Οι rockstars με τα πιο iconic looks και η επιρροή που άσκησαν στη μόδα

Δες ακόμα:

Σαν λαός μας ταιριάζει αυτό το είδος και ιστορικά δηλαδή να το πάρεις πάντα μας συνέπαιρνε η ροκ μουσική, είτε κλίνεις προς «The Last Drive» μεριά, από άποψη προτίμησης ήχου, είτε είσαι του βρετανικού ρεύματος, άρα και οπαδός των «The Rolling Stones».

Τα διαφορετικά ήδη ροκ ποικίλλουν, αλλά εκεί που όλοι μπορούμε να πούμε ότι επικοινωνούμε περισσότερο, είναι η μόδα. Δηλαδή, εκεί δεν υπάρχει αμφιβολία του τι έχει προσφέρει ο/η κάθε καλλιτέχνης/ιδα με το του. Το μόνο που μας διαχωρίζει είναι απλά και μόνο το γούστο του καθενός/καθεμίας από εμάς.

Αρκετοί rockstars, λοιπόν, έχουν αφήσει κι αυτοί το στίγμα τους στην ιστορία της μόδας και η συμβολή τους είναι πέρα από σημαντική στον χώρο αυτό. Δηλαδή, το glam rock style δεν θα ήταν το ίδιο χωρίς το εκκεντρικό στιλ του Mick Jagger ή τις θολές γραμμές μεταξύ του ανδρικού και γυναικείου ντυσίματος στις οποίες πάτησε ο David Bowie, στιγματίζοντας όχι απλά τη μόδα, αλλά και μια γενιά ολόκληρη. Ο τρόπος που η Debbie Harry με τις τολμηρές εμφανίσεις της, άνοιξε τον δρόμο στο γυναικείο φύλο, «δηλώνοντας» ότι μπορούν και οι γυναίκες να είναι punk ήταν τόσο πρωτόγνωρες για την εποχή εκείνη που τα ’80s ίσως να μην είχαν το ύφος που είχαν, αν δεν είχε υπάρξει το στιλ της θρυλικής τραγουδίστριας.

Η συμβολή των rockstars στον χώρο της μόδας, είναι τεράστια απ” ότι καταλαβαίνεις. Με αφορμή, λοιπόν, το νέο πρόγραμμα του και τις αγαπημένες και αθάνατες ροκ μουσικές που ακούμε καθημερινά* στον ραδιοφωνικό σταθμό, αναπολήσαμε τους rockstars αυτούς των οποίων το στιλ τους άφησε ιστορία στον χώρο της μόδας, της ροκ μουσικής και της ποπ κουλτούρας γενικότερα.

*

07:00-10:00 Μάκης Παπασημακόπουλος – Πηνελόπη Αναστασοπούλου

10:00-13:00 Legendary Music

13:00- 16:00 Νάσος Κοντοπάνος

16:00- 19:00 Γιάννης Κουλουκάκος

19:00 – 22:00 Γιώργος Ζερβός

Jimi Hendrix

 

Κανείς δεν ήξερε να παίζει ηλεκτρική κιθάρα σαν τον Jimi Hendrix και κανείς ως τότε, δεν ήξερε πώς να υποστηρίζει το ψυχεδελικό στιλ σαν αυτόν. Τα μαντήλια γύρω από το λαιμό, τα τρόπικαλ μοτίβα, οι bold αποχρώσεις όλα χαρακτήριζαν το στιλ του θρυλικού αυτού μουσικού και είναι αυτά που έδωσαν νέο νόημα στο «νεο-μοντερνικό» βικτωριανού ύφους στιλ του. Η edgy διάθεση των ρούχων του συνοδευόταν από τα ρομαντικού ύφους σακάκια και πουκάμισα με statement μανίκια και λαιμοκόψεις, ενώ οι platform μπότες του εξέφραζαν το hippie κίνημα της εποχής. Πραγματικό και αυθεντικό style icon.

Mick Jagger

AP Photo

Κανείς δεν έχει «moves» σαν τον Jagger και αυτό είναι γεγονός. Αλλά πέρα από τις signature χορευτικές του κίνησες, ο Jagger έγινε γνωστός για τη flamboyant αισθητική του και τα τρελά looks που έφερνε εντός και εκτός σκηνής. Η «bad boy» συμπεριφορά του αντικατοπτριζόταν και στο στιλ του το οποίο ήταν πιο τρελό και από τον ίδιο: ’70s εμπνευσμένα σακάκια σε bold αποχρώσεις, μεταλλικά πουκάμισα, στενά παντελόνια καμπάνες και φυσικά iconic μεταξωτά μαντήλια που έδενε γύρω από τον λαιμό. Όλα ενδεικτικά της εκρηκτικής προσωπικότητάς του.

David Bowie

 

Μετά τον David Bowie κανείς. Δηλαδή, από τα ’60s κι έπειτα, σημάδεψε μια ολόκληρη γενιά. Και συνεχίζει να το κάνει με την τεράστια κληρονομιά που έχει αφήσει πίσω του, στη μόδα και τη μουσική. Οι «The Beatles» είχαν διαλυθεί και ο Mick Jagger ήταν το κλασικό αρχέτυπο ενός rockstar και τότε σκάει, μια προσωπικότητα σαν τον David Bowie, αυτό το αλλόκοτο πλάσμα από άλλο γαλαξία που με τα gender fluid ρούχα του, από τις ολόσωμες στενές φόρμες μέχρι και τα υπέρλαμπρα και άψογα tailored κοστούμια του έφερε το glam rock σε άλλο επίπεδο. Υποδεχόμενος την avant-garde μόδα στη ροκ μουσική σκηνή, ο «Ziggy Stardust» (το alter ego του Bowie) άφησε για πάντα το στίγμα του στη ροκ σκηνή, τη μόδα και γενικά σε μια ποπ κουλτούρα που μέχρι και σήμερα συνεχίζει να εμπνέεται από τον τεράστιο αυτό καλλιτέχνη.

Patti Smith

AP Photo/Michael Schmelling

Η Patti Smith, aka η «Godmother of Punk», η απόλυτη ’70s περσόνα που έζησε στο πετσί της την ροκ και καλλιτεχνική σκηνή της Νέας Υόρκης στα τέλη του 1970 και που «άραζε» με φωτογράφους όπως τον Robert Mapplethorpe σε θρυλικά κλαμπ όπως το CBGB, ήταν από τις πρώτες γυναίκες rockstars που ήρθε αντιμέτωπη με τις στερεοτυπικές αντιλήψεις του πώς πρέπει να ζει μια γυναίκα και τι πρέπει να φοράει. Είχε απαρνηθεί για τα καλά τη θηλυκή της πλευρά και το ανδρόγυνο στιλ της έγινε γρήγορα σήμα κατατεθέν. Τα λεπτά neckties, οι έντονοι γιακάδες σε πουκάμισα και σακάκια, τα skinny τζιν και cigarette παντελόνια με τις χαρακτηριστικές καφέ μπότες ήταν ο τρόπος της για να εκφράσει τη δική της ιδέα του τι εστί cool. Ω, και ήταν cool. Και το στιλ της, iconic.

Debbie Harry

 

Το γεγονός ότι μια badass γυναίκα με κατάξανθα πλατίνα μαλλιά εμφανίστηκε στην σκηνή εκφράζοντας αυτή την badass διάθεση μέσω του χαρακτήρα αλλά και του στιλ της, λέει πολλά για τη σημαντική συμβολή της Debbie Harry στη μουσική και τη μόδα. Οι εκκεντρικές εμφανίσεις της από τα πολύχρωμα catsuits που αγκάλιαζαν το κορμί της, τη συχνή χρήση των λεοπάρ prints, τα χρωματιστά καλσόν και οι σκουφάκια ήταν όλα χαρακτηριστικά της ενδιαφέρουσας προσωπικότητάς της αλλά και του punk rock στιλ της. Η τραγουδίστρια των Blondie μέχρι και σήμερα αποτελεί έμπνευση για πολλές καλλιτέχνιδες της γενιάς μας (σ.σ. Charlie XCX), επιβεβαιώνοντας το γεγονός ότι το στιλ της γράφτηκε με χρυσά γράμματα στην ιστορία της μόδας.

Liam Gallagher

AP Photo/PA, Tim Ockenden

Άλλη μια απόδειξη του ότι το στιλ αντικατοπτρίζει την προσωπικότητά μας. Ο Liam Gallagher με την αλλοπρόσαλλη και αυθόρμητη περσόνα του, σαν frontman των Oasis κατάφερε να δημιουργήσει το δικό του κίνημα, όχι μόνο στη brit pop μουσική σκηνή, αλλά και στη μόδα. Από πάνω μέχρι και κάτω, το στιλ του «φώναζε» και «φωνάζει» βρετανική μόδα. Από τις αθλητικές του φόρμες και λευκά sneakers, τα χαρακτηριστικά πάρκα, τα bucket hats και μαντήλια στον λαιμό και φυσικά τα signature στρογγυλά γυαλιά ηλίου, το στιλ του Liam ήταν μια μίξη της underground υποκουλτούρας της λονδρέζικης ποδοσφαιρικής κοινότητας και του ’90s βρετανικού  style.

Kurt Cobain

 

Όταν η άπλυτη, μπεζ και κάπως αδιάφορη ζακέτα που φόρεσες κάποια στιγμή σε ένα live show ενός γνωστού μουσικού καναλιού (βλ. MTV Unplugged), βγαίνει σε δημοπρασία μετά από χρόνια και πωλείται για πολλά, πολλά, πολλά δολάρια τότε αυτό κάτι σημαίνει για το στιλ σου. Δεν είσαι ένας συνηθισμένος άνθρωπος και ο Kurt Cobain, ναι, δεν ήταν συνηθισμένος. Ούτε σαν προσωπικότητα, ούτε στο στιλ του. Αν φοράς flannel, καρό πουκάμισα, σκισμένα τζιν, t-shirts με λογότυπα ή oversized φούτερ, τότε αυτό είναι αποτέλεσμα του στιλ του Cobain. Και ήταν τόσο σημαντικό το στιλ του για τον απλούστατο λόγο: εξέφραζε την απόλυτη απαξίωση απέναντι στις στερεοτυπικές κοινωνικές νόρμες.

Lenny Kravitz

Matt Sayles/Invision/AP

Υποκλινόμαστε στον βασιλιά του στιλ που κατάφερε να κάνει τα σκουλαρίκια στη μύτη κουλ και τα aviator γυαλιά ηλίου, μόδα. Ο μάστερ του bohemian style, πολλά χρόνια μετά τον Bowie και τον Prince και άλλους καλλιτέχνες, κατάφερε να προσφέρει μια πιο open εικόνα του τι σημαίνει ανδρικό ντύσιμο. Η ελευθερία στην σeξουαλικότητα που συχνά υπονοούσε ο τρόπος ζωής του (ακόμα κι αν υπήρξε παντρεμένος με τη Lisa Bonet), είχε αντίκτυπο και στο εκκεντρικό του στιλ που συχνά απαρτίζονταν από δερμάτινα παντελόνια και φόρμες, oversized κασκόλ, εφαρμοστά t-shirts αλλά και σουέτ jackets με κρόσσια.

Κεντρική φωτογραφία: AP Photo

Moda

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: