Οι ηγέτες στην COP26 πρέπει να είναι «πιο φιλόδοξοι», σύμφωνα με επικεφαλής του ΔΝΤ

«Η απειλή του κλίματος απαιτεί πιο φιλόδοξες ενέργειες σε παγκόσμιο επίπεδο», τονίζει η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα σε κείμενό της που αναρτήθηκε στο ιστολόγιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου — Επιμένει οι πλούσιες χώρες να τηρήσουν τη δέσμευσή τους να χορηγούν 100 δισεκ. δολάρια τον χρόνο σε αυτές με τα χαμηλότερα εισοδήματα

Η επικεφαλής του ΔΝΤ καλεί τους ηγέτες του κόσμου που συμμετέχουν στην COP26 να φανούν «πιο φιλόδοξοι» στις πολιτικές τους για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής, στην οποία βλέπει «μια πολύ σοβαρή απειλή για τη χρηματοπιστωτική και οικονομική σταθερότητα».

«Η απειλή του κλίματος απαιτεί πιο φιλόδοξες ενέργειες σε παγκόσμιο επίπεδο», τονίζει η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα σε κείμενό της που αναρτήθηκε στο ιστολόγιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου πριν ταξιδέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου θα λάβει μέρος στη σύνοδο του ΟΗΕ.

«Εάν δεν αλλάξουν, οι παγκόσμιες πολιτικές θα σημάνουν ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα το 2030 θα πολύ πιο υψηλές από ό,τι χρειάζεται για να παραμείνει στη ζωή ο στόχος του (να περιοριστεί η θέρμανση του πλανήτη στον) 1,5° Κελσίου», γράφει η αξιωματούχος.

«Για να επιτευχθούν οι μειώσεις αυτές, οι άνθρωποι που παίρνουν πολιτικές αποφάσεις και θα είναι παρόντες στην COP26 θα πρέπει να πληρώσουν δύο κρίσιμα κενά: αυτό της φιλοδοξίας και αυτό της πολιτικής», συνεχίζει.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ καλεί κυρίως τις «ανεπτυγμένες οικονομίες να μειώσουν ταχύτερα τις εκπομπές τους για λόγους δικαιοσύνης και ιστορικής ευθύνης».

«Ακόμη κι αν τηρηθούν οι τρέχουσες δεσμεύσεις για το 2030, αυτό δεν θα αντιπροσωπεύει παρά από το ένα ως τα δύο τρία των μειώσεων που είναι απαραίτητες για την επίτευξη των στόχων για τη θερμοκρασία», συνεχίζει.

«Ωστόσο, όποια κι αν είναι η κατανομή των μειώσεων μεταξύ των ομάδων των χωρών, οι πάντες πρέπει να κάνουν περισσότερα».

Επιμένει οι πλούσιες χώρες να τηρήσουν τη δέσμευσή τους να χορηγούν 100 δισεκ. δολάρια τον χρόνο σε αυτές με τα χαμηλότερα εισοδήματα από το 2020 για να αντισταθμιστεί το κόστος της εγκατάλειψης των ορυκτών καυσίμων.

«Οι πιο πρόσφατοι αριθμοί δείχνουν ότι παραμένουμε κάτω από τον στόχο αυτό», υπογραμμίζει.

Σύμφωνα με την ίδια, η γενίκευση της επιβολής τιμής του διοξειδίου του άνθρακα πρέπει να «διαδραματίσει κεντρικό ρόλο» καθώς μπορεί να δώσει ώθηση «στις μειώσεις των εκπομπών».

«Η παγκόσμια τιμή του τόνου (του διοξειδίου του) άνθρακα θα πρέπει να ξεπερνά τα 75 δολάρια ως το 2030 για να παραμείνει η αύξηση της θερμοκρασίας κάτω από τους 2° Κελσίου», υπολογίζει η επικεφαλής του διεθνούς χρηματοπιστωτικού οργανισμού της Ουάσινγκτον..

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: