Οι Σκοτσέζοι τοποθετούν την οικονομία πάνω από όλα

Οι Σκοτσέζοι τοποθετούν την οικονομία πάνω από όλα

Η είναι το πιο σημαντικό ζήτημα για τους Σκοτσέζους ψηφοφόρους ενόψει του δημοψηφίσματος για την… ανεξαρτησία της επαρχίας το οποίο πρόκειται να διεξαχθεί την 18η Σεπτεμβρίου, δείχνει μια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Οι Σκοτσέζοι καλούνται να αποφασίσουν εάν το έθνος τους, που αριθμεί κάτι παραπάνω από 5 εκατ. πρόσωπα και διαθέτει ένα σημαντικό πλουτοπαραγωγικό πόρο, το πετρέλαιο της Βόρειας Θάλασσας, πρέπει ή όχι να τερματίσει την ένωση την οποία είχε συνάψει πριν από 307 με την Αγγλία και να εγκαταλείψει το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η δημοσκόπηση, η οποία διεξήχθη τον Ιανουάριο από την εταιρεία TNS σε δείγμα 1.000 προσώπων με τη μέθοδο των προσωπικών συνεντεύξεων, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι εκλογείς τοποθετούν την οικονομία πάνω από άλλα ζητήματα. Οι ψηφοφόροι αναφέρθηκαν στις συντάξεις, στο σύστημα πρόνοιας, στο νόμισμα και στη μετανάστευση όταν ερωτήθηκαν τι ιεραρχούν ως το σημαντικότερο.

Ο Σκοτσέζος ηγέτης Άλεξ Σάλμοντ, ο οποίος πρωτοστατεί στην προσπάθεια η Σκοτία να ανεξαρτητοποιηθεί από τη Βρετανία, υποστηρίζει ότι η επαρχία θα είχε καλύτερη μοίρα εάν διαχειριζόταν μόνη τα οικονομικά της κι επιμένει πως αυτή έχει δικαίωμα να διεκδικήσει το μερίδιο των πόρων της Βρετανίας που της αναλογεί.

Αυτό σημαίνει ότι θα χρησιμοποιεί τη λίρα και την κεντρική , την της Αγγλίας, ως δανειστή της ύστατης προσφυγής – πρόκειται όμως για μια διευθέτηση που η Βρετανική δεν έχει δώσει καμιά εγγύηση ότι θα αποδεχόταν.

Ο Σάλμοντ έχει προειδοποιήσει ότι εάν η Σκοτία δεν λάβει μέρος των πόρων του ΗΒ, μπορεί να αποφασίσει να διακόψει την δική της συνεισφορά στις υποχρεώσεις του, κυρίως στην αποπληρωμή του κρατικού χρέους της Βρετανίας, το οποίο ανέρχεται σε 1,2 τρισεκατ. στερλίνες.

Μια άλλη έρευνα, που διεξήγε η εταιρεία Panelbase για την εφημερίδα Sunday Times, κατέδειξε ότι το 51% των εκλογέων θεωρεί βέβαιο πως η ανεξαρτησία θα σημάνει υψηλότερη φορολογία για τη χρηματοδότηση των δημοσίων υπηρεσιών, ενώ το 26% αναμένει ότι δεν θα υπάρξει καμιά μεταβολή.

Μόλις το 17% εκ όσων ερωτήθηκαν τάχθηκε υπέρ της καταβολής υψηλότερης φορολογίας για να λαμβάνει καλύτερες δημόσιες υπηρεσίες, πάντως.

Την Παρασκευή ο της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον έκανε μια συναισθηματική έκκληση στους Σκοτσέζους να ταχθούν υπέρ της παραμονής της Σκοτίας στο ΗΒ, προειδοποιώντας τους πολίτες της επαρχίας αυτής ότι εάν ταχθούν υπέρ της ανεξαρτησίας, αυτό θα υπονομεύσει τη διεθνή επιρροή της Βρετανίας και θα θέσει σε κίνδυνο την χρηματοοικονομική και την πολιτική της σταθερότητα.

Η έρευνα της Panelbase κατέδειξε ότι εξ όσων είπαν ότι έχουν άποψη για το ζήτημα της ανεξαρτησίας, ένα 43% τάσσεται υπέρ της επιλογής αυτής, ενώ το 57% εναντίον της.

Οι Σκοτσέζοι τοποθετούν την οικονομία πάνω από όλα Οι Σκοτσέζοι τοποθετούν την οικονομία πάνω από όλα

Οι Σκοτσέζοι τοποθετούν την οικονομία πάνω από όλα

Tags: , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: