«Οι μικρές επαναστάσεις που δείχνουν ότι η σύγχρονη Ελλάδα αλλάζει»

«Περίπου 200 χρόνια μετά την Ελληνική Επανάσταση, η πρόσφατη εκλογή μίας γυναίκας στο προεδρικό αξίωμα και ενός Εβραίου στη δημαρχία συνιστούν μεγάλες αλλαγές που συμβαίνουν σε μία άλλοτε πατριαρχική και στενόμυαλη κοινωνία».

Αυτή είναι η εισαγωγή του δημοσιεύματος του Balkan Insight, που κάνει εκτενή αναφορά στη σύγχρονη πραγματικότητα της Ελλάδας και στην ανάληψη της εξουσίας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία.

Μέσα σε μερικούς μόλις μήνες, συνεχίζει το δημοσίευμα, η Ελλάδα εξέλεξε την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και τον Μωυσή Ελισάφ στα Ιωάννινα, τον πρώτο Εβραίο δήμαρχο στην ιστορία. «Στην εποχή μετά την κρίση, που έζησε επίσης την πτώση της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής, η Ελλάδα φαίνεται να ανακαλύπτει μία νέα, φιλελεύθερη ταυτότητα» γράφει το άρθρο.

Το Balkan Insight αναφέρεται στο προσωπικό στοίχημα του μεταρρυθμιστή πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και τον χαρακτηρίζει έναν πολιτικό «ξένο» στο τιμόνι της συντηρητικής παράταξης.

Ειδική μνεία κάνει στο «ορόσημο» της εκλογής της δικαστικού και πρώην προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την πρώτη γυναίκα που θα υπηρετήσει τον θεσμό.

«Όταν η 11μελής κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία την επισκέφθηκε στο γραφείο της για να την καλέσει να αναλάβει τα νέα της καθήκοντα, ανάμεσά στους βουλευτές υπήρχε μόνο μια γυναίκα από τις 63 του Κοινοβουλίου» τονίζει το Μέσο.

Καθώς όλη η χώρα παρακολουθούσε live, είδαν τη μικρόσωμη φιγούρα της Σακελλαροπούλου περικυκλωμένη από άνδρες, όλους ντυμένους με παρόμοιο τρόπο. Σε κάθε περίπτωση αποτέλεσε έναν παράδοξο συμβολισμό αλλαγής φρουράς και αντιλήψεων.

«Οι πιο οξυδερκείς παρατηρητές επίσης παρατήρησαν και μία άλλη γυναικεία φιγούρα στο πλάνο της τηλεόρασης, δίπλα απ΄΄ο τη Νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας: στο γραφείο της Σακελλαροπούλου, η οποία εκφωνούσε τον λόγο της, υπήρχε μία εικόνα της Ruth Bader Ginsburg σε μια αναμνηστική κούπα καφέ, της 86χρονης Αμερικανίδας δικαστικού που αποτελεί σύμβολο του αγώνα για τα γυναικεία δικαιώματα και τις ανθρώπινες ελευθερίες συνολικά»αναφέρει το δημοσίευμα.

«Το θαύμα της Ηπείρου»

Το άρθρο αναφέρεται και στην εκλογή τον περασμένο Ιούνιο του πρώτου Εβραίου δημάρχου στην Ελλάδα, του Μωυσή Ελισάφ στα Ιωάννινα, είδηση που κυκλοφόρησε «με πηχυαίους τίτλους ανά την υφήλιο λόγω του ισχυρού συμβολισμού της. Ακόμη και τώρα η επιλογή στα Ιωάννινα αποτελεί αντικείμενο εκτενούς ανάλυσης , αφού οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Έλληνες παραμένουν μεταξύ των λαών με τα πιο έντονα αντισημιτικά αισθήματα στην Ευρώπη. Έως και 69% των Ελλήνων τρέφουν αντισημιτικές προκαταλήψεις σύμφωνα με την αμερικανική Anti-defamation League, ποσοστό υψηλότερο απ’ ό,τι στην Πολωνία και σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με τη Γαλλία, που ακολουθεί δεύτερη στη σχετική λίστα με 37%».

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο Ελισάφ «κατάφερε να βρει απήχηση στους ψηφοφόρους μ’ ένα προφίλ παρόμοιο με εκείνο του Κυριάκου Μητσοτάκη ως μοναχικός, φιλελεύθερος και μετριοπαθής μεταρρυθμιστής που ορθώνει το ανάστημά του στις πελατειακές σχέσεις και τον τοπικό λαϊκισμό» και ότι «η απρόσμενη και οριακή εκλογή του στα Ιωάννινα θεωρήθηκε ως μία ακόμη ένδειξη μιας ευρύτερης στροφής προς τον φιλελευθερισμό στην Ελλάδα. Ενώ ο λαϊκισμός και ο εθνικισμός βοήθησαν στα χρόνια της κρίσης στη διοχέτευση της λαϊκής δυσαρέσκειας, φαίνεται ότι η ελληνική κοινωνία γρήγορα κουράστηκε απ’ αυτούς. Ειδικοί λένε ότι στέλνει μήνυμα σε άλλες χώρες που μπλέχτηκαν στα δίχτυα του λαϊκισμού και τον αντιμετωπίζουν ως μη παροδικό φαινόμενο».

Πολιτική

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: