Ο πρώτος κάβος μέτρων για τον Τσίπρα

Ο πρώτος κάβος μέτρων για τον Τσίπρα

Ο πρώτος κάβος μέτρων για τον Τσίπρα

Με τη δυναμική του πολυνομοσχεδίου των επτά μεταρρυθμίσεων για μία ενδιάμεση συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους μέχρι τις αρχές Μαΐου ο Αλέξης επιχειρεί να βάλει ένα προσωρινό τέλος στη δημοσιονομική .

Έχοντας πλέον αναδιαρθρώσει τη διαπραγματευτική ομάδα, στην στοχεύουν σε εκταμίευση μίας υποδόσης μέχρι την τελική συμφωνία στα μέσα του καλοκαιριού, έχοντας παραπέμψει τα όποια επώδυνα μέτρα όπως το ενδεχόμενο κατάργησης των φοροαπαλλαγών, κατόπιν συνεννόησης με τους δανειστές, στις καλένδες.

Τα μέτρα αυτά τα οποία θα περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο χαρακτηρίζονται από την κυβέρνηση ανώδυνα έχουν πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των θεσμών και έχουν τύχει θετικής ανταπόκρισης, ενώ την ίδια ώρα εκτιμάται ότι δεν θα έχουν πολιτικό , αφού δεν στοχεύουν στις τσέπες της ευρείας φορολογικής βάσης. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι τα σενάρια για έκτακτη εισφορά με εισοδηματικά κριτήρια, την οποία θα περιελάμβανε το πολυνομοσχέδιο διαψεύσθηκαν χθες από τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη.

Τι φέρνει το πολυνομοσχέδιο

  • Βελτίωση της εισπραξιμότητας του και τέλος στον κακουργηματικό χαρακτήρα στη μη απόδοσή του.
  • Πλήρης αυτονομία στην Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων
  • Είσπραξη του φόρου 20% επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων και πιθανότατα επέκτασή του και στις διαδικτυακές διαφημίσεις
  • Δημοπρασία τηλεοπτικών συχνοτήτων
  • Αύξηση στο φόρο πολυτελούς διαβίωσης (Ι.Χ πισίνες και σκάφη αναψυχής
  • Μέτρα καταπολεμησης της φοροδιαφυγής με ευρεία χρήση του πλαστικού χρήματος. Πιθανό να μειωθεί το όριο για πληρωμές με κάρτα από τα 1.500 μέχρι και στα 100 . Θα προβλέπεται και η υποχρεωτική πληρωμή λογαριασμών ΔΕΚΟ, φόρων, προστίμων μέσω τραπεζών ή με πιστωτικές κάρτες και όχι με μετρητά
  • Αλλαγές στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για την επιτάχυνση της απονομής Δικαιοσύνης
  • Θέσπιση λοταρίας με αποδείξεις
  • Μέτρα για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου σε καύσιμα, ποτά και τσιγάρα

Η προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς πιθανότατα όριο την αντικειμενική στις 200.000 ευρώ βγήκε την τελευταία στιγμή λόγω των αντιδράσεων της ΕΚΤ και θα επανεξεταστεί.

Για τον ΕΝΦΙΑ και το ενδεχόμενο παραμονής του και για το 2015, παρά τις όποιες αντίθετες προεκλογικές δεσμεύσεις, δεν έχει ληφθεί ακόμα κάποια οριστική απόφαση από το οικονομικό επιτελείο. Ωστόσο, τα περισσότερα από 2 δισ. ευρώ που έφερε το 2014 θεωρείται πολύ δύσκολο να ανευρεθούν σε ισοδύναμα μέτρα.

Μασάζ στο εσωτερικό ΣΥΡΙΖΑ και κυβέρνησης

Εν τω μεταξύ στο Μέγαρο Μαξίμου εκτός από τη συμφωνία με τους δανειστές επιχειρείται να κατευναστούν οι όποιες αντιδράσεις ή διαφωνίες στο εσωτερικό τόσο του κυβερνητικού επιτελείου, όσο και του κυβερνώντος κόμματος. Έτσι, το πολυνομοσχέδιο θα περάσει από το υπουργικό συμβούλιο την Πέμπτη, ενώ ήδη την Τρίτη ο πρωθυπουργός ενημέρωσε σε κοινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και του προεδρείου της ΚΟ του κόμματος για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Εκεί ο κ. Τσίπρας επανέλαβε τη θέση του ότι αν μια συμφωνία με τους πιστωτές θα ξεφεύγει από το πλαίσιο της λαϊκής εντολής που έχει λάβει ο ΣΥΡΙΖΑ, τότε η κυβέρνηση θα προσφύγει σε δημοψήφισμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός σημείωσε το ασφυκτικό πλαίσιο εντός του οποίου γίνονται οι διαπραγματεύσεις και πρόσθεσε ότι βρίσκονται σε κρίσιμη φάση.

Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα υπάρξει συμφωνία, η οποία όμως θα ολοκληρωθεί, αν αυτό καταστεί δυνατό, τον Ιούνιο στον επόμενο κύκλο διαπραγματεύσεων. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι από πλευράς Αριστερής Πλατφόρμας εκφράστηκαν επιφυλάξεις κατά πόσο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί έντιμος συμβιβασμός μια συμφωνία που θα περιέχει σκληρά μέτρα και υπό αυτό το πρίσμα τονίστηκε ότι η επιλογή της ρήξης πρέπει να είναι στο τραπέζι.

Τα μέλη της ΠΓ επισήμαναν την ανάγκη περαιτέρω συζήτησης πάνω σε κείμενα προκειμένου να ενημερωθούν αναλυτικά τα μέλη της ΠΓ. Αναγκαστικά η συζήτηση διακόπηκε και θα συνεχιστεί αύριο Πέμπτη, καθώς ο κ. Τσίπρας έπρεπε να αναχωρήσει για την Λευκωσία, όπου αύριο θα πάρει μέρος στην τριμερή συνάντηση Ελλάδας -Κύπρου -Αιγύπτου.

Tags: , , , , , , , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: