Ο σύντροφός μου με κυνηγούσε σαν μανιακός: Τραβάω λάθος ανθρώπους;

Η 35χρονη Έλσα ρωτά

Είμαι χωρισμένη με ένα παιδάκι 13 ετών. Μετά που χώρισα, απογοητεύτηκα πολύ γιατί ο πρώην άνδρας μου τα έφτιαξε με άλλη. Με διεκδικούσε από την πόλη μου κάποιος εδώ και 4 αφού χώρισα.

Εγώ δεν ήθελα γιατί υποπτευόμουν ότι ήταν μικρότερος και του το είπα. Μου είπε ότι κάνω λάθος και μου έδειξε την ταυτότητα η οποία ήταν όμως πλαστή. Μετά από 6 μήνες σχέση μου είπε την αλήθεια: «Δεν θέλω να σε κοροϊδεύω αλλά έχουμε 12 χρόνια διαφορά». Έφυγα κι εκείνος συνέχισε να διεκδικεί  πιο πολύ.

Είχα αισθήματα δυστυχώς. Μου είπε ότι τώρα θα είναι καλός μαζί μου, γιατί δεν ήταν και ό,τι καλύτερο η σχέση. Συνέχισα άλλους οχτώ μήνες για να μην κολλήσω στη διαφορά. Ποτέ δεν θέλησε να γνωρίσει το παιδί. Μάλιστα  έκανε ότι είναι ανύπαρκτο. Επίσης, κοινωνική ζωή δεν έχουμε, ενώ μου είπε τόσα λόγια.

Είχε μαζί μου σαν εμμονή, δεν το λέω τελικά αγάπη. Στην ουσία είχα αναλάβει άλλο ένα παιδί. Του έκανα συζήτηση ότι δεν αντέχω άλλο. Του είπα ότι πιέζομαι, ότι η σχέση δεν προχωράει και ότι πονάω. Μου υποσχέθηκε πολλά αλλά ήταν ψέματα όπως η ηλικία του.

Αισθάνομαι άσχημα γιατί τον πίστεψα. Αλλά με κορόιδεψε.  Δεν τον θέλω βέβαια. Έχω όμως αισθήματα τα οποία  παλεύω. Τραβάω λάθος ανθρώπους… Έστειλε μήνυμα και λέει συγγνώμη για όλα.

Ξέχασα να σας πω πως νευρίασα γιατί πριν τα ξαναβρούμε που με κυνηγούσε σαν μανιακός έλεγε πως τα έχει σκεφτεί όλα και να μην ανησυχώ. Τελικά μόνο τον εαυτό του σκεφτόταν. Δεν θέλω να πέσω ψυχολογικά γιατί έχω ένα αγώνα κάθε μέρα αλλά εννοείται ότι αισθάνομαι ανακούφιση που τελείωσε. Μα πονάω.

Στο ερώτημα απαντά η Συμβουλευτική Ψυχολόγος Ίρις Κρέμερ

Κάθε χωρισμός, είτε σοφός είτε όχι, πονάει. Είναι πολύ φυσιολογικό μετά από ένα διαζύγιο που σας πλήγωσε και σας απογοήτευσε και μετά από μία σχέση με ψέματα και πολύ εγωισμό από τον σύντροφο σας να νιώθετε εξαντλημένη ψυχικά.

Η αλήθεια είναι ότι μετά από ένα διαζύγιο και με τη καθημερινότητα που συμπεριλαμβάνει την ανατροφή ενός παιδιού και δη εφήβου, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί ποιους ανθρώπους επιτρέπουμε να μπουν στη ζωή μας και πόση ενέργεια καταναλώνουμε για αυτούς αλλά και πόση ενέργεια και κουράγιο μας προσφέρουν.

Είστε μια ελεύθερη γυναίκα που αποφασίζετε

Δεν υπάρχει τίποτα κατακριτέο στο θέμα της ηλικίας και δε θα ήθελα να σταθώ σε αυτό. Είστε μια ελεύθερη γυναίκα που αποφασίζετε για την προσωπική σας ζωή, αρκεί βέβαια πάντα να μην ξεχνάτε ότι πρέπει να προστατεύσετε το παιδί σας και να μην το εκθέσετε σε ανάρμοστους ανθρώπους (ανάρμοστους λόγω συμπεριφοράς, όχι ηλικίας).

Θέλω να σταθώ περισσότερο στο ότι ίσως περιμένατε πολλά περισσότερα από έναν άνθρωπο 12 χρόνια μικρότερο σας, δηλαδή πολύ νεαρής ηλικίας που είναι σε μία φάση ζωής χωρίς ιδιαίτερες σκοτούρες, ευθύνες αλλά και εμπειρίες στο πως πρέπει να σταθώ σε μία σχέση. Ένα παιδί όπως πολύ σωστά είπατε κι εσείς. Ένα παιδί που σας ήθελε αλλά ο αναμενόμενος εγωκεντρισμός της ηλικίας του δε θα τον βοηθούσε να σας προσφέρει αυτά που είχατε εσείς ανάγκη, ειδικά μετά από ένα διαζύγιο.

Ορθώς δεν ήθελε να γνωρίσει το παιδί σας

Θέλω επίσης να σταθώ και να σας επισημάνω ότι ορθώς ο σύντροφος σας δεν ήθελε να γνωρίσει το παιδί σας. Καταρχήν ένα αγόρι 22 ετών δεν ενδιαφέρεται να εμβαθύνει στη δική σας ζωή και να γνωρίσει ένα παιδί που δεν τον αφορά και δε θα τον αφορούσε ποτέ. Εξάλλου αυτό το αγόρι δεν είχε τίποτα να προσφέρει στο δικό σας παιδί, δεν θα μπορούσε να μπει σε γονεϊκούς ρόλους και ποιος ο λόγος άλλωστε.

Κατά δεύτερον, όποιος κι αν ήταν ο σύντροφος σας, ακόμα και συνομήλικος σας, δεν θα είχε κανένα λόγο να γνωρίσει το παιδί σας τουλάχιστον μέχρι να περάσουν αρκετοί μήνες, αν όχι και χρόνος, ώστε να είστε εσείς σίγουρη ότι είναι ο σωστός άνθρωπος για εσάς και ένας άνθρωπος που θα φερθεί καλά στο παιδί σας και θα το αγαπήσει όπως εσείς.

Τα παιδιά δεν δέχονται τόσο εύκολα ένα νέο σύντροφο των γονιών και ακόμα κι αν τον δεχόντουσαν δεν είναι απλό και εύκολο για ένα παιδί να πρέπει να προσαρμόζεται στους εκάστοτε συντρόφους της μαμάς ή του μπαμπά. Αυτό θα συμβεί μόνο όταν θα είστε 100% σίγουρη για τον σύντροφο σας και την ποιότητα της σχέσης σας και θα έχει περάσει αρκετός καιρός.

Ίρις Κρέμερ
Συμβουλευτική Ψυχολόγος

Χωρισμός: Της έκανα πολλά, αλλά τη θέλω πίσω… Τι να κάνω;

Χωρισμός: Να κάνω μια τελευταία κουβέντα μαζί του;

Χωρισμός από την πρώτη σοβαρή σχέση: Πώς τον ξεπερνάς;

sxeseis-teen

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: