Oι δισεκατομμυριούχοι προετοιμάζονται για το τέλος του κόσμου. Δείτε πως

Μπορεί ο Dow Jones να χτύπησε τις 20.000 μονάδες για πρώτη φορά αλλά οι πλουσιότεροι τούτου του κόσμου, αντί να γιορτάζουν, φαίνεται πως προετοιμάζονται για την συντέλεια του κόσμου, την πολυσυζητημένη Αποκάλυψη.

 

Των «φρονίμων τα παιδιά» βάζουν στο στόχαστρο σπίτια στην Νέα Ζηλανδία, περιοχή που έχει μετατραπεί στο πιο δημοφιλές καταφύγιο σε περίπτωση επικείμενης καταστροφής.

 
 

Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι αυτό το Peter Thiel ο οποίος μόλις διασφάλισε εκτός από την υποκοότητα και μια κατοικία στην περιοχή. Βέβαια ο Peter Thiel δεν είναι μόνος, πολλοί είναι εκείνοι που κάνουν τις προμήθειές τους και τα κουμάντα τους για το τέλος του κόσμου.

Πολλοί από αυτούς μάλιστα, προβαίνουν και σε προαιρετικές επεμβάσεις, όπως ο Steve Huffman ο 33χρονος συνιδρυτής της online κοινότητας Reddit, ο οποίος έκανε πρόσφατα επέμβαση στα μάτια ώστε να είναι πιο ανεξάρτητος σε περίπτωση ανάγκης.

«Εάν ο κόσμος καταστραφεί – κι όχι απλά αν καταστραφεί αλλά εάν χρειαστεί να αγωνιστούμε κατά την καταστροφή του για να επιβιώσουμε – σίγουρα θα είναι μεγάλος μπελάς το να φορά κανείς φακούς επαφής ή γυαλιά μυωπίας» ανέφερε ο κάτοικος του Σαν Φρανσίσκο στον Evan Osnos. Εκτός από την επέμβαση ο Huffman έχει επίσης προμηθευτεί πολεμοφόδια, πυρομαχικά και μοτοσυκλέτες ώστε να μπορέσει να ξεφύγει σε περίπτωση «κινηματογραφικού» μποτιλιαρίσματος λίγο πριν το τέλος του κόσμου όπως τον ξέρουμε σήμερα.

Η έννοια της προετοιμασίας για την ημέρα της Κρίσεως (doomday prepping) έγινε ευρύτερα γνωστή ίσως και mainstream από το ομώνυμο κανάλι του National Geographic. H ιστοσελίδα της εκπομπής μάλιστα, φιλοξενεί κι ένα κουίζ ώστε να τσεκάρει όποιος την επισκέπτεται «πόσο προετοιμασμένος είναι» για την έλευση του Αρμαγεδδώνα.

Άλλοι πάλι προετοιμάζονται προμηθευόμενοι τις σωστές κατοικίες και καταφύγια. Παραδείγματος χάρη ο πρώην τεχνικός διευθυντής της Facebook, Antonio Garcia Martinez, ο οποίος αγόρασε μια κατάφυτη έκταση Βορειοδυτικά του Ειρηνικού την οποία γέμισε με γεννήτριες, ηλιακά πάνελ και πολεμοφόδια, σύμφωνα με άρθρο του New Yorker για να είναι ενεργειακά και διαρτοφικά ανεξάρτητος.

«Χρειάζεσαι τόσα πολλά πράγματα για να μπορέσει να επιβιώσεις την Ημέρα της Κρίσεως και μετά από αυτή» είχε πει ο Garcia Martine. «Πιστεύω ότι οι άνθρωποι που κατανοούν εις βάθος τους μοχλούς με τους οποίους η κοινωνία λειτουργεί σήμερα, κατανοούν πλήρως και το ο κόσμος μας σήμερα μοιάζει να κάνει πατινάζ πάνω σε ένα πολύ λεπτό στρώμα πάγου».

Όπως φαίνεται, τα κοινωνικοπολιτικά δεδομένα της περιόδου που διανύουμε μοιάζουν αν έχουν αγχώσει εξαιρετικά αρκετούς από τους εκπροσώπους της ελίτ σχετικά με το μέλλον.

«Νομίζω ότι σε ένα βαθμό, όλοι πιστεύουμε ότι η χώρα μας λειτουργεί , ότι το νόμισμά μας είναι αξιόπιστο κι ότι η εξουσία μεταβιβάζεται από χέρι σε χέρι με ειρηνικές διαδικασίες. Όλα αυτά, όμως, που πιστεύουμε ότι λειτουργούν, λειτουργούν ακριβώς γιατί το πιστεύουμε» ανέφερε ο Huffman. «Το ερώτημα είναι μέχρι πότε».

Η προετοιμασία για την ημέρα της Κρίσεως όμως μοιάζει να έχει εκσυχρονιστεί. Τα προηγούμενα χρόνια οι συντηρητικοί συνέλλεγαν κονσέρβες, χρυσά νομίσματα και άλλα τέτοια σύμφωνα με το The New Yorker. Οι σημερινοί προνοητικοί ή αλλιώς κινδυνολόγοι επενδύουν σε εντελώς διαφορετικές σταθερές. Αντί για χρυσό επενδύουν σε Bitcoin ή σε άλλα πολύτιμα μέταλλα και ψάχνουν τρόπους ώστε να εξασφαλίσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία σε συστήματα αποκομμένα από κρατικές δομές.

Περισσότεροι από τους μισούς εκατομμυριούχους της Silicon Valley έχουν προετοιμαστεί για μια κρίση, είτε αγοράζοντας κάποιο καταφύγιο, είτε κάποιο σπίτι σε απομακρυσμένη περιοχή, εκτιμά ο Reid Hoffman, συνιδρυτής του LinkedIn.

Και φυσικά η προετοιμασία δεν είναι κάποια μοναχική άσκηση. Ο Tim Chang, ο γενικός διευθυντής του venture capital Mayfield Fund, αναφέρει στον Osnos πως το να ασχολείσαι με το πως θα επιβιώσεις – που αποδίδει στα αγγλικά με τον όρο survivalism – έχει μετατραπεί σε δημοφιλές χόμπι τον τελευταίο καιρό, περίπου όπως ήταν το bowling στις αρχές του 21ου αιώνα.

Υπάρχει ένα τσούρμο από εμάς στην Silicon valley, όπου αραιά και που συγκεντρωνόμαστε κι εκτός από τα οικονομικά μας σχέδια συζητάμε και τα πλάνα επιβίωσης μας σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης προσθέτει ο Chung. «Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εφοδιάζονται με Bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα, ώστε να μπορέσουν να πάρουν ένα άλλο διαβατήριο εάν χρειαστεί ή φροντίζουν να έχουν σπίτι για διακοπές σε άλλη χώρα ώστε να καταφέρουν να ξεφύγουν. Τι θα συμβεί αν γίνει ένας εμφύλιος πόλεμος ή ένας καταστροφικός σεισμός που θα καταποντίσει ένα μέρος της Καλιφόρνια; Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα» καταλήγει ο Chung.

Όπως φαίνεται η ίδια φαντασίωση που μπορεί να τροφοδοτήσει με δημιουργικότητα την Silicon Valley είναι εξίσου ικανή και να την τρομοκρατήσει.

«Όταν σκέφτεστε το μακρινό μέλλον συνήθως υπολογίζετε ότι τα πράγματα θα διαρκέσουν επ’ άπειρον. Αυτό όμως μπορεί να οδηγήσει είτε σε ουτοπίες είτε σε δυστοπίες», αναφέρει με τη σειρά του ο Roy Bahat, επικεφαλής εταιρείας επιχειρηματικών κεφαλαίων με έδρα το Σαν Φρανσίσκο.

Το θετικό σε κάθε περίπτωση είναι πως οι φοβισμένοι της κοιλάδας της Καλιφόρνια έχουν τους πόρους για να απαλύνουν τους φόβους του ταραγμένου μυαλού τους…

www.koolnews.gr

seleo.gr-Diethni

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: