Oλλανδία: Η διάδοχος του θρόνου δεν χάνει τα βασιλικά δικαιώματά της αν παντρευτεί γυναίκα

Ο γάμος μεταξύ προσώπων του ιδίου φύλου είναι νόμιμος στην Ολλανδία από το 2001 – Για τους βασιλικούς γάμους απαιτείται έγκριση του κοινοβουλίου – Τι απάντησε ο Μαρκ Ρούτε σε ερώτηση στη Βουλή 

Η διάδοχος του θρόνου της Ολλανδίας μπορεί να παντρευτεί ένα πρόσωπο οποιουδήποτε φύλου επιλέξει η ίδια, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα χάσει τα δικαιώματά της στον θρόνο, διαβεβαίωσε σήμερα ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε.

Η πριγκίπισσα Καταρίνα-Αμαλία, 17 ετών, είναι η διάδοχος του βασιλιά Βίλεμ-Αλεξάντερ.

Ο Ρούτε απάντησε κατ’ αυτόν τον τρόπο στα ερωτήματα που γεννήθηκαν από την κυκλοφορία, πρόσφατα, του βιβλίου «Αμαλία, το καθήκον σε καλεί». Το βιβλίο αυτό υποστηρίζει ότι οι παλαιοί νόμοι φαίνεται να αποκλείουν την πιθανότητα να ανέβει στον θρόνο ένα ζευγάρι του ίδιου φύλου. Ωστόσο, ο γάμος μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου είναι νόμιμος στην Ολλανδία από το 2001.

«Η κυβέρνηση πιστεύει ότι η διάδοχος μπορεί επίσης να παντρευτεί ένα πρόσωπο του ίδιου φύλου. Η κυβέρνηση επομένως δεν θεωρεί ότι ένας διάδοχος ή ο βασιλιάς οφείλει να παραιτηθεί αν θέλει να παντρευτεί ένα πρόσωπο του ίδιου φύλου», ανέφερε ο Ρούτε στην γραπτή απάντησή του στο κοινοβούλιο.

Για τους βασιλικούς γάμους απαιτείται η έγκριση του κοινοβουλίου. Ορισμένα μέλη του βασιλικού οίκου στο παρελθόν αποχώρησαν από τη σειρά διαδοχής στον θρόνο, είτε για να παντρευτούν κάποιον χωρίς άδεια είτε επειδή φαινόταν απίθανο να την λάβουν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: