Οι επτά πληγές των Ρίχτερ – Ξεπερνούν και τις πιο δυσοίωνες προβλέψεις οι ζημιές στην Κεφαλονιά

Οι επτά πληγές των Ρίχτερ   Ξεπερνούν και τις πιο δυσοίωνες προβλέψεις οι ζημιές στην Κεφαλονιά

Ακόμη και τις πιο δυσοίωνες εκτιμήσεις φαίνεται ότι υπερβαίνουν οι βλάβες που προκάλεσε ο Εγκέλαδος στην Κεφαλονιά. Μέχρι χθες το βράδυ, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε διαπιστωθεί ότι 1.200 κτίρια πρέπει να περάσουν από δευτεροβάθμιο έλεγχο, ενώ βασικές υποδομές του νησιού παραμένουν κατεστραμμένες.

Ακόμη και τις πιο δυσοίωνες εκτιμήσεις φαίνεται ότι υπερβαίνουν οι βλάβες που προκάλεσε ο Εγκέλαδος στην Κεφαλονιά. Μέχρι χθες το βράδυ, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε διαπιστωθεί ότι 1.200 κτίρια πρέπει να περάσουν από δευτεροβάθμιο έλεγχο, ενώ βασικές υποδομές του νησιού παραμένουν κατεστραμμένες.

Οι χιλιάδες άστεγοι σεισμόπληκτοι ήρθαν χθες αντιμέτωποι με την καταρρακτώδη , το κρύο και τον αέρα, ενώ οι μετασεισμοί συνεχίζονται ξεπερνώντας σε αριθμό τους 1.000 σε χρονικό διάστημα δώδεκα ημερών. Μάλιστα χθες το βράδυ σημειώθηκε ακόμα ένα μεγάλος μετασεισμός εντάσεως 4,4R.

Αχρηστες έχουν αποδειχθεί οι σκηνές που στήθηκαν στο γήπεδο του νησιού, αφού δεν μπορούν να παράσχουν ανθρώπινες συνθήκες φιλοξενίας. Οι σεισμόπληκτοι διαμαρτύρονται για έλλειψη οργάνωσης και επικαλούνται έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών προς τους δήμους της χώρας με το οποίο το υπουργείο, οκτώ ημέρες μετά τον σεισμό των 6 Ρίχτερ και τρεις ημέρες μετά τον δεύτερο σεισμό, προσπαθεί να συγκεντρώσει τροχόσπιτα -από όσους δήμους διαθέτουν- για τη φιλοξενία των πληγέντων.

Σε αυτό το σκηνικό, οι άνθρωποι μετρούν τις πληγές τους. Το νερό του δικτύου ύδρευσης στην Παλική κρίθηκε ακατάλληλο για οικιακή χρήση, ενώ ιδιαίτερα προβληματισμένοι είναι οι επιστήμονες του ΙΓΜΕ για την κατάσταση του δρόμου που συνδέει το Αργοστόλι με το Ληξούρι αλλά και όλου του επαρχιακού δικτύου της Παλικής.

Μεταξύ άλλων έχουν προκληθεί εκτεταμένες αποκολλήσεις βράχων, υποχώρηση του οδοστρώματος έως και 10 εκατοστά και ρήγματα έως 200 μέτρων. Οπως εξήγησε στο «Εθνος» ο απεσταλμένος του ΙΓΜΕ στην Κεφαλονιά, Παναγιώτης Πάσχος, οι συνεχείς σεισμικές δονήσεις και οι έντονες βροχοπτώσεις επιτείνουν το πρόβλημα.

Ηδη έχει ξεκινήσει η παραλαβή των προκάτ σχολικών αιθουσών, ενώ στο νησί αναμένεται κρουαζιερόπλοιο για τη στέγαση των πληγέντων.

Σήμερα η Επιτροπή Αγώνα φορέων του νησιού διοργανώνει συλλαλητήριο στην πρώην Νομαρχία διεκδικώντας επιπλέον μέτρα, ενώ η εντείνει τις επαφές της προκειμένου να διασφαλίσει από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Χθες ο επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής της ΕΕ, Γιοχάνες Χαν, διαβεβαίωσε τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο, ότι το αίτημα εξετάζεται και δεσμεύτηκε ότι θα δοθεί απάντηση το συντομότερο δυνατό.

Ενώ όμως οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς δίνουν έναν δύσκολο αγώνα, κάποιοι επιδιώκουν να κερδοσκοπήσουν εις βάρος τους. Στο Διαδίκτυο εμφανίστηκε η ιστοσελίδα http://www.gofundme.com/6n09lg που συγκεντρώνει χρήματα από την Ομογένεια με σκοπό, όπως αναφέρεται, να δοθούν σε Μη Κυβερνητική Οργάνωση η οποία «συστήθηκε ειδικά για να βοηθήσει στις ζημιές από τους σεισμούς στην Κεφαλονιά». Η οργάνωση δεν κατονομάζεται, ενώ από κάθε δωρεά παρακρατείται «τέλος διαχείρισης της ιστοσελίδας της τάξεως του 5%». Μέσα σε δύο ημέρες η σελίδα είχε συγκεντρώσει περισσότερα από 5.000 δολάρια.

Τον ανθρώπινο πόνο δεν σεβάστηκε ούτε 44χρονος από την ο οποίος συνελήφθη χθες με την κατηγορία της διασποράς ψευδών ειδήσεων, ύστερα από 62χρονης. Ο κατηγορούμενος την είχε καλέσει στο ισχυριζόμενος ότι τηλεφωνεί από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο και την ενημέρωνε για υποτιθέμενη επικείμενη σεισμική δόνηση.

Πηγή: ethnos

xespao

Tags: , , , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: