«Ο Τσίπρας από διαδηλωτής έγινε στόχος διαδηλώσεων»

Εκτενείς οι αναφορές των γερμανικών μέσων ενημέρωσης στη σημερινή γενική απεργία στην Ελλάδα. Οι αναλυτές εστιάζουν ιδιαίτερα στο ότι το κυβερνών κόμμα καλεί σε απεργία κατά της δικής του πολιτικής.

Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα στη σημερινή έντυπη έκδοση της Bild υπό τον τίτλο: «Το κόμμα του Τσίπρα καλεί σε απεργία κατά των δικών τους μεταρρυθμίσεων». Όπως σημειώνει η εφημερίδα: «Ποιος το καταλαβαίνει αυτό; Σήμερα πραγματοποιείται στην Ελλάδα γενική απεργία κατά των μεταρρυθμίσεων του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και μέρος του κόμματός του, του ΣΥΡΙΖΑ, καλεί σε ‘μαζική συμμετοχή’ στην απεργία. ‘Λέμε όχι στην πολιτική των περικοπών και των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα και την Ευρώπη’, αναφέρει μεταξύ άλλων το τμήμα Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ. Το ζητούμενο, σύμφωνα με τους ίδιους, είναι η μάχη κατά της ‘νεοφιλελεύθερης πολιτικής’».

«Απεργιακό κύμα πάνω από την Ελλάδα», αναφέρει στην ιστοσελίδα του το Focus. «Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το σκληρό πρόγραμμα περικοπών στην Αθήνα ξεκίνησαν εκτεταμένες απεργιακές κινητοποιήσεις στην Ελλάδα. Η γενική απεργία, όπως την αποκαλούν τα συνδικάτα, αναμένεται να διαρκέσει 24 ώρες».

Για το ίδιο θέμα γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung στην ηλεκτρονική της έκδοση: «Το αξίωμα του πρωθυπουργού δεν είναι εύκολο. Όσο τα πράγματα πάνε καλά, οι πολίτες σε αγαπούν. Όταν έλθουν όμως δοκιμασίες και πρέπει να ληφθούν σκληρές αποφάσεις, τότε αυτό μπορεί να αλλάξει άρδην. Την εμπειρία αυτή βιώνει τώρα όχι μόνον η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, αλλά για πρώτη φορά και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος βρίσκεται για πρώτη φορά αντιμέτωπος με μια γενική απεργία. Πριν από έναν χρόνο ο ίδιος ηγούνταν ακόμη διαδήλωσης στο πλαίσιο γενικής απεργίας».

«Γενική απεργία στην Ελλάδα κατά των μέτρων περικοπών», είναι ο τίτλος σχετικού άρθρου στην ιστοσελίδα της Welt. «Με μια γενική απεργία τα ελληνικά συνδικάτα παρέλυσαν τον δημόσιο βίο στη χώρα. Οι διαμαρτυρίες (…) στρέφονται κατά νέων μέτρων περικοπών στην υπερχρεωμένη χώρα, όπως οι περαιτέρω περικοπές συντάξεων».

Καταστροφική η κατάσταση της χώρας

«Στασιμότητα στις μεταρρυθμίσεις», τιτλοφορείται εκτενές άρθρο της Kölner Stadt-Anzeiger που αναφέρεται στην πορεία των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα και την «καταστροφική», όπως την χαρακτηρίζει, κατάσταση που βρίσκεται η χώρα. Ο αρθρογράφος αναφέρεται αναλυτικά στα οικονομικά δεδομένα και τις εκτιμήσεις που έχουν δημοσιοποιηθεί το τελευταίο διάστημα για την ανάπτυξη της οικονομίας, μεταξύ άλλων στην αύξηση του αριθμού των ανέργων και την εκτίναξη του χρέους.

Υπογραμμίζοντας ότι η κατάσταση επιδεινώθηκε από τότε που ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ την εξουσία και ειδικά μετά την επιβολή των capital controls, η εφημερίδα σχολιάζει: «Σχεδόν όλοι οι ειδικοί συμφωνούν ότι προκειμένου να επιστρέψει η Ελλάδα στη βιώσιμη ανάπτυξη χρειάζονται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Είναι προϋπόθεση για επενδύσεις. Ειδικά στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων όμως υπάρχει πρόβλημα. Τα περισσότερα από τα μέτρα (που καλείται να εφαρμόσει η κυβέρνηση), όπως (…) η μεταρρύθμιση του εργατικού δικαίου, το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας και οι ιδιωτικοποιήσεις, κινούνται ιδεολογικά προς την αντίθετη κατεύθυνση από εκείνη που θέλει να εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ».

«Οι ήρωες της Λέσβου», είναι ο τίτλος άρθρου στο Spiegel που αναφέρεται στους εκατοντάδες εθελοντές που έχουν καταφθάσει από όλη την Ευρώπη στο ελληνικό νησί, για να βοηθήσουν τους πρόσφυγες. Όπως σημειώνει το γερμανικό περιοδικό, «χιλιάδες πρόσφυγες καταφθάνουν καθημερινά στη Λέσβο μέσω θαλάσσης. Εκεί τους βοηθούν εθελοντές από τη Νορβηγία, την Ολλανδία, τη Γερμανία, (βοηθούν) εκεί όπου έπρεπε να βοηθά το κράτος. Ο κοινός τους φόβος είναι η κακοκαιρία». Το ρεπορτάζ του Spiegel καταγράφει αρκετές ανθρώπινες ιστορίες, με τους πρόσφυγες να διηγούνται πώς έφτασαν στην Ελλάδα και τι άφησαν πίσω τους, αλλά και τους εθελοντές να εξηγούν γιατί αποφάσισαν να συνδράμουν τις προσπάθειες του ντόπιου πληθυσμού. Πηγή: iefimerida.gr

karfitsa.gr-Diethni

Tags: , , , , , , , , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: