Ο υπ. Υγείας του Τατζικιστάν πλήρωσε το «μάρμαρο» της αύξησης των κρουσμάτων του κορονοϊού

Ο υπουργός Υγείας του Τατζικιστάν απομακρύνθηκε χθες από τη θέση του, καθώς αυξάνονται με γοργούς ρυθμούς τα κρούσματα του νέου κορονοϊού σε αυτήν την χώρα της κεντρικής Ασίας, η οποία ήταν επί πολλές εβδομάδες μια από τις ελάχιστες στον κόσμο όπου δεν είχε καταγραφεί κανένας ασθενής.

Ο Νασίμ Ολιμζόντα αντικαταστάθηκε από τον Τζαμολιντίν Αμπντουλοζόντα, γιατρό στο επάγγελμα, ανακοίνωσε η προεδρία μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της.

Η ανακοίνωση δεν διευκρινίζει τους λόγους που απολύθηκε ο υπουργός, αναφέροντας μόνο ότι του ανατέθηκαν άλλα καθήκοντα.

Το Τατζικιστάν, η φτωχότερη από τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, ανακοίνωσε τα πρώτα 15 κρούσματα της Covid-19 μόλις την περασμένη Πέμπτη. Έκτοτε όμως, τα κρούσματα πολλαπλασιάστηκαν: χθες οι ασθενείς ανέρχονταν στους 293 ενώ πέντε άνθρωποι πέθαναν. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι υπάρχουν κρούσματα μεταξύ υψηλόβαθμων αξιωματικών του στρατού, πολιτικών και επιχειρηματιών, όμως οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν επιβεβαιωθεί από επίσημες πηγές.

Το Τατζικιστάν, που κυβερνάται από το 1992 από τον πρόεδρο Εμομαλί Ραχμόν, συνορεύει με την Κίνα. Από τις αρχές Φεβρουαρίου η κυβέρνηση έθετε σε καραντίνα όσους έφταναν στη χώρα από το εξωτερικό. Τον Απρίλιο, ο θάνατος ενός εισαγγελέα από αναπνευστικά προβλήματα προκάλεσε πολλά ερωτηματικά για το κατά πόσο ελεγχόμενη ήταν η κατάσταση. Ο υπουργός Υγείας διαβεβαίωνε τότε ότι ο ασθενής πέθανε από γρίπη των χοίρων και ότι το τεστ για κορονοϊό στο οποίο υποβλήθηκε βγήκε αρνητικό.

Από τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, μόνο το Τουρκμενιστάν δεν έχει ανακοινώσει ούτε ένα κρούσμα του νέου κορονοϊού.

(?)

Πηγή: diethnh

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: