Οι συνεχείς δονήσεις απειλούν το Κολοσσαίο

Μετά από τον χειρότερο σεισμό στην Ιταλία τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, ο οποίος σημειώθηκε το πρωί της Κυριακής, ενισχύεται ο προβληματισμός για το Κολοσσαίο, καθώς ρωγμές απειλούν ένα από τα πιο εμβληματικά μνημεία.

Ο Φρανστέσκο Προσπερέτι, ειδικός επιστάτης για το Κολοσσαίο και τη Ρωμαϊκή Αγορά δήλωσε ότι κάθε σεισμός προκαλεί ακόμη πιο επικίνδυνη πίεση στο αμφιθέατρο που μετρά 2.000 χρόνια ζωής. «Με κάθε σεισμό, οι ρωγμές αυξάνονται», τόνισε, μιλώντας στην Corriere della Sera.

Ο σεισμός των 6,5 Ρίχτερ της Κυριακής- που άφησε πάνω από 25.000 άστεγους και προκάλεσε μεγάλες καταστροφές σε περίπου 100 πόλεις στην κεντρική Ιταλία- ήταν το τελευταίο από μία σειρά «χτυπημάτων» του Εγκέλαδου στη χώρα.

Η τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει χιλιάδες πολίτες της κεντρικής χώρας και οι τρόποι άμεσης αντιμετώπισης της ήταν ο λόγος που συνεδρίασε το υπουργικό συμβούλιο υπό τον Ματέο Ρέντσι.

«Θα ανοικοδομήσουμε όλες τις εκκλησίες και όλα τα σπίτια», δήλωσε ο ιταλός πρωθυπουργός  μετά την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου.

Ο Ρέντσι πρόσθεσε ότι οι διάφορες παρεμβάσεις θα πραγματοποιηθούν σε τέσσερις φάσεις: «Θα ζητήσουμε στους άστεγους να πάνε σε ασφαλείς περιοχές για λίγες εβδομάδες. Στην συνέχεια θα στήσουμε τα κοντέινερ. Η τρίτη φάση θα καλύψει την περίοδο από τον Δεκέμβριο μέχρι την ‘Ανοιξη, με την δημιουργία ξύλινων σπιτιών, και μετά θα ακολουθήσει η ανοικοδόμηση», τόνισε ο Ρέντσι.

«Δεν υφίσταται μπρα ντε φερ με την Ευρώπη, δεν υπάρχουν προβλήματα, για τον σεισμό και την ανοικοδόμηση θα ξοδέψουμε όσα χρήματα χρειάζονται. Σεβόμαστε τους ευρωπαϊκούς κανόνες οι οποίοι λένε ότι υπάρχουν ειδικοί όροι, σε περίπτωση ειδικών συνθηκών», είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Επανέλαβε, δε, ότι τόσο το προσφυγικό όσο και η αντιμετώπιση του σεισμού, πρέπει να θεωρηθούν έκτακτες δαπάνες.

Η κυβέρνηση της Ρώμης πρόκειται να αυξήσει άμεσα τον αριθμό των αστυνομικών δυνάμεων στις πληγείσες περιοχές, αλλά και το σύνολο των τεχνικών και μηχανικών που προχωρούν σε αυτοψίες, για την εξακρίβωση της κατάστασης των κτηρίων. Πρόκειται να διατεθούν οκτώ δισεκατομμύρια ευρώ για την αντισεισμική θωράκιση της χώρας, από φέτος μέχρι το 2047.

Στο μεταξύ, πολλοί κάτοικοι της πόλης Νόρτσια, αρνούνται να εγκαταλείψουν την περιοχή και ζητούν να τους επιστραφούν και πάλι οι σκηνές, ώστε να μπορέσουν να κοιμηθούν κοντά στα γκρεμισμένα σπίτια τους. Η Πολιτική Προστασία υποσχέθηκε ότι θα στηθούν μεταλλικές και λυόμενες δομές, σε θέση να φιλοξενήσουν μεγάλο αριθμό κατοίκων, προστατεύοντάς τους από το κρύο.

Σύμφωνα με τους ιταλούς γεωλόγους, τέλος, στις περιφέρειες Ούμπρια, Λάτιο και Μάρκε, οι οποίες δοκιμάσθηκαν από συνεχείς σεισμούς τους τελευταίους δυο μήνες, το έδαφος υποχώρησε κατά είκοσι μέχρι και εβδομήντα εκατοστά.

Καθησυχαστικός ο Παπαζάχος

Η έντονη σεισμική δραστηριότητα στην Ιταλία και οι αντίστοιχοι — σε μικρότερη κλίμακα — σεισμοί στη χώρα μας έχει προκαλέσει ανησυχία για το τι μπορεί να επακολουθήσει.

Σε ερώτηση για ενδεχόμενο σεισμικό ντόμινο που θα επηρεάσει την Ελλάδα, ο γνωστός σεισμολόγος Βασίλης Παπαζάχος, δεν το θεωρεί πιθανό, μολονότι, όπως επισημαίνει, στη «σεισμολογία τίποτα δεν είναι απίθανο».

Ο κ. Παπαζάχος τόνισε ότι «η περιοχή τους είναι υψηλής σεισμικότητας. Μετά την Ελλάδα, η Ιταλία έχει την υψηλότερη σεισμικότητα σ’ όλη της Μεσόγειο».

Διατύπωσε πάντως την εκτίμηση ότι το φαινόμενο της σεισμικής διέγερσης στην Ιταλία, που έδωσε την ισχυρή δόνηση, βαίνει προς εκτόνωση.

Όσο για το τι γεννάει αυτούς τους ισχυρούς σεισμούς στην Ιταλία, διευκρίνισε ότι αιτία είναι «η διαρκής σύγκρουση δύο τεκτονικών πλακών. Της Απουλίας πλάκας που καταλαμβάνει ολόκληρη την Αδριατική και φτάνει μέχρι το Ιόνιο και η οποία κινείται προς βορρά πιεζόμενη από την ιταλική χερσόνησο, που επίσης αποτελεί ξεχωριστή πλάκα κινούμενη προς το νότο και αυτή η σύγκρουση προκαλεί σεισμούς».

Σε ερώτηση για αν το ρήγμα μπορεί να ενεργοποιήσει τον ελληνικό χώρο, απάντησε ότι: «Το ρήγμα αυτό μπορεί να δώσει μέχρι και 7 Ρίχτερ. Όσο για το εάν μπορεί να επηρεάσει τα δικά μας ρήγματα τίποτα δεν είναι στη σεισμολογία απίθανο άλλα δεν θεωρώ ότι είναι πιθανό κάτι τέτοιο. Η Ιταλία έχει τις δικές τις σεισμικές πλάκες, τα δικά της ρήγματα».

karfitsa.gr-Diethni

Tags: , , , , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: