Οι ασθένεις που ξεγελούν τους γιατρούς και κάνουν λάθος διάγνωση

Η πιθανότητα να λάβεις μια λανθασμένη διάγνωση από τον γιατρό είναι πολύ πιο συχνή απ” ότι πιστεύεις.Δεν είναι απαραίτητο μια ασθένεια να είναι σπάνια για να κάνει λάθος ο γιατρός στην διάγνωσή του.

 

Οταν αντιμετωπίζεις παράξενους πόνους, μυστηριώδη προβλήματα που δύσκολα μπορείς να περιγράψεις ή άλλα ανεξήγητα συμπτώματα, τότε ελπίζεις ότι μια επίσκεψη στο γιατρό θα σου δώσει όλες τις απαντήσεις.

Μάλιστα πολλοί ασθενείς ταλαιπωρούνται μέχρι να βρει ο γιατρός το πρόβλημα που έχουν και να δώσει την αντίστοιχη θεραπεία. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με μια αμερικανική επιστημονική έρευνα τα λάθη των γιατρών αποτελούν την τρίτη κυριότερη αιτία θανάτου, μετά την καρδιοπάθεια και τον καρκίνο, τουλάχιστον στις ΗΠΑ.
Τα θανατηφόρα λάθη των γιατρών περιλαμβάνουν τη λανθασμένη διάγνωση ασθένειας, την χορήγηση φαρμάκων στα οποία ήταν αλλεργικοί οι ασθενείς, τους θανάτους από λοιμώξεις που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, τα σφάλματα στις χειρουργικές επεμβάσεις, το λάθος ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή κ.α.

Διαβάστε τις παρακάτω ασθένειες που ξεγελούν περισσότερο τους γιατρούς στην σωστή τους διάγνωση.

1. Κατάθλιψη

Τα συμπτώματα της κατάθλιψης, που είναι κυρίως θλίψη ή απελπισία, έλλειψη ενεργητικότητας και άγχος, είναι κοινά και σε άλλα θέματα υγείας, όπως θυρεοειδής, ανεπάρκεια βιταμίνης D και υπογλυκαιμία, και μπορεί επίσης να διαγνωστούν λανθασμένα ως κατάθλιψη. Η διάγνωση της κατάθλιψης απαιτεί ολοκληρωμένο ιστορικό και σωματική εξέταση. Επίσης τα συμπτώματα της κατάθλιψης μπορεί να είναι ασαφή και να επικαλύπτονται με άλλες παθήσεις όπως διπολική διαταραχή, αγχώδεις διαταραχές και διαταραχή μετατραυματικού στρες. 

 
 

2. Καρκίνος

Σύμφωνα με το περιοδικό Journal of Clinical Oncology, οι λανθασμένες διαγνώσεις στον καρκίνο έχουν 28% πιθανότητα να συμβούν και αυξάνονται μέχρι το 44% για ορισμένα είδη καρκίνου. Ερευνα στις ΗΠΑ αποκάλυψε ότι πρώτα στη λίστα των πιο λανθασμένων διαγνώσεων στον καρκίνο είναι το λέμφωμα, ο καρκίνος στο μαστό, το σάρκωμα και το μελάνωμα. Οι αιτίες περιλαμβάνουν τις αποσπασματικές ή ελλιπείς πληροφορίες, τον ανεπαρκή χρόνο για την αξιολόγηση του ασθενούς και το μη πλήρες ιατρικό ιστορικό.

3. Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Είναι μια χρόνια κατάσταση που επηρεάζει το μεγάλο έντερο και προκαλεί κοιλιακό πόνο, κράμπες, φούσκωμα, διάρροια και δυσκοιλιότητα. Ο ασθενής θα πρέπει να έχει συμπτώματα για τουλάχιστον έξι μήνες πριν από την επίσκεψη στον γιατρό για επίσημη αξιολόγηση και η γενική του δυσφορία θα πρέπει να υφίσταται για τουλάχιστον τρεις ημέρες το μήνα κατά τους τρεις τελευταίους μήνες.

4. Καρδιακή προσβολή

Το πώς μοιάζει η καρδιακή προσβολή μπορεί να ποικίλλει και ορισμένες φορές οι άνθρωποι έχουν λίγα ή καθόλου συμπτώματα. Γυναίκες που εμφανίζουν καρδιακή προβολή είναι πιο πιθανό να λάβουν λανθασμένη διάγνωση επειδή συχνά δεν εμφανίζουν τα κλασικά συμπτώματα του πόνου στο θώρακα, σύμφωνα με έρευνα του 2014. Οι ηλικιωμένοι δεν έχουν πάντα τα ίδια συμπτώματα με τους νεότερους, επομένως ένας νέος μπορεί να έχει έντονο πόνο στο θώρακα και ένας ηλικιωμένος να μην αισθανθεί τίποτα ή να πει ότι έχει δυσπεψία.

 

5. Κοιλιοκάκη

Μεγάλη σύγχυση υπάρχει γύρω από την κοιλιοκάκη, παρόλο που δεν είναι κάποια περίπλοκη ασθένεια. Στην πραγματικότητα είναι σοβαρής μορφής αλλεργία στη γλουτένη που προκαλεί φλεγμονή στο λεπτό έντερο. Συχνά διαγιγνώσκεται λάθος και μπορεί να χρειαστούν από 6 έως 10 χρόνια κατά μέσο όρο για να καταλάβει ο γιατρός το πραγματικό πρόβλημα. Ενας βασικός λόγος που συμβαίνει αυτό είναι πως τα συμπτώματα της, πόνος και φούσκωμα στην κοιλιά και εντερικές διαταραχές μπορεί να υπάρχουν σε κάθε γαστρεντερικό πρόβλημα. Περίπου το 83% των ασθενών λαμβάνουν λανθασμένη διάγνωση. Ο λόγος είναι ότι τα συμπτώματα είναι πολλά και ποικίλλουν ευρέως από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ορισμένοι δεν έχουν εξωτερικά συμπτώματα καθόλου, καθιστώντας δύσκολη τη διάγνωση. Συνήθως διαγιγνώσκεται λανθασμένα ως σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

6. Ρευματοειδής αρθρίτιδα

Ανεξήγητοι πόνοι μπορεί επίσης να προκληθούν από τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, μια αυτοάνοση διαταραχή. Τα πρώτα στάδια της ρευματοειδούς αρθρίτιδας μπορεί να μιμούνται πολλές άλλες ασθένειες. Μερικές φορές είναι απλά μια αίσθηση πόνου ή δυσκαμψίας των αρθρώσεων, η οποία θα μπορούσε να προκληθεί από πολλά διαφορετικά πράγματα.

7. Εγκεφαλικό

Αν είστε κάτω των 50 ετών, είναι σχετικά εύκολο τα συμπτώματα ενός εγκεφαλικού να διαγνωστούν λανθασμένα ως σοβαρή ημικρανία ή ακόμη και υπερκατανάλωση αλκοόλ. Σύμφωνα με έρευνα της Αμερικανικής Ενωσης Καρδιολόγων  το 14% ασθενών από 16 έως 50 ετών που πήγαν στο νοσοκομείο αφέθηκαν να φύγουν επειδή οι γιατροί θεώρησαν πως έχουν απλά πονοκέφαλο ή ότι είχαν πιει κάτι παραπάνω.

8. Ινομυαλγία

Χαρακτηρίζεται από εκτεταμένο μυοσκελετικό πόνο, κούραση, άγχος και προβλήματα ύπνου. Περιλαμβάνει «ιατρικώς ανεξήγητα συμπτώματα», που είναι ένας όρος τον οποίο οι γιατροί χρησιμοποιούν για να περιγράψουν συνεχιζόμενα παράπονα από έναν ασθενή που δεν φαίνεται να έχουν μια προφανή φυσική αιτία. Οταν οι γιατροί δεν μπορούν να βρουν μια αιτία για το χρόνιο πόνο και την κούραση του ασθενούς, συχνά καταφεύγουν σε αυτήν τη διάγνωση. Μπορεί να μπερδευτεί με ρευματικές νόσους, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και ο λύκος, καθώς και το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης.

9. Νόσος Lyme ή Βορρελίωση

Πρόκειται για βακτηριακή λοίμωξη που παθαίνει κανείς αν τον τσιμπήσει τσιμπούρι. Τα συμπώματα είναι κυρίως πόνος στους μυς και στις αρθρώσεις, πυρετός, κούραση και ακαμψία. Το πρώτο σύμπτωμα είναι το εξάνθημα, αλλά δεν το εμφανίζουν όλοι. Κατά μέσον όρο άνθρωποι παλεύουν 1,2 χρόνια πριν διαγνωστούν με ακρίβεια με νόσο Lyme, σύμφωνα με έρευνα του 2005.

10. Παθήσεις θυρεοειδούς

Οι γιατροί τείνουν να κάνουν λάθος όταν πρόκειται για την κατανόηση των αιτιών της νόσου του θυρεοειδούς. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι ελαφριά και να εκληφθούν λανθασμένα ως άλλες παθήσεις όπως η κατάθλιψη.

www.bovary.gr

seleo.gr-Ygeia

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: