο επρόκειτο να υποβληθεί στο αυριανό Eurogroup, η Μίνα Αντρέεβα διέψευσε τις σχετικές φήμες. Όπως είπε, δεν υπάρχει σε αυτήν τη φάση σχέδιο για την Ελλάδα. Πρόσθεσε όμως, ότι οι διαβουλεύσεις μεταξύ του προέδρου της Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και όλων των εμπλεκόμενων πλευρών, συνεχίζονται πυρετωδώς. Η Μίνα Αντρέεβα σημείωσε πάντως, ότι ως τώρα αυτές οι διαβουλεύσεις δεν έχουν αποδώσει καρπούς.

Τέλος, πηγές της Επιτροπής ανέφεραν ότι το ζητούμενο για να υπάρξει συμφωνία ως το Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου, είναι να μετακινηθούν όλοι από τις αρχικές τους θέσεις.

Tags: , , , , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: