«Η απειλή του κλίματος απαιτεί πιο φιλόδοξες ενέργειες σε παγκόσμιο επίπεδο», τονίζει η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα σε κείμενό της που αναρτήθηκε στο ιστολόγιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου — Επιμένει οι πλούσιες χώρες να τηρήσουν τη δέσμευσή τους να χορηγούν 100 δισεκ. δολάρια τον χρόνο σε αυτές με τα χαμηλότερα εισοδήματα
«Η απειλή του κλίματος απαιτεί πιο φιλόδοξες ενέργειες σε παγκόσμιο επίπεδο», τονίζει η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα σε κείμενό της που αναρτήθηκε στο ιστολόγιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου πριν ταξιδέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου θα λάβει μέρος στη σύνοδο του ΟΗΕ.
«Εάν δεν αλλάξουν, οι παγκόσμιες πολιτικές θα σημάνουν ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα το 2030 θα είναι πολύ πιο υψηλές από ό,τι χρειάζεται για να παραμείνει στη ζωή ο στόχος του (να περιοριστεί η θέρμανση του πλανήτη στον) 1,5° Κελσίου», γράφει η αξιωματούχος.
As we gather in #Glasgow, the window for #ClimateAction is closing.
Our analysis is clear: if current ambition+policy is left unchanged, we put temperature goals out of reach, w/devastating impact. @COP26 is our chance to deliver for our planet, our future.https://t.co/1koWLTijSm— Kristalina Georgieva (@KGeorgieva) November 1, 2021
«Για να επιτευχθούν οι μειώσεις αυτές, οι άνθρωποι που παίρνουν πολιτικές αποφάσεις και θα είναι παρόντες στην COP26 θα πρέπει να πληρώσουν δύο κρίσιμα κενά: αυτό της φιλοδοξίας και αυτό της πολιτικής», συνεχίζει.
Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ καλεί κυρίως τις «ανεπτυγμένες οικονομίες να μειώσουν ταχύτερα τις εκπομπές τους για λόγους δικαιοσύνης και ιστορικής ευθύνης».
«Ακόμη κι αν τηρηθούν οι τρέχουσες δεσμεύσεις για το 2030, αυτό δεν θα αντιπροσωπεύει παρά από το ένα ως τα δύο τρία των μειώσεων που είναι απαραίτητες για την επίτευξη των στόχων για τη θερμοκρασία», συνεχίζει.
«Ωστόσο, όποια κι αν είναι η κατανομή των μειώσεων μεταξύ των ομάδων των χωρών, οι πάντες πρέπει να κάνουν περισσότερα».
Επιμένει οι πλούσιες χώρες να τηρήσουν τη δέσμευσή τους να χορηγούν 100 δισεκ. δολάρια τον χρόνο σε αυτές με τα χαμηλότερα εισοδήματα από το 2020 για να αντισταθμιστεί το κόστος της εγκατάλειψης των ορυκτών καυσίμων.
Very grateful for the strong support—$45bn strong!—from #G20 leaders to amplify benefits of the historic #SDRs allocation by channeling SDRs to the most vulnerable countries. Next stop? The global ambition of $100bn. Working together we can make it happen! https://t.co/zcpNNKJc1z
— Kristalina Georgieva (@KGeorgieva) October 31, 2021
«Οι πιο πρόσφατοι αριθμοί δείχνουν ότι παραμένουμε κάτω από τον στόχο αυτό», υπογραμμίζει.
Σύμφωνα με την ίδια, η γενίκευση της επιβολής τιμής του διοξειδίου του άνθρακα πρέπει να «διαδραματίσει κεντρικό ρόλο» καθώς μπορεί να δώσει ώθηση «στις μειώσεις των εκπομπών».
«Η παγκόσμια τιμή του τόνου (του διοξειδίου του) άνθρακα θα πρέπει να ξεπερνά τα 75 δολάρια ως το 2030 για να παραμείνει η αύξηση της θερμοκρασίας κάτω από τους 2° Κελσίου», υπολογίζει η επικεφαλής του διεθνούς χρηματοπιστωτικού οργανισμού της Ουάσινγκτον.
.