Οι νέοι Έλληνες γυρίζουν την πλάτη στο δημόσιο!

Παρά την αβεβαιότητα στην αγορά εργασίας και τα εμπόδια στην επιχειρηματικότητα  προτιμούν σε συντριπτικά ποσοστά (48,5%) να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση –  Μόλις το 14% επιθυμεί μια θέση στο Δημόσιο!

Οι Έλληνες έφηβοι, είναι πρώτοι σε επιχειρηματικότητα, ανάμεσα στους συνομηλίκους τους από 6 χώρες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Έρευνας “Young Business Talents Report 2016” που είδαν το φως της δημοσιότητας.   

Οι μισοί νέοι στην Ελλάδα (48,5%), επιθυμούν να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση, ενώ μόλις το 14% επιθυμεί μια θέση στο Δημόσιο! Τα στοιχεία αυτά αποκτούν ιδιαίτερη σημασία λόγω και του δυσμενούς οικονομικού κλίματος που επικρατεί στη χώρα μας. Σε αντίθεση με τις παλαιότερες γενιές η ιδέα του δημόσιου υπάλληλου δεν ενθουσιάζει τους εφήβους της Ελλάδας σε αντίθεση με τους νέους της Ισπανίας και της Ιταλίας. Μόνο το 14% των νέων στην Ελλάδα θέλουν να εργαστούν στον δημόσιο τομέα σε αντίθεση με τους Ισπανούς που το προτιμούν σε ποσοστό 25,8% και τους Ιταλούς σε ποσοστό 24,5%. 

Προτιμούν την επιχειρηματικότητα και την αυτοαπασχόληση 

Η μεγάλη πλειοψηφία (48,1%)  των νέων Ελλήνων, μαθητών σε  λυκειακές / προ-πανεπιστημιακές  σπουδές,  θεωρούν ότι η καλύτερη επιλογή για τη μελλοντική  τους σταδιοδρομία είναι η ίδρυση  της δικής τους εταιρείας ή το ελεύθερο επάγγελμα, σε σύγκριση με μία υπαλληλική σχέση.  Αυτή η τάση συνιστά σημαντική αύξηση 13.2% έναντι των στοιχείων της αντίστοιχης περσινής έρευνας που έδειξε ότι το 42,50% επέλεξε  την επιχειρηματικότητα.

Από τους υπόλοιπους, το 37,5% των μαθητών θα ήθελαν να εργασθούν για μια εταιρεία του ιδιωτικού τομέα στο άμεσο μέλλον, λιγότεροι  από το 2016 όταν 42,2% είχαν επιλέξει αυτή την πορεία. Μόνο το  14,4% θα προτιμούσαν την απασχόληση σε θέση δημοσίου υπαλλήλου, επίσης λιγότεροι σε σχέση με πέρσι (15,3%).

Το 72,94% των μαθητών, έχουν αποφασίσει σχετικά με την επαγγελματική τους σταδιοδρομία. Οι νεαροί μαθητές ρωτήθηκαν αν γνωρίζουν τι επαγγελματική δραστηριότητα θα ήθελαν να ακολουθήσουν στο μέλλον. Από αυτούς το 72,9% γνώριζαν ακριβώς τι θα θέλουν να κάνουν ενώ το 27,1% δεν έχουν αποφασίσει. Οι κοπέλες μάλιστα είναι λίγο περισσότερο αποφασισμένες (74,5%) σε σχέση με τα αγόρια (70,7%).

Στην ερώτηση εάν είχαν αποφασίσει ακόμα τι θέλουν να σπουδάσουν, το 72,7% είχαν ξεκάθαρη άποψη ενώ οι υπόλοιποι όχι ακόμα. Οι κατευθύνσεις με την μεγαλύτερη προτίμηση είναι η Ιατρική, τα Οικονομικά & Διοίκηση, οι Νομικές και οι Τεχνικές σπουδές.

Λιγότερο πρόθυμοι να γίνουν Δημόσιοι Υπάλληλοι οι Έλληνες έφηβοι. 

Με 14,4% οι νέοι στην Ελλάδα έχουν το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό επιθυμίας  να είναι δημόσιοι υπάλληλοι μετά την Πορτογαλία με 8,57%. Σε σύγκριση με 24,5% των νέων Ιταλών και 25,8%, των νέων Ισπανών και μαθητών λυκείων / προ-πανεπιστημιακού επιπέδου που έχουν την υψηλότερη προθυμία να εργασθούν σε θέσεις του δημοσίου.

Οι κοπέλες εμφανίζονται λίγο περισσότερο ‘συντηρητικές’ καθώς το 47,8% επιθυμεί να αυτο-απασχοληθεί και το 15,5% να εργασθεί σε θέση δημοσίου υπαλλήλου, σε σχέση με τα αγόρια που προτιμούν την επιχειρηματικότητα κατά 48,5% ενώ μόνο το 13,2% σκέφτεται να εργασθεί στο δημόσιο.  Η προοπτική των ιδιωτικών εταιρειών είναι ελκυστική για το 36,7% των κοριτσιών έναντι 38,4% των αγοριών.

Η γεωγραφική περιοχή, επηρεάζει την τάση για επιχειρηματικότητα

Το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων για την επιχειρηματικότητα είναι σημαντικά διαφορετικό  ανάλογα με τις γεωγραφικές περιοχές. Η ζώνη με την υψηλότερη προδιάθεση να δημιουργήσουν οι νέοι εταιρεία ή να αυτοαπασχοληθούν είναι όλα τα νησιά: Κρήτης- Ιονίων νήσων – Βορείου και Νοτίου Αιγαίου (56,40%). Ακολουθούν η Ήπειρος & Θεσσαλία (50%) και η Αττική (48,63%). Οι περιοχές όπου οι νέοι είναι λιγότερο πρόθυμοι να αυτοπασχοληθούν είναι οι Κεντρική & Δυτική Ελλάδα-Πελοπόννησος (46,07%) και η Μακεδονία (46,12%) 

Η ταυτότητα της έρευνας 

Η έρευνα “Young Business Talents Report 2016” είναι μια ετήσια κοινωνική έρευνα  η οποία μελετά τις τάσεις των νέων Ελλήνων καθώς και άλλα θέματα που μπορεί να επηρεάσουν το μέλλον τους αλλά και ολόκληρη την κοινωνία. Η έρευνα, πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα σε 4 χώρες της Νοτίου Ευρώπης, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία, καθώς και το Μεξικό, ανάμεσα σε ένα πολύ μεγάλο δείγμα – από την Ελλάδα συμμετείχαν 2.466  μαθητές Λυκείου – που παίρνουν μέρος στο μαθητικό Πρόγραμμα με Επιχειρηματικό Προσομοιωτή, Young Business Talents 2016-17, μέσω ενός δομημένου ερωτηματολογίου 10 ερωτήσεων. Η Έρευνα υποστηρίζεται από το Ισπανικό Υπουργείο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας.

Πηγή: protothema.gr

ellada

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: