Ο Πούτιν απέρριψε πρόταση του Άμπε για υπογραφή συνθήκης ειρήνης μεταξύ Ρωσίας και Ιαπωνίας

Δύσκολη καθιστούν την υπογραφή συνθήκης ειρήνης μεταξύ Ρωσίας και Ιαπωνίας -μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου- οι στρατιωτικοί δεσμοί του Τόκιο με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, καθώς και πολλά άλλα ζητήματα, όπως διεμήνυσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στον Σίνζο Άμπε.

Ο Ρώσος πρόεδρος έκανε τη δήλωση αυτή κατά τη διάρκεια του Οικονομικού Φόρουμ της Ανατολής, που διεξάγεται στο Βλαδιβοστόκ, αφότου ο Ιάπωνας πρωθυπουργός προέτρεψε τον Πούτιν να επιλύσει τη διένεξη που υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών για νησιά που αμφότερες διεκδικούν, μια διένεξη που εμποδίζει τις δύο χώρες να υπογράψουν τη συνθήκη ειρήνης.

Το Τόκιο διεκδικεί νησιά στον Δυτικό Ειρηνικό, τα οποία είχαν καταληφθεί από σοβιετικά στρατεύματα τις τελευταίες ημέρες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η Ιαπωνία τα θεωρεί Βόρεια Εδάφη της, ενώ η Ρωσία τα αποκαλεί Νότιες Κουρίλες.

Ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα ότι η συνθήκη ειρήνης μεταξύ των δύο χωρών θα υπογραφεί μελλοντικά, εφόσον και όταν οι δύο χώρες μπορέσουν να δώσουν τέλος στις μακροχρόνιες διαφορές τους.

«Δυστυχώς, είναι λυπηρό για μας, ότι υπάρχουν ζητήματα στρατιωτικά, αμυντικά και ζητήματα ασφαλείας. Αντιλαμβανόμαστε… τις δεσμεύσεις της Ιαπωνίας έναντι τρίτων χωρών, περιλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως μεταφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Επανειλημμένα η Μόσχα έχει εκφράσει την ανησυχία της για τα οπλικά συστήματα που έχουν αναπτύξει οι Ηνωμένες Πολιτείες στο έδαφος της Ιαπωνίας.

Λίγη ώρα πριν ο Πούτιν κάνει τη δήλωση του αυτή για τη συνθήκη ειρήνης, ο Σίνζο Άμπε εξήρε τις επιχειρηματικές σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ιαπωνίας, λέγοντας ότι το φυσιολογικό επόμενο βήμα για τις σχέσεις των δύο χωρών θα είναι η υπογραφή της συνθήκης ειρήνης, η οποία όπως είπε συνιστά «ιστορική αποστολή» για τους ηγέτες των δύο χωρών. «Βλαντίμιρ, ας κάνουμε μαζί τα πάντα, ώστε να φτάσουμε γρηγορότερα στον στόχο μας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, αναφερόμενος στις προοπτικές της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, κάλεσε τη Μόσχα «να δείξει εμπιστοσύνη στην Ιαπωνία», επισημαίνονταςσ ότι «τώρα είναι η στιγμή που η Ρωσία και η Ιαπωνία μπορούν να δημιουργήσουν το μέλλον μαζί».

(?)

Πηγή: diethnh

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: