"Οι συνέπειες της χρεοκοπίας στους ανέργους"

«Οι συνέπειες της χρεοκοπίας στους ανέργους»

"Οι συνέπειες της χρεοκοπίας στους ανέργους"
H άποψη του κ. Πριμικήρη δεν είναι καινούρια και φυσικά δεν είναι μόνο δική του: Κυκλοφορεί εδώ και τέσσερα μεταξύ αρκετών πολιτικών και πολιτών που ανήκουν σε της αντιπολίτευσης. Αυτή όμως η άποψη, επειδή επαναλαμβάνεται πολλές φορές από άπειρους στην πραγματική οικονομία, δεν σημαίνει πως είναι και σωστή. Αντίθετα, αποτελεί μια άκρως επικίνδυνη τοποθέτηση.

Η αλήθεια είναι πως πληρώνοντας τα λάθη δεκαετιών η ελληνική οικονομία περνάει μια βαθειά κρίση κατά την τελευταία πενταετία. Ωστόσο, η Ελλάδα κατάφερε να μείνει όρθια και απέφυγε τα χειρότερα. Το 1,5 εκατομμύριο των ανέργων στους οποίους αναφέρθηκε ο κ. Πριμικήρης άρχισε από πέρυσι να μειώνεται και θα μειωνόταν ακόμη περισσότερο αν κάποιοι δεν πυροδοτούσαν την πολιτική αβεβαιότητα και αν κάποιοι δεν ωθούσαν τη χώρα σε επιζήμιες εκλογές.
Η ουσία είναι πως η Ελλάδα έχει καταφέρει κατά τα 2,5 τελευταία χρόνια να σταθεροποιήσει αρχικά την οικονομία της και από το 2014 και μετά να δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, έστω και αν πολλές από αυτές είναι χαμηλά αμειβόμενες.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, κατά το τρίτο τρίμηνο του 2014, το ποσοστό ανεργίας ήταν 25,5%, έναντι 26,6% του δευτέρου τριμήνου και 27,2% του αντίστοιχου τριμήνου του 2013. Ο αριθμός των ανέργων ανήλθε σε 1.229.370 άτομα και μειώθηκε κατά 4% σε σχέση ε το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 6,9% σε σχέση ε το τρίτο τρίμηνο του 2013. Η αύξηση του το 2015 κατά 2,9% είναι ελπιδοφόρα προοπτική.

Μια πρώτη λοιπόν απάντηση στον κ. Πριμικήρη είναι πως αν η χώρα χρεοκοπήσει, οι άνεργοι θα δουν τις βάσιμες ελπίδες που έχουν για μια θέση εργασίας στο μέλλον, να μηδενίζονται. Και σαν να μην έφτανε αυτό, οι σημερινοί άνεργοι θα δουν και πολλούς άλλους συμπολίτες μας να τους κάνουν παρέα στις ουρές του ΟΑΕΔ αν υπάρχουν τότε για ανέργους. Με άλλα λόγια, μέσα από μια χρεοκοπία της χώρας, ο αριθμός των ανέργων δεν θα μειωθεί, αλλά αντίθετα θα αυξηθεί και μάλιστα κατά πολύ.

Υπάρχει όμως και κάτι άλλο πολύ σημαντικό που διέφυγε της προσοχής του κ. Πριμηκήρη: Ότι μέχρι σήμερα, κάτι το επίσημο που στέκεται στα πόδια του, κάτι το υπόλοιπο 75% των Ελλήνων που εργάζεται, αλλά και οι συμπολίτες μας που συνταξιοδοτούνται, έχουν καταφέρει να στηρίξουν οικονομικά τους σημερινούς ανέργους, με αποτέλεσμα ως χώρα να έχουμε αποφύγει τα εκτεταμένα φαινόμενα ακραίας φτώχειας, που έχουμε κατά καιρούς δει σε άλλες περιοχές του πλανήτη.

Επιπρόσθετα οι άνεργοι λόγω της συμμετοχής μας στην Ε.Ε., μπορούν να βρουν νόμιμα εργασία χωρίς να χαρακτηρίζονται ως λαθρομετανάστες σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απολαμβάνοντας παράλληλα τις κοινωνικές παροχές για ανέργους οι οποίες προβλέπονται σε κάθε χώρα που είναι μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εάν δε ορισμένοι συμπολίτες μας βρουν εργασία και αποκτήσουν εμπειρίες στο εξωτερικό είναι βέβαιο ότι στη συνέχεια θα έχουν ανοδικές καριέρες λόγω των εμπειριών που θα αποκτήσουν εκεί. Σημειώνεται ότι όλα τα ανώτερα και ανώτατα εγχώρια στελέχη των τραπεζών και μεγάλων επιχειρήσεων, με εμπειρία στο εξωτερικό, αυτήν την πορεία ακολούθησαν.

Αν δε οι άνεργοι είναι ασθενείς και οι εισαγωγές διακοπούν ούτε φάρμακα και γι αυτούς δεν θα υπάρχουν ούτε για κοινωνικά φαρμακεία ούτε πρώτες ύλες. Ας σκεφτούν ότι από τα δυσάρεστα υπάρχουν και τα χειρότερα. Η χρεωκοπία θα είναι για όλους χωρίς εξαίρεση καταστροφή για την πατρίδα μας.
Σε περίπτωση όμως πτώχευσης της χώρας, κανείς δεν θα μπορεί να στηρίξει ούτε τους σημερινούς ανέργους, αλλά ούτε και τους αυριανούς που θα δημιουργηθούν.

Σε αντίθεση λοιπόν με τον κ. Πριμηκήρη και το ΣΥΡΙΖΑ, λέω όχι στο σενάριο της πτώχευσης και πιστεύω πως μια διακυβέρνηση της χώρας από τη Νέα είναι σε θέση να δημιουργήσει νέες παραγωγικές θέσεις εργασίας, που θα μειώσουν δραστικά την ανεργία.

Tags: , , , , , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: