Οι Έλληνες δουλεύουν 180 ημέρες τον χρόνο για να πληρώνουν φόρους και εισφορές

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία έρευνας αναφορικά με το πόσες ημέρες τον χρόνο πρέπει να εργάζονται οι πολίτες για να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους στο κράτος. Σύμφωνα με το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦίΜ), φέτος οι Έλληνες εργάζονται τις 180 από τις 365 ημέρες του χρόνου για το κράτος, δηλαδή για φόρους και εισφορές.

Έτσι, η 30η Ιουνίου ήταν η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας, δηλαδή η πρώτη ημέρα του 2019 που οι Έλληνες σταματούν να πληρώνουν τους φόρους τους και επιλέγουν πώς θα διαχειριστούν στο εξής τα χρήματά τους.

Σύμφωνα με τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας, το 2019 οι Έλληνες θα δουλέψουν 73 ημέρες για έμμεσους φόρους, 46 για άμεσους και 61 για κοινωνικές εισφορές, συμπεράσματα που κατατάσσουν την χώρα ως την τέταρτη χειρότερη μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

Ενδεικτικό είναι πως από την έρευνα προκύπτει ότι από το 1999 ως το 2008, οι Έλληνες πολίτες κάθε χρόνο που περνούσε εργάζονταν κατά μέσο όρο 1 ημέρα παραπάνω για το κράτος. Κατά την περίοδο της δημοσιονομικής κρίσης (2009 μέχρι σήμερα), ωστόσο, κάθε χρόνος που περνάει προσθέτει στον κάθε πολίτη κατά μέσο όρο 3,5 ημέρες εργασίας για το κράτος.

 

oikonomia

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: