«Οι αποφάσεις της κυβέρνησης για τη χορήγηση ασύλου θέτουν ζητήματα συμβατότητας με το δίκαιο της ΕΕ»

Σχετικά με τις πρόσφατες ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το προσφυγικό, η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) επισημαίνει στην τελευταία έκθεσή της, ότι η δευτεροβάθμια εξέταση των αιτημάτων διεθνούς προστασίας αποτελεί υποχρέωση, που απορρέει από το Ευρωπαϊκό Κοινό Σύστημα Ασύλου και ως εκ τούτου «δεν δύναται να καταργηθεί από τον εθνικό νομοθέτη χωρίς να τίθενται ζητήματα συμβατότητας των ελληνικών ρυθμίσεων με το ενωσιακό δίκαιο».

Υπενθυμίζεται, ότι μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ στις 31 Αυγούστου, ανακοινώθηκε, «η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τη διαδικασία χορήγησης ασύλου, με κατάργηση του δεύτερου βαθμού εξέτασης προσφυγών με στόχο -σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης χορήγησης ασύλου- να προχωρά άμεσα η διαδικασία επιστροφής του αιτούντος στη χώρα από την οποία προήλθε».

Επιπλέον, στην «Έκθεση Αναφοράς ΕΕΔΑ για το Προσφυγικό Ζήτημα», η Επιτροπή προχωρά, μεταξύ άλλων, στις ακόλουθες συστάσεις: Ζητά τον άμεσο τερματισμό του εγκλωβισμού των αιτούντων διεθνή προστασία στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου με την άρση του γεωγραφικού περιορισμού, που επιβάλλεται σε αυτούς, και τη μεταφορά τους στην ενδοχώρα ώστε να εξασφαλιστεί η άμεση αποσυμφόρηση των νησιών. Ακόμα, την αύξηση των θέσεων φιλοξενίας στην ενδοχώρα, σε δομές για κατάλληλη μακροχρόνια διαμονή των αιτούντων διεθνή άσυλο, με ειδική πρόβλεψη για τις οικογένειες και τους ευάλωτους πληθυσμούς, τη δημιουργία μικρομεσαίων Κέντρων Φιλοξενίας εντός των οικιστικών ιστών, καθώς και την ενίσχυση του προγράμματος ενοικίασης διαμερισμάτων. Σύμφωνα με την ΕΕΔΑ, πρέπει να εκδοθούν το συντομότερο δυνατό Κανονισμοί Λειτουργίας των Κέντρων Φιλοξενίας, πράγμα που δεν έχει γίνει για ένα μεγάλο μέρος αυτών. Άμεση είναι, επίσης σύμφωνα με την ΕΕΔΑ, η ανάγκη για την πλήρη στελέχωση της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης και των Κέντρων Υποδοχής.

Τέλος, η ΕΕΔΑ σημειώνει, ότι η διοικητική κράτηση αιτούντων διεθνή προστασία παραμένει «μια συστηματική και συχνά αυθαίρετη πρακτική στην Ελλάδα» και η χώρα μας, οφείλει να ακολουθεί τα ευρωπαϊκά πρότυπα, ιδιαίτερα ως προς την εφαρμογή εναλλακτικών μέτρων κράτησης, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Μετά τη δημοσίευση του πρώτου μέρους της έκθεσης για το προσφυγικό, η επιτροπή θα προχωρήσει στο β’μέρος, για το μεταναστευτικό.

ellada

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: