Οι σοσιαλιστές έριξαν… «πόρτα» στον Ραχόι

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός και αρχηγός του κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματος (PP) της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι δεν θα πρέπει να ελπίζει στους Σοσιαλιστές για σχηματισμό κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού, δήλωσε ο ηγέτης τους, Πέδρο Σάντσεθ.

Η Κεντροδεξιά κέρδισε με μεγαλύτερο ποσοστό σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2015 τις εκλογές του Ιουνίου του 2016, ωστόσο αδυνατεί να σχηματίσει κυβέρνηση χωρίς τη στήριξη, ανοχή ή συμμετοχή του κεντροαριστερού Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Ισπανίας (PSOE), δεύτερης δύναμης στη Βουλή.

Η αριστερή συμμαχία Unidos Podemos έχει αποκλείσει κάθε συνεργασία με τον κόμμα του κ. Ραχόι, ενώ οι κεντρώοι φιλελεύθεροι Ciudadonos, ενώ δεν είναι διατεθειμένοι να υποστηρίξουν κυβέρνηση της Κεντροδεξιάς, εξετάζουν το ενδεχόμενο να απέχουν από την ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης, ώστε να διευκολύνουν τον σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας της Κεντροδεξιάς.

Ο κ. Σάντσεθ, ωστόσο, τόνισε ότι το κόμμα του θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για την αποφυγή μιας τρίτης εκλογικής αναμέτρησης.

Ο κ. Ραχόι, από την πλευρά του, τόνισε ότι, εάν ο βασιλιάς Φίλιππος του το ζητήσει, θα επιχειρήσει να σχηματίσει κυβέρνηση.

karfitsa.gr-Diethni

Tags: , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: