Οι αντάρτες Χούθι κατέλαβαν τομέα κοντά στο κυριότερο λιμάνι της Υεμένης

Στη Χοντάιντα βρίσκεται το κυριότερο λιμάνι της Υεμένης, μέσω του οποίου εισέρχεται στη χώρα το μεγαλύτερο μέρος της ανθρωπιστικής βοήθειας και των εισαγόμενων εμπορευμάτων — Τα Ηνωμένα Έθνη σημείωσαν πως παρακολουθούν στενά την κατάσταση γύρω από τη Χοντάιντα

Οι σιίτες αντάρτες Χούθι κατέλαβαν αχανή τομέα νότια από την πόλη Χοντάιντα, όπου εφαρμοζόταν κατάπαυση του πυρός από το 2018, δήλωσαν χθες Παρασκευή πηγές προσκείμενες στις κυβερνητικές δυνάμεις.

Η προέλαση των Χούθι, οι οποίοι υποστηρίζονται πολιτικά από το Ιράν, καταγράφηκε αφού οι δυνάμεις της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης και της στρατιωτικής συμμαχίας υπό τη διοίκηση της Σαουδικής Αραβίας εγκατέλειψαν τις θέσεις τους στον τομέα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, που δεν έδωσαν καμιά εξήγηση στο Γαλλικό Πρακτορείο για τον λόγο που συνέβη αυτό.

Ωστόσο ανακοίνωση των δυνάμεων που υποστηρίζονται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς αναφέρει πως δεν βλέπουν κανέναν λόγο να διατηρούν θέσεις στην πόλη της δυτικής Υεμένης, λόγω της κατάπαυσης του πυρός που είχε συμφωνηθεί το 2018 στη Σουηδία με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ.

Οι δυνάμεις αυτές «αναγνώρισαν το λάθος να παραμένουν σε αμυντικά οχυρώματα, αδυνατώντας να εμπλακούν σε μάχη δυνάμει της διεθνούς συμφωνίας, την ώρα που διάφορα μέτωπα χρειάζονται υποστήριξη», σύμφωνα με το κείμενο.

Στη Χοντάιντα βρίσκεται το κυριότερο λιμάνι της Υεμένης, μέσω του οποίου εισέρχεται στη χώρα το μεγαλύτερο μέρος της ανθρωπιστικής βοήθειας και των εισαγόμενων εμπορευμάτων.

Δυνάμει της συμφωνίας που είχε συναφθεί στη συμφωνία, οι αντιμαχόμενες πλευρές θα απέσυραν τα στρατεύματά τους που ήταν ανεπτυγμένα γύρω από την πόλη, όμως η εφαρμογή αυτής της πτυχής της εκεχειρίας πάγωσε το 2019.

Η κατάπαυση του πυρός έχει παραβιαστεί επανειλημμένα.

Τα Ηνωμένα Έθνη σημείωσαν πως παρακολουθούν στενά την κατάσταση γύρω από τη Χοντάιντα.

«Καλούμε όλα τα αντιμαχόμενα μέρη να εγγυηθούν την ασφάλεια των αμάχων μέσα και γύρω από τις ζώνες όπου οι γραμμές των μετώπων μεταβάλλονται», είπε σε δημοσιογράφους ο Φαρχάν Χακ, εκ των εκπροσώπων του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, του Αντόνιο Γκουτέρες.

Στο μέτωπο της Μαρίμπ, πρωτεύουσας της ομώνυμης, πλούσιας σε πετρέλαιο επαρχίας, οι Χούθι επιμένουν να λένε πως προελαύνουν. Η συμμαχία υπό το Ριάντ από την πλευρά της ανακοινώνει καθημερινά πως καταφέρνει βαριές απώλειες στους αντάρτες.

Δεν είναι σαφές το αν η απόσυρση κυβερνητικών δυνάμεων από τη Χοντάιντα συνδέεται με την αναδιάταξη στρατευμάτων της Σαουδικής Αραβίας στη νότια Υεμένη.

Αφότου ξέσπασε ο πόλεμος στην Υεμένη το 2014, οι Χούθι προοδευτικά έχουν κυριεύσει το μεγαλύτερο μέρος του βόρειου τμήματος της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Σανάα, αλλά όχι της Μαρίμπ.

Η σύρραξη των τελευταίων επτά και πλέον ετών στη φτωχότερη χώρα της αραβικής χερσονήσου έχει στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, στη μεγάλη πλειονότητά τους αμάχους, κι έχει εκτοπίσει εκατομμύρια άλλους, σύμφωνα με διεθνείς οργανώσεις αρωγής. Για τον ΟΗΕ, στην Υεμένη εκτυλίσσεται τα τελευταία χρόνια η χειρότερη ανθρωπιστική καταστροφή στον κόσμο, με το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού αντιμέτωπο με το φάσμα του λιμού.



.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: