Οφέλη ή επιπλοκές; τι πιστεύουν οι Έλληνες για τον παιδικό εμβολιασμό (ΠΙΝΑΚΕΣ)

Με αφορμή την πρόσφατη «Παγκόσμια Εβδομάδα Εμβολιασμού» η εταιρεία δημοσκοπήσεων aboutpeople πραγματοποίησε σχετική έρευνα για λογαριασμό της Athens Voice.

 

Το 72,7% πιστεύει ότι οι παιδικοί εμβολιασμοί έχουν μεγαλύτερα οφέλη από ότι πιθανές επιπλοκές και κινδύνους, ενώ το αντίθετο εκτιμά 5,8%.Το 14,9% θεωρεί ότι τα οφέλη και οι πιθανές επιπλοκές είναι περίπου τα ίδια.

Οχτώ στους 10 ερωτώμενους (82,9%) πιστεύουν ότι οι παιδικοί εμβολιασμοί (πχ για εγγραφή στο σχολείο) θα πρέπει να είναι υποχρεωτικοί, ποσοστό αρκετά μεγαλύτερο από το αντίστοιχο της περσινής χρόνιας (69,8%). 

Το 23,8% πιστεύει ότι οι παιδικοί εμβολιασμοί πιθανόν να έχουν παρενέργειες και μπορεί να προκαλέσουν κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας, ενώ το αντίθετο εκτιμά η μεγάλη πλειοψηφία, δηλαδή το 66,7%. Περίπου 1 στους 10 δεν εκφράζει άποψη στο συγκεκριμένο ερώτημα.

Ο Πέτρος Ιωαννίδης, αναλυτής της aboutpeople, περιγράφει στην Athens Voice: “Φαίνεται σε όλες τις ερωτήσεις, ότι η δυναμική του «αντιεμβολιαστικού κινήματος» περιορίζεται αρκετά σε σχέση με την αντίστοιχη έρευνα του 2016. Αυτό πιθανώς να οφείλεται στην καλύτερη ενημέρωση που υπήρξε σχετικά με το ζήτημα, στις κακές ειδήσεις που ήρθαν από το εξωτερικό σχετικά με την έξαρση παιδικών ασθενειών (π.χ. ιλαράς) που είχαν εξαλειφθεί, αλλά και στη μεγάλη συζήτηση περί εμβολιασμού ή όχι των προσφυγόπουλων που υποδέχεται η Ελλάδα. Βεβαίως, δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε ότι περίπου 1 στους 4 παραμένει επιφυλακτικός απέναντι στα εμβόλια. Τα μεγαλύτερα ποσοστά «επιφυλακτικότητας» τα συναντούμε σε εκείνους που έχουν το ίντερνετ ως κύρια πηγή ενημέρωσης, στους απόφοιτους πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στους κατοίκους της περιφέρειας, στις γυναίκες και στις ηλικίες 35-54 ετών.”

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 56,6% πιστεύει ότι δεν υπάρχει επαρκής ενημέρωση για τους παιδικούς εμβολιασμούς. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 643 άτομα από τις 30/4 ως τις 2/5.

Πηγή: athensvoice.gr

 

gazzetta.gr

seleo.gr-Ygeia

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: