Ο Πούτιν αποσύρει πάνω από 10.000 Ρώσους στρατιώτες που έκαναν γuμνάσια στα σύνορα με την Ουκρανία

Επιστρέφουν στις βάσεις τους – Ανεβαίνει επικίνδυνα το θερμόμετρο στην περιοχή — Δορυφορικές εικόνες δείχνουν συγκέντρωση εκατοντάδων ρωσικών τεθωρακισμένων – Πυρά Πούτιν προς τη Δύση

Πάνω από 10.000 Ρώσοι στρατιώτες επιστρέφουν στις μόνιμες βάσεις τους ύστερα από έναν μήνα ασκήσεων κοντά στην Ουκρανία, όπως μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο τον ρωσικό στρατό.

Το Interfax ανέφερε ότι τα γuμνάσια έγιναν σε πολλές περιοχές κοντά στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, στην προσάρτηση της οποίας προχώρησε η Ρωσία το 2014, καθώς και στις νότιες ρωσικές περιοχές του Ροστόφ και του Κουμπάν. Η ανάπτυξη από την πλευρά της Ρωσίας δεκάδων χιλιάδων στρατιωτών κοντά στην Ουκρανία είχε τροφοδοτήσει φόβους στο Κίεβο και τις πρωτεύουσες της Δύσης ότι η Μόσχα σχεδίαζε επίθεση.

Η Ρωσία αρνείται τα οποιαδήποτε τέτοια σχέδια, υποστηρίζοντας ότι χρειάζεται δεσμεύσεις από τη Δύση –συμπεριλαμβανομένης της υπόσχεσης από το ΝΑΤΟ να μην επεκτείνει τη συμμαχία ανατολικά προς τα ρωσικά σύνορα– διότι η δική της ασφάλεια απειλείται από τη ενίσχυση των σχέσεων της Ουκρανίας με τη συμμαχία της Δύσης. Η Μόσχα υποστηρίζει επίσης ότι μπορεί να αναπτύξει τα στρατεύματά της στο έδαφός της όπως εκείνη κρίνει σκόπιμο.

Δορυφορικές εικόνες έδειχναμ συγκέντρωση εκατοντάδων ρωσικών τεθωρακισμένων

Λίγα 24ωρα πριν οι εκτιμήσεις για τον αριθμό των Ρώσων στρατιωτών που πρόσφατα μετακινήθηκαν προς την Ουκρανία κυμαίνονταν από 60.000 έως 90.000, με έγγραφο των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών να αναφέρει ότι ο αριθμός τους μπορεί να έφτασε έως τις 175.000.

Μετά τις προειδοποιήσεις NATO και ΕΕ προς τη Μόσχα για μαζικές συνέπειες στην περίπτωση εχθρικών πρακτικών, δορυφορικές εικόνες αποτύπωναν αυτό που φοβάται η Δύση. Τις επεκτατικές προθέσεις της Ρωσίας σε βάρος της Ουκρανίας. Ο εικόνες που κυκλοφόρησαν έδειχναν ότι ο Πούτιν είχε μετακινήσει εκατοντάδες άρματα μάχης και στρατιωτικά οχήματα στα σύνορα με την Ουκρανία, ανεβάζοντας το θερμόμετρο.

Συγκεκριμένα, δεδομένα της 13ης Δεκεμβρίου έδειξαν ότι εκατοντάδες στρατιωτικά οχήματα της Μόσχας συγκεντρώθηκαν στην Κριμαία, που απέχει 110 μίλια από τα ουκρανικά σύνορα.

Στις 7 Οκτωβρίου οι δορυφορικές εικόνες είχαν δείξει ότι το αντίστοιχο γεωγραφικό πεδίο είχε τα μισά άρματα μάχης σε σχέση με πριν από μερικές ημέρες, γεγονός που αποδεικνύει, όπως σχολιάζουν τα ξένα ΜΜΕ, ότι το Κρεμλίνο εφαρμόζει την ατζέντα του παρά τις συνομιλίες για την ασφάλεια με τις ΗΠΑ.


Εικόνα από τη συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία από τις 7 Οκτωβρίου και τις 13 Δεκεμβρίου


Οι εικόνες που ταβήχτηκαν, μάλιστα, από την Κριμαία έδειχναν ρωσικό στρατό να παίρνει μέρος σε ασκήσεις κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Η Ρωσία, όπως παρατηρείται, συγκεντρώνει από τον Οκτώβριο στρατεύματα στα σύνορά της με την  Ουκρανία, μετά την όξυνση του κλίματος έντασης με το Κίεβο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ επανέλαβαν, πριν  από ένα  24ωρο, την υποστήριξή τους στην Ουκρανία, η οποία απειλείται από μια ενίσχυση των στρατιωτικών ικανοτήτων της Ρωσίας, γειτονική χώρα με την οποία είναι σε σύγκρουση από το 2014. 

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών Ντμίτρο Κούλεμπα, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοσέπ Μπορέλ ζήτησε εκ νέου από τη Μόσχα «αποκλιμάκωση» και σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας. «Υπογράμμισε ότι οποιαδήποτε νέα στρατιωτική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας θα έχει μαζικές συνέπειες και σημαντικό κόστος», διευκρινίζει ανακοίνωση που εκδόθηκε απόψε στις Βρυξέλλες.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είχε τηλεφωνικές συνομιλίες για το θέμα της Ουκρανίας με τους επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ και με τον Βρετανό υπουργό Άμυνας Μπεν Ουάλας. Στον λογαριασμό του στο Twitter, ο Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι συζήτησε μαζί τους τις επιπλοκές της ρωσο-ουκρανικής κρίσης στην ασφάλεια των συμμάχων. «Θα κάνουμε αυτό που πρέπει για να εγγυηθούμε την ασφάλεια και την υπεράσπιση όλων των συμμάχων του ΝΑΤΟ, παραμένοντας παράλληλα ανοικτοί στον διάλογο» με τη Ρωσία, προειδοποίησε ο Στόλτενμπεργκ.

Λίγο νωρίτερα, η Ουάσινγκτον είχε αναφέρει τη συνομιλία μεταξύ των Γενς Στόλτενμπεργκ και Άντονι Μπλίνκεν, επιμένοντας στο γεγονός ότι το ΝΑΤΟ παραμένει «έτοιμο για εποικοδομητικό διάλογο» με τη Μόσχα.

Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να «ξεκινήσουν διπλωματικό διάλογο» με τη Ρωσία «από τις αρχές Ιανουαρίου», αλλά όχι χωρίς όρους, έκανε γνωστό σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου. Μια κίνηση που χαιρέτισε η Μόσχα.

Την Τρίτη, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε σκληρύνει τον τόνο κάνοντας λόγο για μια «στρατιωτική και τεχνική απάντηση», αν οι δυτικοί αντίπαλοι της δεν θέσουν τέλος στην πολιτική τους που τη θεωρεί απειλητική. Σε μια χειρονομία που έρχεται σε ρήξη με τον γενικά εμπιστευτικό χαρακτήρα των διπλωματικών συνομιλιών, η Ρωσία παρουσίασε δύο σχέδια συνθηκών για την απαγόρευση οποιασδήποτε διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, κυρίως στην Ουκρανία, και για τον τερματισμό των δυτικών στρατιωτικών δραστηριοτήτων κοντά στα ρωσικά σύνορα.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: