Οι ξένοι ηγέτες καταδικάζουν την τρομοκρατική επίθεση κατά του πρωθυπουργού του Ιράκ

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός σε δηλώσεις του είπε ότι αυτοί που του επιτέθηκαν είναι γνωστοί — Λονδίνο και Τεχεράνη καταδικάζει την επίθεση

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Μουσταφά αλ-Καντίμι δήλωσε σήμερα μετά τη συνεδρίαση ασφαλείας της οποίας προήδρευσε ότι αυτοί που κρύβονται πίσω από την απόπειρα κατά της ζωής του είναι όλοι γνωστοί και θα εκτεθούν.

«Θα καταδιώξουμε αυτούς που διέπραξαν το χθεσινό έγκλημα, τους ξέρουμε καλά και θα τους εκθέσουμε», δήλωσε σύμφωνα με την ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, από την πλευρά του,  «καταδίκασε απερίφραστα την επίθεση» σήμερα κατά του Ιρακινού ομολόγου του Μουσταφά αλ Καντίμι, ο οποίος διέφυγε σώος απόπειρας δολοφονίας με παγιδευμένο μη επανδρωμένο αεροσκάφος στην κατοικία του στη Βαγδάτη.

Σε τηλεφωνική συνομιλία με τον αλ Καντίμι, ο Μπόρις Τζόνσον επίσης «κατέστησε σαφές ότι το Ηνωμένο Βασίλειο» υποστηρίζει τις προσπάθειές του για τον σχηματισμό κυβέρνησης μετά τις εκλογές ένα βήμα «ζωτικής σημασίας για τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα του Ιράκ» ,δήλωσε εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.

Και το Ιράν καταδίκασε σήμερα την επίθεση και κάλεσε σε «επαγρύπνηση για να αποτραπούν συνωμοσίες που αποσκοπούν στην ασφάλεια» της γειτονικής του χώρας.

«Τέτοια περιστατικά είναι προς όφελος αυτών που παραβίασαν τη σταθερότητα, την ασφάλεια, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ τα τελευταία 18 χρόνια», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Σαΐντ Χατιμπτζαντέχ, σε μια σαφή νύξη στις ΗΠΑ.

«Προσπάθησαν να επιτύχουν τους καταστροφικούς περιφερειακούς τους στόχους δημιουργώντας τρομοκρατικές ομάδες που επιδιώκουν να προκαλέσουν στάση», πρόσθεσε.

Οι ΗΠΑ εισέβαλαν στρατιωτικά στο Ιράκ το 2003 για να ανατρέψουν τον δικτάτορα Σαντάμ Χουσέιν.

Αμερικανικές δυνάμεις εστάλησαν επίσης το 2014 στο πλαίσιο του διεθνούς συνασπισμού για να βοηθήσουν τη Βαγδάτη να πολεμήσει την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. Το μεγαλύτερο μέρος των δυνάμεων αυτών αποχώρησε επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ.

Η επίθεση στη Βαγδάτη πραγματοποιείται σχεδόν έναν μήνα μετά τις βουλευτικές εκλογές, στις οποίες η Συμμαχία της Κατάκτησης, πολιτική βιτρίνα του Χασντ αλ-Σάαμπι, ισχυρού συνασπισμού φιλοϊρανών βετεράνων παραστρατιωτικών, έχασε πολλές έδρες, σύμφωνα με προκαταρκτικά αποτελέσματα.

Το κόμμα αυτό καταγγέλλει νοθεία και ορισμένοι υποστηρικτές του κατηγορούν τον Καντίμι ως «συνεργό» σε αυτήν την «απάτη».



.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: