Οικουμενικό Πατριαρχείο: Κατηγορεί το Πατριαρχείο Μόσχας για «εισπήδηση» στην Αφρική

Η απάντηση του Φαναρίου για την Εξαρχία που δημιουργεί το Πατριαρχείο της Μόσχας στην Αφρική, με 102 κληρικούς που ανήκουν στην δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας

Αντικανονική χαρακτήρισε την εισπήδηση της Εκκλησίας της Ρωσίας στην δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου που συνεδρίασε σήμερα. Η Σύνοδος εξέφρασε ομόφωνα την αδελφική προς το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας συμπαράσταση της Πρωτοθρόνου Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως . Η Αγία και Ιερά Σύνοδος επιφυλάσσεται να πράξει οτιδήποτε για για την αποκατάσταση της κανονικής τάξεως στην Αφρική».

Η Εκκλησία της Ρωσίας δημιούργησε Εξαρχία στην Αφρική. Η κίνηση της Εκκλησίας της Ρωσίας έγινε, όπως αναφέρεται, για να κάνει δεκτούς στις 29 Δεκεμβρίου, 102 κληρικούς του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας από οκτώ αφρικανικές χώρες και να δημιουργήσει Πατριαρχική Εξαρχία στην Αφρική με την επωνυμία «Κλίνσκι».

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων (ΤΕΕΣ) του Πατριαρχείου Μόσχας μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, με συνέντευξη του στο Ria Novosti, ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ δήλωσε επίσης, ότι : «Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν μπορεί να αρνηθεί το να θρέψει τους Ορθόδοξους πιστούς στην Τουρκία». 

Όπως είναι γνωστό, οι σχέσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου με το Πατριαρχείο της Μόσχας επιδεινώθηκαν μετά από την αναγνώριση από το Φανάρι της αυτοκεφαλίας της ουκρανικής Εκκλησίας. 

.

Πηγή: Protothema.gr

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: