Οι εκλογές που κρίνουν το πολιτικό μέλλον του Νετανιάχου στο Ισραήλ

Το Κοινοβούλιο της χώρας τους εκλέγουν σήμερα οι Ισραηλινοί, με τις εκλογές αυτές να κρίνονται κομβικές για το πολιτικό μέλλον του Μπενιαμίν Νετανιάχου, καθώς μένει να φανεί εάν θα συνεχιστεί αυτή η μακρά «βασιλεία» στην πρωθυπουργία της χώρας, ή εάν έφθασε η ώρα της αλλαγής.

Περίπου 6,3 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται να εκλέξουν τους 120 βουλευτές που θα τους αντιπροσωπεύσουν στην Κνεσέτ. Η ψηφοφορία θα διαρκέσει μέχρι τις 22:00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας).

Τα πρώτα exit polls θα δημοσιοποιηθούν μετά το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων, ενώ η έκβαση της αναμέτρησης αναμένεται ότι θα είναι αβέβαιη μέχρι τέλους ανάμεσα στα ψηφοδέλτια των δύο Μπενιαμίν: του δεξιού Λικούντ του «Μπίμπι» Νετανιάχου και της κεντροδεξιάς συμμαχίας Μπλε-Λευκό του «Μπένι» Γκαντς.

Πολλοί Ισραηλινοί προσήλθαν στα εκλογικά τμήματα, τα περισσότερα από τα οποία έχουν στηθεί μέσα στα σχολεία της χώρας, τις πρώτες ώρες αφού άνοιξαν οι κάλπες, στις 07:00. Τα αισθήματα που εκφράζουν οι ψηφοφόροι αντανακλούν τις διαφορές στις απόψεις για τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα τους και για το μέλλον του απερχόμενου πρωθυπουργού, ο οποίος βρίσκεται διαρκώς στον θώκο αυτόν εδώ και μια δεκαετία.

Η Ρονίτ Καμπφ, 45 ετών, καθηγήτρια πανεπιστημίου, ήταν από τις πρώτες που ψήφισαν σε συνοικία της Ιερουσαλήμ. Μίλησε για την απειλή της απαγγελίας κατηγοριών για διαφθορά σε βάρος του «Μπίμπι», το όνομα με το οποίο όλοι οι Ισραηλινοί ξέρουν τον Νετανιάχου.

«Είναι υπερβολικά πολύς καιρός που ο «Μπίμπι» βρίσκεται στην εξουσία», είπε και συμπλήρωσε ότι «πηγαίνουμε προς μια μεγάλη αλλαγή. Ποια, δεν γνωρίζω».

Ο Μικόλ Τσαντόκ, 40 ετών, θα ψηφίσει «πιθανόν» για την Ενωμένη Δεξιά, μια συμμαχία εθνικιστικών θρησκευτικών κομμάτων, επειδή «θα κάνουν αυτό που περιμένω απ” αυτούς και θα βάλουν τάξη σε αυτήν την ιστορία ανάμεσα σε Εβραίους και Άραβες».

«Οφείλετε να κάνετε τη σωστή επιλογή»

Ο Νετανιάχου, ο οποίος πιέζει τους ψηφοφόρους της δεξιάς να προτιμήσουν το Λικούντ απ” αυτά τα μικρά κόμματα -αν και είναι οι εν δυνάμει εταίροι του σε έναν μελλοντικό συνασπισμό- ψήφισε μαζί με τη σύζυγό του, Σάρα, πριν από το μεσημέρι σε ένα σχολείο της Ιερουσαλήμ.

Χαμογελαστός και άνετος, παρόλο που τις τελευταίες ώρες προειδοποιούσε ότι το Λικούντ κινδυνεύει να έρθει δεύτερο μετά τη συμμαχία Μπλε-Λευκό, λέγοντας προς τους συμπατριώτες του ότι οφείλουν να «κάνουν τη σωστή επιλογή».

Ο Γκαντς είχε ψηφίσει νωρίτερα σε ένα άλλο σχολείο στο Ρος Χααγίν, όπου κατοικεί, κοντά στο Τελ Αβίβ. Στους δημοσιογράφους που συνωστίζονταν στο στενό εκλογικό τμήμα, δήλωσε «ευτυχής που τίθεται στην υπηρεσία του Ισραήλ» και υποσχέθηκε στους συμπολίτες του έναν «νέο δρόμο». Είχε και αυτός δίπλα του τη σύζυγό του.

Καθώς δεν έχουν προκύψει σημαντικές διαφορές στα προγράμματα, η ψηφοφορία μοιάζει με δημοψήφισμα για τον Νετανιάχου, μια κυρίαρχη προσωπικότητα που άλλοι λατρεύουν και άλλοι απεχθάνονται, σημειώνει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Νετανιάχου, 69 ετών, από τα οποία για περισσότερο από 13 συνολικά είχε την εξουσία να αποφασίζει για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της χώρας του και να μιλάει ως ίσος προς ίσον με τους μεγάλους του κόσμου, διεκδικεί μια πέμπτη θητεία. Αν ο πρόεδρος Ρέουβεν Ριβλίν, με δεδομένη τη σύνθεση του Κοινοβουλίου, του αναθέσει τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης, τον Ιούλιο θα σπάσει το ρεκόρ μακροβιότητας του Νταβίντ Μπεν Γκουριόν.

Απέναντί του, ο κύριος αντίπαλός του, ο Μπένι Γκαντς, 59 ετών, πρώην αλεξιπτωτιστής, πρώην διοικητής μονάδας των Ειδικών Δυνάμεων και πρώην αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, πριν από έξι μήνες δεν είχε μπει ακόμη στην πολιτική.

Η τελευταία δημοσκόπηση έδειχνε κλειστή «μάχη»

Για τον Γκαντς, ο οποίος καθησυχάζει με τη στρατιωτική εμπειρία του σε μια χώρα που παραμένει αντιμέτωπη με απειλές, η προτεραιότητα είναι να μπει ένα τέλος στα χρόνια των διαιρέσεων και της διαφθοράς που ενσαρκώνονται από τον απερχόμενο πρωθυπουργό. Για τον ίδιο τον Νετανιάχου, ουδείς εγγυάται καλύτερα από τον ίδιο την ασφάλεια και την ευημερία της χώρας του.

Η νίκη του έμοιαζε να είναι εξασφαλισμένη, όταν τον Δεκέμβριο προκήρυξε αυτές τις πρόωρες εκλογές πριν από τη λήξη της θητείας του, φέτος τον Νοέμβριο. Όμως, από τότε, ο Μπένι Γκαντς κατάφερε να φτιάξει ένα ψηφοδέλτιο στις πέντε πρώτες θέσεις του οποίου βρίσκονται τρεις πρώην διοικητές των Ενόπλων Δυνάμεων, ένας πρώην υπουργός Οικονομικών και ο πρώην επικεφαλής της Εθνικής Εργατικής Συνομοσπονδίας.

Εξάλλου, τον Φεβρουάριο ο γενικός εισαγγελέας ανακοίνωσε την πρόθεσή του να απαγγείλει κατηγορίες σε βάρος του Νετανιάχου για διαφθορά, απάτη και κατάχρηση εμπιστοσύνης σε τρεις υποθέσεις με δώρα που δέχθηκε από δισεκατομμυριούχους, ανταλλαγές μεταξύ κυβερνώντων και επιχειρηματιών και απόπειρες συμπαιγνίας με τον Τύπο.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έφεραν την Παρασκευή το Λικούντ και το Μπλε-Λευκό στήθος με στήθος. Όμως, καθώς καθένα προβλέπεται από τις δημοσκοπήσεις να κερδίσει περίπου τριάντα έδρες, αμφότερα απέχουν πολύ από την απόλυτη πλειοψηφία (61 στις 120 έδρες) και θα πρέπει να συμμαχήσουν με άλλους σχηματισμούς για να κυβερνήσουν.

Οι προβολές των αποτελεσμάτων των άλλων ψηφοδελτίων δείχνουν ότι ο Νετανιάχου θα είχε τότε πλεονέκτημα για να σχηματίσει έναν συνασπισμό. Συνολικά στις εκλογές παίρνουν μέρος περίπου 40 ψηφοδέλτια σχηματισμών. Ωστόσο, όλοι οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει για την αναξιοπιστία των δημοσκοπήσεων.

Επικεφαλής ενός κυβερνητικού συνασπισμού που φημίζεται ως ο πιο δεξιός στην ιστορία του Ισραήλ, ο Νετανιάχου θα μπορούσε μετεκλογικά να τεθεί επικεφαλής ενός ακόμη πιο δεξιού συνασπισμού. Το μεγάλο ερώτημα αυτών των εκλογών είναι αν έχει καταφέρει να πείσει τους ψηφοφόρους να κλείσουν τα μάτια στην καχυποψία και τον καιροσκοπισμό που συνδέονται με το όνομά του, αλλά και σε μια ρητορική η οποία καταγγέλλεται ως αντιαραβική.

(?)

Πηγή: diethnh

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: