Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθεί πρόσκληση για νέα προγράμματα επιχειρηματικότητας του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020.

Οι κλάδοι που θα επιδοτηθούν

Επιχειρηματικότητα- Καινοτομία-Ανταγωνιστικότητα.
Μεταρρύθμιση του Δημοσίου.
Περιβάλλον-Μεταφορές.
Εκπαίδευση-Κατάρτιση- Απασχόληση.
Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης.
Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας.

Στον πρώτο τομέα της επιχειρηματικότητας το πρόγραμμα στοχεύει στην ιδιωτική πρωτοβουλία, ενώ ενίσχυση θα υπάρξει και από τα 13 περιφερειακά προγράμματα.

Επιλέξιμοι τομείς για επιδότηση μέσα από το πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα»

Οι τομείς που θα επιδοτηθούν είναι αυτοί της έρευνας, της καινοτομίας και τεχνολογίας πληροφορικής και επικοινωνίας, της αγροδιατροφής και της βιομηχανίας τροφίμων, της παραγωγής και εξοικονόμησης ενέργειας, της εφοδιαστικής αλυσίδας και των υλικών, της περιβαλλοντικής βιομηχανίας και της δημιουργικής βιομηχανίας (π.χ. το ελληνικό design) και του περιβάλλοντος, του τουρισμού και της υγείας.

Αναλυτικά:

Τουρισμός
Αγροδιατροφικός τομέας
Logistics
Περιβαλλοντική Βιομηχανία
Υλικά-Κατασκευές
Φάρμακα-Υγεία
Παραγωγή και Εξοικονόμηση Ενέργειας
Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών
Δημιουργικές Βιομηχανίες-Πολιτισμός
Εξαγωγικές Επιχειρήσεις
Πιστοποίηση (branding) Αγροδιατροφικών Προϊόντων
Νέες επιχειρήσεις από νέους και γυναίκες
Τουριστική Προβολή
Εξοικονόμηση Ενέργειας
Ανακύκλωση-Αξιοποίηση Αποβλήτων
Καινοτομία

Το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης είναι ύψους 5,2 δισ. ευρώ. Δίνει έμφαση στη στήριξη των γεωργικών προϊόντων με συγκριτικό πλεονέκτημα και εξαγωγικό χαρακτήρα και στις επενδύσεις για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και παραγωγικότητας του αγροδιατροφικού συστήματος και των γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Προβλέπεται στήριξη επιχειρήσεων μεταποίησης και εμπορίας αγροτικών προϊόντων.

Προγράμματα

Ι. Αναβάθμιση πολύ μικρών και μικρών υφιστάμενων επιχειρήσεων με την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές.

Σκοπός του προγράμματος είναι η ενίσχυση υφιστάμενων πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες δραστηριοποιούνται στους οκτώ (8) στρατηγικούς τομείς προτεραιότητας του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020:
Εφοδιαστική Αλυσίδα (Logistics), Αγροδιατροφή / Βιομηχανία Τροφίμων, Πολιτιστικές και Δημιουργικές Βιομηχανίες (ΠΔΒ), Υλικά / Κατασκευές, Ενέργεια, Περιβάλλον, Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας ΤΠΕ και Υγεία.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος για την υποστήριξη των επιχειρήσεων ανέρχεται σε 130 εκατ. ευρώ.
Προβλέπονται δύο κύκλοι προκηρύξεων με προϋπολογισμό 65 εκατ. ευρώ έκαστος.
Ενισχύονται επενδυτικά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού από 20.000€ έως 300.000€.
Το ποσοστό ενίσχυσης των επενδυτικών σχεδίων ορίζεται σε 50% του συνολικού προϋπολογισμού της επένδυσης.
Η διάρκεια υλοποίησης των εγκεκριμένων έργων ορίζεται σε δεκαοκτώ (18) ή είκοσι τέσσερις (24) μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης ένταξης. Υπάρχει δυνατότητα προκαταβολής μέχρι και το 40% της αναλογούσας ενίσχυσης έναντι ισόποσης εγγυητικής επιστολής.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτεί:

Κτιριακές Εγκαταστάσεις
Δικαιώματα τεχνογνωσίας
Δαπάνες Τεχνολογικής Αναβάθμισης
Πρόσληψη Προσωπικού
ΙΙ. Ενίσχυση της Αυτοαπασχόλησης Πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Στόχος της δράσης είναι:
Η ενίσχυση πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, άνω των 25 ετών, άνεργων ή ελεύθερων επαγγελματιών για την άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας συναφούς με την ειδικότητά τους.
Η ενίσχυση της απασχόλησης με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Δικαιούχοι:
Δυνητικοί δικαιούχοι της δράσης είναι πτυχιούχοι τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, άνω των 25 ετών, οι οποίοι κατά την υποβολή της αίτησης είναι:
άνεργοι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ κατά την υποβολή της αίτησης ή
φυσικά πρόσωπα που ασκούν επαγγελματική δραστηριότητα, χωρίς να έχουν σχέση μισθωτής εργασίας που θα δραστηριοποιηθούν ή δραστηριοποιούνται επαγγελματικά ως ατομικές επιχειρήσεις, σε δραστηριότητα συναφή με την ειδικότητά τους.
Επιχορηγούμενος προϋπολογισμός: Από 5.000 έως 25.000 ευρώ (100% ενίσχυση).
Καλυπτόμενες δραστηριότητες & δαπάνες:
Οι επαγγελματικές δραστηριότητες που θα χρηματοδοτηθούν από το Πρόγραμμα ενδεικτικά είναι οι ακόλουθες: Ιατρού, οδοντιάτρου, κτηνιάτρου, φυσιοθεραπευτή, βιολόγου, ψυχολόγου, μαίας, δικηγόρου, αρχιτέκτονα, μηχανικού, τοπογράφου, χημικού, γεωπόνου, γεωλόγου, δασολόγου, ωκεανογράφου, σχεδιαστή, δημοσιογράφου, συγγραφέα, διερμηνέα, ξεναγού, μεταφραστή, καθηγητή ή δασκάλου, καλλιτέχνη γλύπτη ή ζωγράφου ή σκιτσογράφου ή χαράκτη, ηθοποιού, μουσικού, χορευτή, χορογράφου, σκηνοθέτη, σκηνογράφου, ενδυματολόγου, διακοσμητή, οικονομολόγου, αναλυτή, προγραμματιστή, ερευνητή ή συμβούλου επιχειρήσεων, λογιστή ή φοροτέχνη, αναλογιστή, κοινωνιολόγου και κοινωνικού λειτουργού κ.ά.

Ειδικότερα οι επιλέξιμες δαπάνες θα αφορούν σε:

επαγγελματικό εξοπλισμό.
λειτουργικό κόστος (ενοίκια επαγγελματικού χώρου, ασφαλιστικές εισφορές, δαπάνες υπηρεσιών κοινής ωφέλειας).
δαπάνες προβολής και δικτύωσης.
κόστος μισθωτής εργασίας (σε περίπτωση πρόσληψης υπαλλήλου.)
αμοιβές τρίτων, γενικό εξοπλισμό.
Προϋπολογισμός δράσης: 50 εκατ. ευρώ, σε 2 κύκλους των 25 εκατ.
ΙΙΙ. Ενίσχυση Τουριστικών Επιχειρήσεων για τον εκσυγχρονισμό τους και την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών

Εκσυγχρονισμός, ποιοτική αναβάθμιση και εμπλουτισμός των παρεχόμενων προϊόντων και υπηρεσιών των υφιστάμενων πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων, του στρατηγικού τομέα προτεραιότητας του Τουρισμού, ώστε να βελτιώσουν τη θέση τους στην εσωτερική και διεθνή τουριστική αγορά.
Δικαιούχοι: Υφιστάμενες πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται αποκλειστικά στον στρατηγικό τομέα του Τουρισμού.
Επιχορηγούμενος προϋπολογισμός: από 30.000 ευρώ έως 300.000 ευρώ.
Ποσοστό ενίσχυσης: 50% του συνολικού προϋπολογισμού της επένδυσης.

Επιλέξιμες Ενέργειες:
Εκσυγχρονισμός και ποιοτική αναβάθμιση των κτιριακών και λοιπών υποδομών
Παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας / ύδατος
Παρεμβάσεις εμπλουτισμού του προσφερόμενου προϊόντος με νέες υπηρεσίες (επέκταση σε εναλλακτικές μορφές, παρεμβάσεις για ΑΜΕΑ, κ.λπ.)
Πιστοποιήσεις υποδομών και υπηρεσιών
Προβολή – Προώθηση των επιχειρήσεων σε αγορές στόχους
Αμοιβές Συμβούλων
Μισθολογικό κόστος υφιστάμενου ή νέου προσωπικού
Ο συνολικός προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται σε 50 εκατ. ευρώ (σε 2 κύκλους 25 εκατ. ευρώ έκαστος).

IV. «Νεοφυής επιχειρηματικότητα»

Το πρόγραμμα είναι προϋπολογισμού 120 εκατ. ευρώ, που θα κατανεμηθεί σε δύο κύκλους των 60 εκατ. ευρώ.
Στόχος είναι η στήριξη επενδύσεων έως 60.000 ευρώ για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων, που θα συνδέεται άμεσα με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Για τον λόγο αυτό το πρόγραμμα αποβλέπει στη δημιουργία πολύ μικρών και μικρών βιώσιμων επιχειρήσεων με έμφαση σε καινοτόμα σχέδια, καθώς και στην ενίσχυση της απασχόλησης.

V. Ενίσχυση της ρευστότητας και της απασχόλησης

Με στόχο να ωφεληθούν έως 10.000 άτομα / επιχειρήσεις, το υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού (Ανάπτυξης) και ο ΟΑΕΔ προωθούν πρόγραμμα που θα παρέχει επιδοτήσεις με τίτλο «Ενίσχυση της ρευστότητας και της απασχόλησης».
Ουσιαστικά, το πρόγραμμα απευθύνεται σε νέους ελεύθερους επαγγελματίες, πρώην ανέργους, οι οποίοι έχουν έναρξη επαγγέλματος από την 1/1/2014 και μετά.
Επίσης, απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις ή συνεταιρισμούς, που κατά το τρέχον έτος, πραγματοποίησαν αύξηση των θέσεων εργασίας, προσλαμβάνοντας ανέργους.
Η δράση προβλέπει αρχικά την αναδρομική κάλυψη για το 2015 δαπανών νέων ελεύθερων επαγγελματιών (ενοίκια, αποσβέσεις παγίων, ασφαλιστικές εισφορές, έμμεσες δαπάνες για την αγορά εξοπλισμού).
Επίσης, προβλέπει την επιδότηση, με 450 ευρώ μηνιαίως κατ’ ανώτατο όριο, των νέων θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν από επιχειρήσεις ή συνεταιρισμούς εντός του 2015.
Οι ωφελούμενες εταιρίες όμως δεσμεύονται για διατήρηση των επιδοτούμενων θέσεων για χρονικό διάστημα που θα προσδιοριστεί στη δημόσια πρόσκληση, το προσχέδιο της οποίας αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα στα τέλη Σεπτεμβρίου, ενώ η πρόσκληση να δημοσιευτεί εντός του Οκτωβρίου..
Το ανώτατο όριο ενίσχυσης των δικαιούχων και των δύο κατηγοριών θα κυμανθεί μεταξύ 12.000 και 15.000 ευρώ. Στόχος της δράσης είναι να ενισχυθεί η ρευστότητα εκείνων των επιχειρήσεων που εμπράκτως στήριξαν την απασχόληση καθώς και να ενισχυθεί η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων που ξεκίνησαν οι νέοι κυρίως άνθρωποι.

ellada

Tags: , , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: