Ο Τραμπ ανακάλυψε βρετανικά αεροδρόμια το… 1775

Θυμηδία προκάλεσε στους επικριτές του ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, όταν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για την εθνική εορτή της 4ης Ιουλίου, το βράδυ της Πέμπτης, είπε ότι στον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας ο αμερικανικός στρατός κατάφερε να θέσει υπό τον έλεγχό του τα βρετανικά αεροδρόμια, το… 1775.

Μιλώντας ενώπιον χιλιάδων ανθρώπων που συγκεντρώθηκαν στην Ουάσινγκτον για να παρακολουθήσουν ένα πρωτοφανές θέαμα, με υπερπτήσεις μαχητικών αεροσκαφών, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος εκφώνησε μια ομιλία αποφεύγοντας τις πολιτικές κορώνες αλλά και τους αυτοσχεδιασμούς – κάτι που του αρέσει να κάνει όταν μιλάει σε υποστηρικτές του.

Κάνοντας ιστορική αναδρομή στον «Ιούνιο του 1775», ο Τραμπ μίλησε για τις μάχες που έδωσαν οι δυνάμεις των αμερικανικών αποικιών: «ο στρατός μας κατέστρεψε τις επάλξεις, ανέλαβε τον έλεγχο των αεροδρομίων, έκανε όλα όσα έπρεπε να κάνει», είπε.

Παρά τον «αναχρονισμό» αυτόν, στην ίδια ομιλία ο πρόεδρος αναφέρθηκε και στους αδελφούς Ράιτ, τους πρωτοπόρους που πραγματοποίησαν την πρώτη επιτυχημένη πτήση με μηχανοκίνητο αεροσκάφος το 1903.

Οι προσεκτικοί ακροατές του επισήμαναν και ένα δεύτερο ιστορικό λάθος στην ομιλία, όταν ο Τραμπ μίλησε για την μάχη για τον έλεγχο του Φρουρίου ΜακΧένρι – μόνο που η συγκεκριμένη μάχη δόθηκε στον Αγγλοαμερικανικό πόλεμο του 1812-15 και όχι στον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας, 40 χρόνια πρωτύτερα.

(?)

Πηγή: diethnh

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: