Οι επτά προτεραιότητες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας


Νέες προκλήσεις από την Τουρκία καταγράφηκαν την Πέμπτη (14/11) στην περιοχή του Καστελόριζου, με μαχητικά της γειτονικής χώρας να πετούν πάνω από το κατοικημένο ελληνικό νησί, την ώρα που η τουρκική άσκηση «Ανατολική Μεσόγειος» βρίσκεται σε εξέλιξη.

Συγκεκριμένα στις 15:05 ένα τουρκικό F-16 πέταξε πάνω από το Καστελόριζο. Στις 15:39, δύο ίδιου τύπου αεροσκάφη πέταξαν πάλι πάνω από το ίδιο νησί και στη συνέχεια συνέβη το ίδιο στις 16:19 και 16:39 πάνω από τη Ρω. Άμεσα απογειώθηκαν ελληνικά μαχητικά που τα αναχαίτισαν.

Σήμερα το πρωί, σύμφωνα με την ιστοσελίδα news.gr, επιδόθηκε στον Πακιστανό επιτετραμένο επίσημο διάβημα διαμαρτυρίας της Ελλάδας για τη χθεσινή και προχθεσινή πτήση του αεροσκάφους P-3 Orion στο FIR Αθηνών, χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης.

Τη στιγμή που πραγματοποιήθηκε η πρώτη υπέρπτηση, ήταν ακόμη σε εξέλιξη μια πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, με τους στρατιωτικούς συντάκτες.

Μεταξύ των όσων ειπώθηκαν ήταν ότι:

  1. Ως πρώτο θέμα προτεραιότητας είναι η αναβάθμιση των 85 μαχητικών αεροσκαφών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας σε F-16V (Viper). Σε αυτό το θέμα ο υπουργός ανέφερε ότι, σήμερα το απόγευμα θα περάσει την τροπολογία που θα απαλλάσσει τα απάρτια της αναβάθμισης από τον ΦΠΑ, ώστε να μην επιβαρυνθεί επιπλέον το κόστος της σύμβασης.
  2. Μέσα στο 2020 θα είναι έτοιμος ο οδικός χάρτης, μέσω του οποίου η Ελλάδα θα φτιάξει τα δικά της μη επανδωμένα αεροσκάφη.
  3. Υπήρξε αναφορά στην ίδρυση «ενδιάμεσου φορέα» που θα επιδιώξει την αξιοποίηση κονδυλίων των ΕΣΠΑ, τα οποία θα κατευθυνθούν στην αμυντική βιομηχανία, με στόχο την ανάπτυξη ελληνικών οπλικών συστημάτων, καθώς από το 2021 στο νέο ΕΣΠΑ θα προβλέπονται και κονδύλια για την ασφάλεια και άμυνα.
  4. Για το Πολεμικό Ναυτικό και την προοπτική απόκτησης μονάδων επιφανείας, η 6η πυραυλάκατος Super Vita θα καθελκυστεί εντός του 2020 και η 7η θα ακολουθήσει. Στο θέμα της απόκτησης νέων φρεγατών, δεν αρνήθηκε το ενδιαφέρον της Αθήνας για τη νέα γαλλική φρεγάτα [email protected], ωστόσο το πρώτο πλοίο θα είναι έτοιμο το 2025 αν όλα πάνε καλά, κάτι που θέτει ως προτεραιότητα τον εκσυχρονισμό των φρεγατών ΜΕΚΟ.
  5. Στην προσφατη σύνοδο του ΝΑΤΟ επισήμανε στους ομολόγους του ότι, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να έχουν παρεισφρήσει στις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές, τζιχαντιστές που απέδρασαν, όταν οι Τούρκοι -εισβάλλοντας στη Συρία- έδιωξαν τους Κούρδους που φρουρούσαν φυλακές με έγκλειστους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους
  6. Αποκάλυψε ότι, στο περιθώριο της πρόσφατης Συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, ο Τούρκος ομόλογός του εξέφρασε την έντονη δυσφορία του για την πτήση των τριών ελληνικών μαχητικών στην Κύπρο κάτω από… τη μύτη των τουρκικών ραντάρ στις 17 Οκτωβρίου.
  7. Εξέφρασε την ικανοποίηση του για την αναβαθμισμένη στρατηγική αμυντική συνεργασία Ελλάδας- ΗΠΑ.

Πολιτική

Tags: ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: