Ο θρυλικός fashion photographer Patrick Demarchelier έφυγε από την ζωή στα 78 του χρόνια

Ο Patrick Demarchelier έφυγε από την ζωή στις 31 Μαρτίου, αφήνοντας πίσω του μια τεράστια κληρονομιά.

«I have Patrick!», ήταν η πασίγνωστη ατάκα στο «Devil wears Prada», όταν η σιδηρά κυρία Miranda Prisley ζητούσε, φυσικά, να έχει τον καλύτερο φωτογράφο στο set της, τον Patrick Demarchelier. Ο κορυφαίος fashion photographer έφυγε από την ζωή εχθές, στις 31 Μαρτίου, στα 78 του χρόνια. Τα αίτια του θανάτου του δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί.

Ο Patrick γεννήθηκε το 1943 λίγο έξω από το Παρίσι και πέρασε τα παιδικά του χρόνια στην πόλη Le Havre της Νορμανδίας, με την μητέρα του και τα τέσσερα αδέρφια του. Όταν ήταν 17 ετών ο πατριός του, του χάρισε μία Eastman Kodak φωτογραφική μηχανή, και κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα. 

Ο θρυλικός fashion photographer Patrick Demarchelier έφυγε από την ζωή στα 78 του χρόνια

Το 1975 μετακόμισε στην Νέα Υόρκη και εκεί ξεκίνησε η πορεία του στην μόδα, αφού παρόλο που ήταν Ευρωπαίος, και δη Γάλλος, η αισθητική του αγαπήθηκε στις ΗΠΑ και έκανε το απόλυτο ταίριασμα με τα μεγαλύτερα brands, αναδεικνύοντας τον σε έναν από τους πλέον επιτυχημένους φωτογράφους μόδας. Ο Patrick χαρακτηρίζεται για τον εκπληκτικό τρόπο που αποτυπώνει τα πορτρέτα των διασήμων, με μια καθαρή, αληθινή εικόνα, βγάζοντας την καλύτερη τους πλευρά. Οι ασπρόμαυρες λήψεις ήταν το φετίχ του, ενώ δεν υπάρχει μοντέλο που να μην έχει ποζάρει μπροστά από τον φακό του.

Ο θρυλικός fashion photographer Patrick Demarchelier έφυγε από την ζωή στα 78 του χρόνια

Ο ίδιος έγινε διάσημος ως ο πρώτος φωτογράφος που του ζητήθηκε να απαθανατίσει την βασιλική οικογένεια της Βρετανίας, παρά το γεγονός ότι ήταν Γάλλος, ενώ οι πιο διάσημες φωτογραφίες του ήταν αυτές με την Πριγκίπισσα Diana, την οποία φωτογράφισε πρώτη φορά το 1989. 

Ο Demarchelier υπήρξε ένας από τους φωτογράφους με διαχρονική παρουσία στην Condé Nast και το περιοδικό Vogue, με την Anna Wintour να δηλώνει ότι «ο Patrick βγάζει απλές φωτογραφίες τέλεια, κάτι το οποίο είναι απίστευτα δύσκολο, φυσικά. Δούλευε χωρίς περίτεχνα settings, συχνά σε ασπρόμαυρο, κάνοντας τις γοητευτικές γυναίκες να μοιάζουν όμορφες και τις όμορφες να δείχνουν αληθινές».

Ο θρυλικός fashion photographer Patrick Demarchelier έφυγε από την ζωή στα 78 του χρόνια

Ο θρυλικός fashion photographer Patrick Demarchelier έφυγε από την ζωή στα 78 του χρόνια

Ο Patrick ήταν εκείνος που συνετέλεσε στην δημιουργία της νέας μορφής του Harper’s Bazaar κατά την δεκαετία του 1990, μαζί με την Liz Tilberis. Η φωτογράφηση της Linda Evangelista το 1992 στο iconic εξώφυλλο «Enter the Era of Elegance», παραμένει μια συγκλονιστική απεικόνιση, τομή στην σύγχρονη μόδα, μέχρι και σήμερα. Το 2008 τον είδαμε και στα πλατό της ταινίας του Sex And The City, ως φωτογράφο της Carrie για το νυφικό της εξώφυλλο.

Το καθαρό λευκό φόντο, τα έντονα χρώματα, οι κοντινές αψεγάδιαστες λήψεις, οι αφαιρετικές πόζες και τα αξεπέραστα πορτρέτα συνθέτουν ένα σύμπαν, όπου η γυναίκα πρωταγωνιστεί και είναι η απόλυτη θεϊκή ύπαρξη, που μέσα στην εξωπραγματική αμφίεση της εξακολουθεί να είναι ακόμη γήινη και αληθινή. 

Το 2018 εφτά μοντέλα κατηγόρησαν τον Patrick Demarchelier για σeξουαλικές επιθέσεις, γεγονός που έφερε ένα ανεπανόρθωτο πλήγμα στην καρίερα του, με την Condé Nast να διακόπτει την συνεργασία μαζί του για πάντα. Ο ίδιος αρνήθηκε κάθε κατηγορία σχολιάζοντας τες ως «ψευδείς» και «εξοργιστικές».

Έφυγε εχθές από την ζωή, στις 31 Μαρτίου, κοντά στην σύζυγο, τα παιδιά και τα εγγόνια του. 

Διαβάστε επίσης:

Το red carpet φόρεμα της Sarah Jessica Parker είναι σαν να βγήκε από την ντουλάπα της Carrie

Metaverse Fashion Week: Pros and cons- Ποιες ήταν οι εντυπώσεις του χώρου της μόδας;

(?)

moda

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: