Οι ΗΠΑ μειώνουν την εκπροσώπησή τους στους Παλαιστίνιους

Οι ΗΠΑ θα μειώσουν την εκπροσώπησή τους στους Παλαιστίνιους από τη Δευτέρα, συγχωνεύοντας το γενικό τους προξενείο που λειτουργεί ως διπλωματική αντιπροσωπεία στους Παλαιστίνιους, στην πρεσβεία τους στο Ισραήλ που εγκαταστάθηκε πρόσφατα στην Ιερουσαλήμ, ανακοίνωσε το Σάββατο αμερικανός εκπρόσωπος.

Η απόφαση αυτή, που ανακοινώθηκε στις 18 Οκτωβρίου από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, εντάσσεται στο κλίμα μιας συνεχιζόμενης επιδείνωσης των σχέσεων μεταξύ της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ και των Παλαιστινίων, μετά την πολύ αμφιλεγόμενη απόφαση του αμερικανού προέδρου να μεταφέρει την πρεσβεία των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

Η απόφαση είχε καταδικαστεί αμέσως ως «ιδεολογική» από τον υπ΄αριθμόν 2 της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης Σαέμπ Ερεκάτ.

Το μέτρο αυτό «αναμένεται να εφαρμοστεί στις 4 Μαρτίου», δηλαδή τη Δευτέρα, ανακοίνωσε στο AFP εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Τον Σεπτέμβριο, η αμερικανική κυβέρνηση είχε ήδη ανακοινώσει το κλείσιμο της παλαιστινιακής διπλωματικής αποστολής στην Ουάσινγκτον, κατηγορώντας τους παλαιστίνιους ηγέτες ότι αρνούνται να συνομιλήσουν με την κυβέρνηση Τραμπ και να αρχίσουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ υπό την αιγίδα των ΗΠΑ.

Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε επίσης τον τερματισμό της διμερούς οικονομικής της βοήθειας όπως και των συνδρομών της στην υπηρεσία του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες (Unrwa).

Οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Παλαιστινιακής Αρχής έχουν παγώσει μετά την αναγνώριση από τον Ντόναλντ Τραμπ της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας το Ισραήλ, στα τέλη του 2017, και μετά την απόφασή του να μεταφέρει εκεί την αμερικανική πρεσβεία.

Σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε ο Ερεκάτ τον Ιανουάριο, ο πρόεδρος Τραμπ «επιδίδεται σε εκβιασμό» για να αναγκάσει τους Παλαιστίνους να δεχτούν ένα ειρηνευτικό σχέδιο υπό τις ΗΠΑ.

Η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης αρνείται κατά συνέπεια οποιαδήποτε συναλλαγή υπό αμερικανική διαμεσολάβηση όσο οι ΗΠΑ δεν υπαναχωρούν στην απόφαση που ανακοινώθηκε στις 6 Δεκεμβρίου για την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.

(?)

Πηγή: diethnh

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: