Οι μελλοντικοί οδηγοί εκπαιδεύονται γιατί «η  ζωή δεν έχει undo»

Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» και η Ολυμπία Οδός Α.Ε. συνεργάζονται για την εκπαίδευση μαθητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης  σε ζωτικά θέματα της οδικής ασφάλειας

Από τις 7 έως τις 15 Μαΐου, πάνω από 1.100 μαθητές Λυκείου με τους εκπαιδευτικούς τους, παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον το καινοτόμο βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» με τη χρήση προσομοιωτών τελευταίας τεχνολογίας του Ινστιτούτου. Πρόκειται για ειδικά σχεδιασμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα βασισμένο σε επιστημονική τεκμηρίωση, που προωθεί τη βιωματική μάθηση και την ευαισθητοποίηση σε κρίσιμα ζητήματα της κυκλοφοριακής αγωγής και της οδικής ασφάλειας. Η δράση πραγματοποιήθηκε με την ευγενική υποστήριξη της Ολυμπία Οδός Α.Ε. στο Κιάτο, στην Πάτρα, στα Καλάβρυτα και στην Ακράτα, περιοχές από τις οποίες περνάει ο νέος σύγχρονος αυτοκινητόδρομος που συνδέει τις τρεις Περιφέρειες και την Αθήνα με τη Δυτική Ελλάδα και το λιμάνι της Πάτρας.

Στο Κιάτο πραγματοποιήθηκε επίσης την Τρίτη 7/5 το απόγευμα, ανοιχτή εκδήλωση για την οδική ασφάλεια με μαζική συμμετοχή από κατοίκους της περιοχής. Μαθητές και πολίτες όλων των ηλικιών ενημερώθηκαν από τους εκπαιδευτές του Ινστιτούτου για τα βασικά αίτια πρόκλησης τροχαίων συμβάντων και δοκίμασαν στην πράξη, μέσω των προσομοιωτών ανατροπής οχήματος, σύγκρουσης και τα γυαλιά προσομοίωσης μέθης, το πώς μπορούν να αποφευχθούν οι δυσάρεστες συνέπειες μιας λανθασμένης οδηγικής συμπεριφοράς. Μεταξύ όλων όσων έδωσαν δυναμικό παρών, ήταν ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κορίνθου κύριος Ιωάννης Φειδάς, η Υποδιοικητής του Τμήματος Αυτοκινητοδρόμου Κιάτου, Αστυνόμος Α΄, κυρία Μαρία Βόσσου, μαθητές από το Εσπερινό Γυμνάσιο Κιάτου, γονείς μαζί με τα παιδιά τους. Τη δράση τίμησε επίσης με την παρουσία του ένας από τους πρωτοπόρους του Παραολυμπιακού κινήματος στην Ελλάδα και με αμέτρητες διακρίσεις στην καριέρα του στον αθλητισμό, κύριος Χρήστος Αγγουράκης, ο οποίος μίλησε με θερμά λόγια για το έργο του Ινστιτούτου.

Τα σχόλια των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των παρισταμένων στην ανοιχτή εκδήλωση ήταν εξαιρετικά θετικά και όσον αφορούσε στη δομή του προγράμματος όσο και στη μεταδοτικότητα των εκπαιδευτών του Ι.Ο.ΑΣ., καθώς «το θετικό αποτέλεσμα μετριέται όχι μόνο από το υλικό που παρουσιάζεις αλλά και πώς το παρουσιάζεις», όπως είπε η κυρία Μαρία Μπούζιου,  Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής 1ου ΕΠΑΛ Κιάτου. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μαθητές από το 1o ΕΠΑΛ Κιάτου διακρίθηκαν στον 2ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ψηφιακής Δημιουργίας για την Οδική Ασφάλεια, που συνδιοργανώθηκε από το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» και την Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και παρέλαβαν το 1ο βραβείο στην κατηγορία σποτ στην Εκδήλωση Βράβευσης που πραγματοποιήθηκε στον Πύργο Βιβλίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, στο ΚΠΙΣΝ.

Η Πρόεδρος Δ.Σ. του Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς», κυρία Βασιλική Δανέλλη-Μυλωνά, δήλωσε την ικανοποίησή της για την εκπαιδευτική αυτή δράση, καθώς το Ινστιτούτο, 14 χρόνια τώρα, βασικό στόχο έχει να ενημερώνει, να ευαισθητοποιεί και να εκπαιδεύει όλους τους χρήστες της οδού, αλλά ιδιαίτερα τους πιο ευάλωτους, τα παιδιά και τους νέους. «Η πρόληψη είναι ύψιστη προτεραιότητά μας, γι’ αυτό και είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι που έως σήμερα έχουμε εκπαιδεύσει πάνω από 190.000 παιδιά. Είναι σημαντικό που σε αυτήν την προσπάθεια εκπαίδευσης των μελλοντικών οδηγών της χώρας μας, έχουμε συνοδοιπόρο την Ολυμπία Οδό, μέλος του Ι.Ο.ΑΣ. από το 2009, και έχουμε ήδη πραγματοποιήσει μαζί πετυχημένες δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για το ευρύτερο κοινό.»

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ολυμπίας Οδού, κύριος Παναγιώτης Παπανικόλας σημείωσε: «Η Ολυμπία Οδός είναι ένας σύγχρονος αυτοκινητόδρομος που παρέχει ασφάλεια, άνεση και ταχύτητα στις μετακινήσεις μας. Όμως ο ανθρώπινος παράγοντας παραμένει η πρώτη αιτία πρόκλησης ατυχημάτων,  γεγονός που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ελλιπή ενημέρωση και εκπαίδευση σε θέματα οδικής ασφάλειας. Η ελαχιστοποίηση της πιθανότητας ανθρώπινου σφάλματος παραμένει ζητούμενο, προκειμένου να περιοριστούν τα ατυχήματα. Για το λόγο αυτό, σε συνεργασία με το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς», σχεδιάζουμε και υλοποιούμε δράσεις ευαισθητοποίησης σε θέματα οδικής ασφάλειας, παράλληλα με τη φιλοξενία και ενημέρωση μαθητών στις εγκαταστάσεις του αυτοκινητοδρόμου, και τη δημιουργία εντύπων και ενημερωτικού υλικού.»

Οι μελλοντικοί οδηγοί εκπαιδεύονται γιατί «η  ζωή δεν έχει undo» gr.

now24.gr-auto

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: